Türkiye İsrafı Önleme Vakfı 2020 yılı raporuna göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor. İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53’ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.
#Türkiye İsrafı Önleme VakfıDünyada beslenme ve yeme içme trendleri her yıl değişiyor. 2020 yılı da bazı önemli trendleri beraberinde getirdi. 2020 yılının en önemli iki teması sürdürülebilirlik ve farkındalık olacak gibi görünüyor. Özellikle kaliteli bir yaşamın ön planda olduğu günümüzde sağlıklı beslenme konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar için rehber niteliğinde bilgiler veren Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, 2020’nin beslenme trendlerini açıkladı.
#Yeme İçme TrendleriTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#2019 Beslenme TrendleriOruç tutanların, aç kalmaktan öte en sık yaşadıkları sıkıntı ‘susuzluk’. Su vücudumuz için çok önemli ve susuz bırakılması durumunda çok ciddi boyutlara ulaşabilecek sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Hiçbir içeceğin suyun yerini tutamayacağını belirten Sofra/Compass Group Türkiye’nin Ülke Diyetisyeni Gülşen Kadri, ramazanda su ihtiyacımızı iftar ve sahurda yediklerimizle kontrol edebileceğimizi belirtiyor ve destek ipuçları veriyor...
#Susuzluk Nasıl Giderilirİnsanlığın temel sorunlarından biri de yemek israfı… Gittikçe artan bu sorun nedeni ile yılda 1.3 milyar ton yemek israf ediliyor. Bir yandan bu israf, diğer yandan açlık çeken milyonlarca insan düşünüldüğünde sorun daha net ortaya çıkıyor.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonuİş hayatında hemen herkes stres ile mücadele ediyor. Yoğun çalışma saatleri, daha başarılı olma hissi, başarısızlık kaygısı ve çalışma koşulları gibi nedenler iş stresinin artmasında önemli rol oynuyor. İş stresini sağlıklı besinler tüketerek azaltabileceğinizi biliyor muydunuz?
#Sağlıklı AtıştırmalıklarSOFRA Compass Group’un Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, “İşimizin iki önemli maliyet unsuru var: Gıda ve işçilik. Her ikisinin de maliyeti son yıllarda önemli ölçüde arttı. Artık ucuz yemek satmak mümkün değil. Satanların doğru hesap yapmadıklarını ve zaman içinde nakit akışının durmasıyla piyasadan silindiklerini gördük” dedi.
#SOFRA Compass GroupÜniversite hayatınız boyunca derslerinize çalıştınız, okulunuzu 4 yılda çok iyi bir derece ile bitirdiniz ve iş başvurusu yapmak için CV’nizi hazırladınız. Sizce işe alımda en önemli şey okul ve mezuniyet dereceniz mi? İnsan kaynakları uzmanları CV’deki en önemli şeyin okul değil deneyim olduğuna inanıyor. Pek çoğunuz yeni mezunda deneyim mi arıyorlar diye soruyor olabilir şu an.. Ama burada deneyimden kasıt okul hayatı boyunca edindiği tecrübeler. Örneğin 4 yıl boyunca hiç staj yapmadıysanız, hiçbir kulübe katılmayıp, hiçbir sosyal sorumluluk ve gönüllülük faaliyetinde bulunmadıysanız, part-time çalışmadıysanız işiniz zor. İyi bir üniversiteden iyi bir dereceyle mezun olup işinizin hazır olduğu dönemler çoktan geride kaldı. Artık iyi okullardan mezun olmuş pek çok kişi var. Kendini sadece teorik anlamda değil her alanda geliştirenler, iş dünyasına üniversite sıralarındayken hazırlananlar mezun olduklarında diğer adaylardan sıyrılıp, bir adım öne geçiyorlar. En çok çalışılmak istenen şirketlerin insan kaynakları direktörlerine, grup başkanlarına bir yeni mezunun CV’sinde en çok neye baktıklarını sorduk.
#İstihdamYılın bu en sıcak zamanında vücudunuzu daha iyi hissettirmek, korumak için en iyi yardımcınız mevsim sebze ve meyveleri. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Gülşen Kadri, sizin için özellikle yaz mevsiminde tüketilmesini önerdiği meyve ve sebzeleri seçti…
#Sebze Ve Meyve TüketimiSofra Compass Group Türkiye, geliştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle meslek sahibi olmak isteyen kadınları desteklemeye devam ediyor. Sofra Compass Group Türkiye, Bayrampaşa Kaymakamlığı ve Bayrampaşa İşkur iş birlikteliğiyle gerçekleşen “Aşçı Yardımcısı Yetiştirme Programı” ile daha çok kadın meslek sahibi olacak ve iş hayatındaki yerini alacak.
#Sofra Compass GroupGeçtiğimiz yıla göre yüzde 12,1’lik organik büyüme kaydeden Sofra/Compass Group Türkiye, 2017 yılında 1,4 milyar TL’lik ciro ve çift haneli büyüme hedeflediğini açıkladı. Grup, Türkiye’de toplamda 22 binden fazla kişiye iş alanı sağlıyor.
#Sofra/Compass GroupCompass Group PLC, Avrupa’da çalışanların yemek alışkanlıklarını ortaya koyan bir araştırma yayımladı. Eat at Work 2016 araştırma sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 66’sı her gün mutlaka işe ara verip öğle yemeği yiyor. Araştırmaya göre öğle yemeklerinin starı ise “Sandviç”.
#Compass GroupGünde 1 milyon öğün yemek veren Sofra/Compass Group Türkiye, aracıları devreden çıkararak meyve ve sebzelerini doğrudan anlaşmalı platformlar vasıtasıyla direkt çiftçiden almaya başladı. Yılda 26 bin ton sebze ve 10 bin ton meyve alımı yapan grup, bu yöntemle birlikte hem çiftçiyi destekliyor hem de sürekli artan gıda fiyatlarına karşı maliyetlerini kontrol altında tutuyor.
#TopluŞirketlere, holdinglere, fabrikalara toplam 2 bine yakın firmaya yemek, güvenlik, bina bakım gibi destek hizmetler sunan Sofra Compass Group, tam 81 ilde 22 bin çalışana sahip. Çalışanların 12 bini catering (yemek) tarafında çalışıyor. Günde 1 milyon öğün yemek üretiyorlar. Önümüzdeki dönemde bin-2 bin civarı yeni alım yapacaklarını söyleyen Sofra Compass Group Türkiye İK Genel Müdür Yardımcısı Arzu Banu Cengiz, özellikle küçük yerlerde personel bulmanın çok güç olduğunu, bunun için muhtarlara, partilerin gençlik kollarına gittiklerini, broşürler dağıttıklarını söylüyor.
#SofraDeğeri 18 milyar doları bulan İngiliz Compass Group, yüzde 50 ortak olduğu Sofra Grup’un geri kalan hisselerini ortağı STFA’dan satın aldı. Compass Group Dünya Başkanı Richard Cousins, “Türkiye büyüme stratejimizin anahtar parçası. Ciro bakımında Türkiye’yi ilk 5 ülke arasına sokacağız” dedi.
Dünyanın en büyük toplu yemek ve ikram (catering) şirketi olan Compass Group, son yıllarda hızlı bir büyümeye imza atan Türkiye’deki iştiraki Sofra Grubu'nun tüm hisselerini aldığını açıkladı. İngiliz Compass, daha önce Sofra'ya yarı yarıya ortaktı.
Kurtlar Vadisi Irak, yapımı için harcanan 10 milyon dolar ile dün sabaha karşı ’En İyi Film Oscar’ının sahibi olan Crash (Çarpışma) filmini solladı. Crash’ın bütçesi 6.5 milyon dolar olarak açıklandı. Daha düşük bütçe ile çekilen Crash, gişe hasılatında 83 milyon dolar elde etti. Kurtlar Vadisi’nin gişe hasılatı ise 15 milyon dolar düzeylerinde.