Eyüpsultan'da Sadrazam Öküzcü Mehmet Paşa tarafından 1600'lü yılların başında inşa ettirilen tarihi yapı kendi haline terk edilince alüminyum doğrama ve oto lastik dükkanı oldu. Yapıya monte edilmiş tabelaların belediye ekipleri tarafından söküldüğü tarihi binadaki esnaflar isyan ederken, turizme değil de lastik sektörüne kazandırılan yapı havadan görüntülendi.
#İstanbul“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıArnavutköy'de bir iş yerinin yanında bulunan süngerlerin üzerine atılan sigara izmaritinden çıkan yangın, önce bir depoya, ardından iş yerine ve 6 katlı iki binaya sıçradı. Vatandaşların yaşadığı panik ve binaların alev topluna dönmesi cep telefonu kamerasına yansıdı.
#ArnavutköyDünya tarihinin en büyük mimarlarından olan Mimar Sinan’ın eserleri ‘asrın felaketi’ne de meydan okudu. Hatay’ı yıkan sarsıntılarda ayakta kalan eserler, şimdi depremzedelere kapılarını açtı. Mimar Sinan’ın eserleri olan Payas Sokullu Külliyesi ile Belen Kanuni Külliyesi depremzedeleri ağırlarken, parktaki heykelinin çevresi de çadırlarla dolu.
#DepremİSTANBUL Emirgân’daki Şerifler Yalısı, Boğaziçi’nde 18. yüzyılda gelişen sivil mimarlığın bugün ayakta kalan en önemli yapılarından biri. İç süslemeleri ile dikkat çeken yalının gündeme gelmesinin nedeni, arsasının bir bölümünün satışa çıkması. Arsanın satış ilanının bulunduğu görsellerde yalının o eşsiz süslemelerinin bulunduğu iç mekân görüntüleri de yer alıyor. Sözlü olarak yalının da ayrıca satılacağı bilgisi veriliyor.
#Boğaziçi MüzesiSokullu Mehmet Paşa’nın ölümüyle başlayan duraklama (1606) ve onu takip eden Karlofça Antlaşması (1699) ile devam eden gerileme dönemlerimiz boyunca, cereyan eden tüm olumsuzluklardan dersler çıkarıp gerekli önlemleri alamadığımız için, tüm dünyanın gıpta ile baktığı Cihan devletimizi yitirdik.
#Sokullu Mehmet PaşaTürkiye’nin sevilen şeflerinden Arda Türkmen’in, her hafta pazar günü mutfağında ünlü bir konuğu ağırladığı program Arda ile Omuz Omuza yeni bölümü ile ekrana geliyor.Arda Türkmen, güzel oyuncu Pelin Karahan'ı konuk ediyor. Pelin Karahan, Arda Türkmen’in yaptıklarını görmeden, sadece sesini duyarak, tarifi dinleyerek "Peynirli Risotto ve Dukkalı Tavuk" yapmaya çalışacak. Peki, Pelin Karahan kimdir, kaç yaşında? Pelin Karahan'ın eşi Bedri Güntay hakkında bilgiler
#Pelin Karahan‘15 günlük tatil’ için zilin çalmasına sayılı günler kaldı. Pandeminin gölgesinde geçen eğitim-öğretim yılının yarıyıl tatili 24 Ocak’ta başlayıp 4 Şubat’ta sona erecek. Biz de çocukları mutlu edecek bir tatilin planları şimdiden yapılsın, hazırlıklara başlansın diye jürimize “Sömestir tatilinde nereye gidilir, ne yapılır” diye sorduk, çocukların hem eğlenecekleri hem de yeni deneyimler, anılar edinecekleri 10 adresi listeledik.
#HürriyetOsmanlı İmparatorluğu, Bilecik’te kurulmuş bir beylikken zaman içerisinde kıtalara yayılmış ve büyük topraklarda hüküm sürmüştür. Bu gelişim yükselme döneminde oldukça ayırt edilebilir düzeydedir. Peki, Osmanlı devleti yükselme dönemi padişahları kimlerdir? Bu dönemin savaşları nelerdir? Osmanlı devleti yükselme dönemine ait detayları sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Yükselme DönemiOsmanlı "Duraklama Dönemi" 1606 ile 1699 yılları arasına denk gelir. Bu dönem özellikle tımar sistemindeki bozulmalar, yeniçeri isyanları ve iç karışıklıklarla Osmanlı Devleti'nin duraklamasına neden olmuştur. Savaş gelirlerinin azalması ve saray masraflarının artması da bu dönemin etkili olaylarından sayılır. Peki Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi padişahları ve savaşları nelerdir? Osmanlı duraklama dönemi konu anlatımını tüm detayları ile derledik.
#Osmanlı Devleti Duraklama Dönemiİstanbul'da Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii ve Aya İrini Kilisesi gibi önemli yapıların bulunduğu Tarihi Yarımada'nın altındaki gizemli yapılar, bir bölümü botla yapılan yolcukla incelendi. Çalışmaların ilklerini anlatan Tarihçi Arzu Ulaş, "Fatih Camii Karadeniz Medresesi, Ahmediye Camii, Süleymaniye Camii ve Arkeoloji Müzeleri bahçesinde bulunan sarnıçların su altı görüntüleri bu çalışma ile ilk defa görüntülendi.
#İstanbulSokullu Mehmet Paşa köprüsü hakkında birçok insan araştırma yapıyor. Nerede olduğu ve hikayesi merak edilen konular arasında yer alıyor. En doğru bilgilere ulaşmak ve kültürel anlamda gelişmek için birçok araştırma yöntemine başvuruluyor. Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü nerede? Tarihi, hikayesi ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
Osmanlı döneminde pek çok önemli yapı İstanbul'a kazandırılmıştır. Bunlardan bir tanesi de Kanuni Sultan Süleyman Köprüsüdür. Kanuni sultan süleyman köprüsü nerede? Mimar sinan köprüsü tarihi, hikayesi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? Tüm soruları sizler için yanıtladık.
Hani: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ödeme yapan tüm Ankaralılara borcumuz borç. Mahsuplaşmaya gideceğiz” demişti. Hani: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ödenmiş asfalt katılım parası, vatandaşın ödeyeceği emlak vergisinden düşülecek” demişti.
#FATİH TEKECİ8 bin 500 yıllık tarihi ve doğal güzellikleriyle İstanbul bir cevher. Taşı, toprağı, denizi, martıları, dilsiz sanılan duvarları bile öyle hikâyeler sunar ki bize, hayran kalmamak mümkün değil. O yüzden bu şehirde yaşanan her kayıp hem dünya kültürünün hem de her birimizin kalbinde büyük bir yara açıyor. Maalesef bu kayıplara bir yenisi eklendi; Vaniköy Camisi geçen hafta yandı. Bu vesileyle Boğaz’ın incileri yalıların arasında birer mücevher gibi duran yalı camileri yazdım.
#Boğaz'daki CamilerVenedik’te 444 yıl önce vebadan öldüğü söylenen Osmanlı elçisi Cordoani Mustafa’nın suikasta kurban gittiği ortaya çıktı. Cinayete ilişkin detaylar, Oxford University Press’in diplomatik belgelere dayandırarak yayınladığı ve geçtiğimiz ay Türkçe de basılan ‘Venedik Gizli Servisi’ isimli kitapta yer aldı.
#Cordoani Mustafa