Solunum haberleri sayfasında Solunum hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 19044 Solunum haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sakarya'nın Arifiye ilçesinde organize sanayi bölgesindeki bir elektrik fabrikasında çalışan 15 işçi, solunum sıkıntısı ve öksürük şikayetiyle hastaneye gitti. İşçilerin tedavileri devam ederken, neden rahatsızlandıklarıyla ilgili fabrikada da çalışma başlatıldı.
#FabrikaAileler bebekleri doğduğu ilk andan itibaren herhangi bir sağlık sorununun olmadığından emin olmak ister. Çocuklarda ve bebeklerde görülen en ciddi sağlık sorunlarından birisi de hızlı ya da yavaş nefes alıp vermektir. Solunum problemleri hayati bir önem taşır. Çocuklarda solunum sayısı kaç olmalı sizler için ayrıntıları derledik.
#ÇocukKarbondioksit gazı havada ve vücudumuzda doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Vücudumuza yararı olduğu gibi zararı da vardır. Canlılar solunum reaksiyonları sonucunda atmosfere karbondioksit gazı verirler. Bu gazın kanda yükselmesi ya da azalması vücudun dengesinin bozulmasına neden olur. Peki, Hiperkapni nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#HiperkapniSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bahar ve yaz aylarında etkisini artıran solunum yolu alerjilerinin, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırıldığı için yanlış tedavi uygulandığını belirterek, "Çoğu maalesef alerji değil de sanki enfeksiyon gibi tedavi ediliyor. Ezbere ilaçları da çok kullanmamak lazım" dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüHava kirliliğinin insan sağlığını birçok yönden olumsuz etkilediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Özdolap, "Astım ve KOAH gibi ciddi problemler oluşturabilen solunum yolu hastalıklarının görülme olasılığı artıyor. Hava kirliliğine maruz kalmadan da kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarında şiddetlenme, kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarının daha ciddi seviyeye gelmesi, kanser görülme riskinin artması ve kişilerin sağlık durumlarının bozulması sonucunda erken ölüm durumunda artış görülebilir" dedi.
#Hava KirliliğiGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, yangın veya patlamayla birlikte gökyüzüne yükselen sonra yağmurla yeryüzüne inen kimyasal maddelerin kişiler üzerinde olumsuz etki gösterdiğini söyleyerek, "Asit yağmurları göze, cilde ve solunum yollarına zarar veriyor" dedi.
#Asit YağmuruBursa’da 3 buçuk yaşındaki Muhammed Emir için evde yoğun bakım ünitesi kuran aile, yetkililerden yardım bekliyor. Çelik ailesinin en küçük ferdi olan Muhammed Emir, 20 günlükken göğüshırıltısı sebebiyle hastaneye yatırıldı. 15 günlük tedavi sürecininsonunda hastalığına teşhis konulamayan Emir, solunum yetmezliğinedeniyle yoğun bakım ünitesine bağlandı. Daha sonra çocuğunun başka birhastaneye naklini sağlayan baba Gökhan Çelik (38), burada da 3 ay sürentedavi ve araştırmalara rağmen Emir'in ne rahatsızlığı olduğunuöğrenemedi. Sonrasında özel bir hastanede 4 bin liraya asit genetiktesti yapılan Muhammed Emir'e spinal muskurel atrafi, solunum yetmezliğive SMA1 teşhisi kondu. Aldıkları test sonucuyla ne yapacağını şaşıran aile, doktorlarınyönlendirmesiyle küçük Emir’in belenmesi için trikostümü açtırarakbeslenme pegi taktırdı. Emir’in bundan sonraki hayatını yaşam destekünitesiyle devam ettireceğini, hastanede yapılacak bir şeyin kalmadığınıöğrenen aile, kendi yatak odalarının Emir için yoğun bakım servisi gibidüzenledi. Çelik çifti, 24 saat boyunca gözlerini bile kırpmadansırayla nöbet tutmaya başladı.Kanül değişimi için hastaneye giden aile, üzücü bir sonuç daha aldı.Baba Gökhan Çelik, daha önce böyle bir bilgisi olmadığı halde çocuğununtıbbi müdahalelerini de kendisi yapmaya başladı. Oturdukları ev gecekondu statüsünde olduğu için elektrik sıkıntısı çekenÇelik ailesi, en büyük korkularının, çocuklarının elektrikle çalışansolunum cihazının durması olduğunu söyledi.
#MinikYeni bir araştırma, sigaranın yaşam süresini doktorların düşündüğünden daha da fazla kısalttığını ortaya koydu. University College London'daki (UCL) araştırmacılar, ortalama olarak tek bir sigaranın bir kişinin ömründen yaklaşık 20 dakika aldığı, yani tipik bir 20’li sigara paketinin bir kişinin ömrünü günde yaklaşık yedi saat kısaltabileceği sonucuna vardı.
#Sigaranın Zararları112 Acil Çağrı Merkezinde çalışan kişilerle ortak hareket ederek bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 18 şüpheli hakkında hazırlanan fezlekenin detaylarına ulaşıldı. 18 şüpheli hakkında hazırlanan fezlekede, dosyanın "yenidoğan çetesi"nin Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması devam eden dosyasıyla birleştirilmesi talep edildi. Şüpheli Mustafa Kemal Zengin, fezlekede yer alan ifadesinde "Savcıyla ilgili bilgileri sadece Yavuz Çelik'in bana söyledikleri kadar biliyorum. Diğer söylediklerim tamamen boşboğazlıktandır" dedi.
#Yenidoğan Çetesiİstanbul’da yaşayan 8 yaşındaki Muhammed Mesih Avuoğlu, kalem kapağıyla ıslık çalmaya çalışırken 2 santimlik kapağı yutunca ölümden döndü. Avuoğlu, “Kalemin altıyla ıslık çalıyordum, nefes aldığım gibi boğazıma kaçtı. Arkadaşlarıma böyle şeyler yapmayın diyorum, ben yaşadım, onlar yaşamasın” dedi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ise, “Gerçekten verilmiş sadakası varmış çünkü o kapağın ana yolu tıkamaması büyük bir şans, tıkansa orada vefat edebilirdi, ailelerin çok dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.
#Kalem KapağıGünlük hayatımızda sıkça kullandığımız ve yaşamımızı kolaylaştıran pek çok ürünün, mikroplastikler ile dolu olduğu tespit edildi. Araştırmalar, mikroplastiklerin DNA hasarı ve kanser gibi sağlığımıza olumsuz etkilerini ortaya çıkartırken tüketmekten kaçınmamız gereken ürünler sıralandı.
#Mikroplastikİstanbul’da 2 yaşındaki oğlu Abdurrahman Mert’in 1,5 aydır geçirdiği öksürük nöbetlerinin sebebi hastanede ortaya çıktı. Bronkoskopi yöntemi ile Abdurrahman Mert’in akciğerinde fındık parçası olduğu tespit edildi. Fındık parçasının çıkarılması ile Abdurrahman Mert öksürük nöbetlerinde kurtuldu. Prof. Dr. Erkan Çakır, “Böyle bir durum yaşandığında ilk anda Heimlich Manevrasını yapmak lazım” dedi.
#Öksürükİstanbul’da 2 yaşındaki oğlu Abdurrahman Mert’in 1,5 aydır geçirdiği öksürük nöbetlerinin sebebi hastanede ortaya çıktı. Bronkoskopi yöntemi ile Abdurrahman Mert’in akciğerinde fındık parçası olduğu tespit edildi. Fındık parçasının çıkarılması ile Abdurrahman Mert öksürük nöbetlerinde kurtuldu. Prof. Dr. Erkan Çakır, “Böyle bir durum yaşandığında ilk anda Heimlich Manevrasını yapmak lazım” dedi.
#AkciğerDünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#SağlıkTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitAngus, doğduğu andan itibaren çok mutlu ve sağlıklıydı. Doğumundan sadece altı ay sonra ise bebekte değişimler meydana gelmeye başladı. Sık sık testler yapılan bebeğe tam olarak teşhis ise iki yıl sonra konabildi. Dünyada sadece 27 kişide var olduğu bilinen bir hastalığa sahip olduğu ortaya çıkan Angus, teşhisi alan 28’inci kişi oldu.
#CRELD1Son günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte Alkol“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
#Kistik FibrozisKış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için kırmızı renkli besinler tam bir şifa deposu! Sofralarımızda tükettiğimiz bu şifa deposu besinler neler ve onları tüketirken faydalarından nasıl yararlanabiliriz? İşte bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Sağlıklı YaşamBurun tıkanıklığı ve akıntısı, soğuk algınlığının en rahatsız edici yanlarından biri. Hepimiz bu rahatsızlıktan kurtulmak için burnumuzu silerek temizlemeye çalışıyoruz. Peki bu işlemi yanlış yaptığınızda hastalığınızın daha da ağırlaşmasına neden olabildiğinizi biliyor muydunuz?
#SağlıkLaparoskopi, karın içi organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesisi yapmak yerine 3 ya da 4 adet küçük delikten yerleştirilen borucuklardan ve bu borucukların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.
#Laparoskopik CerrahiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozBilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkAstraZeneca Türkiye, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi ve yönetimi konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmaları desteklemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla “Akciğer Sağlığı İnisiyatifi”ni hayata geçirdi. İnisiyatifin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden akciğer sağlığı hakkında en güncel bilimsel veriler ve bilgilere erişim sağlanacak. <br><br>Ayrıca inisiyatif kapsamında Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) iş birliği ile “Belirti Yoksa da Yok Sayma” farkındalık kampanyası başlatıldı. Kampanya ile akciğer kanseri hakkında farkındalık sağlanması ve risk faktörlerine dikkat çekilmesi hedefleniyor.
#Sponsorlu İçerikTemiz yatak kokusu kendimizi sakin ve huzurlu hissetmemizi sağlar. Yeterli sıklıkta değiştirilmeyen nevresim takımları ise hastalıklara davetiye çıkarır. Peki nevresimlerimizi ne sıklıkla değiştirmeliyiz? Özellikle yastık kılıfları neden daha kirli oluyor? Sadece yastık kılıfını sık değiştirmek yeterli mi? Yastığın kendisinin ve temizliği nasıl yapılmalı? Dermatolog Yasemin Fatih Amato, nevresim ve çarşaf temizliği ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
#TemizlikSakarya’nın Serdivan ilçesinde 3 yıl önce nadir görülen bir kas hastalığı olan Duchenne Kas Distrofisi (DMD) teşhisi konulan Asaf Diler (7) için ailesi, valilik onaylı yardım kampanyası başlattı. Asaf’ın annesi Kübra Diler, oğlunun Dubai’de gen tedavisi olması gerektiğini belirterek, “Bu gen tedavisine ulaşamazsa maalesef hastalığın seyri 10 yaşından itibaren yürümesini durduracak, merdiven çıkmayı zorlaştıracak ve daha sonrasında da kalp ve solunum kaslarını etkileyecek. Böyle bir son olmaması için Asaf’ın tedaviye ulaşmasını istiyoruz” dedi.
#Asaf Diler