Labioplasti, kadınlarda labium adı verilen genital bölgedeki yapılara uygulanan jinekolojik estetik operasyonları içine alan bir terimdir. Labium latince bir kelime olup dudak anlamı taşımaktadır. Tıp alanında da kadınların dış genital organlarını oluşturan yapılardır. Orta kısmında bulunan yapılar dış dudaklar, içte kalan kısın da iç dudaklar olarak adlandırılır. Bu ameliyatlar son zamanlarda artmakta ve tüm estetik ameliyatlar içinde de talebin en fazla olduğu operasyonlar haline gelmektedir.
#LabioplastiSmear testi halk arasında simir testi, sürüntü testi, pap test, pap simir veya rahim ağzı kanseri testi olarak da ifade edilmektedir. Smear testi rahim ağzı kanserinin erken tanısı için kullanılan bir testtir. Rahim ağzı kanseri özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanılan bir kanser türüdür. Jinekolojik kanserler içinde 2. sıklıkta görülen kanserdir.
#Smear TestiRahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir? Rahim ağzı kanseri tedavisi nasıl yapılır? Düzenli takip ve kontroller rahim ağzı kanseri ile mücadelede önemli rol oynuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Özgül Kafadar, rahim ağzı kanseri, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.
#Rahim Ağzı KanseriUzmanlar dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadının HPV nedeniyle rahim ağzı kanserine yakalandığını belirtiyorlar. Oysaki yılda bir kez yaptırılması önerilen pap smear testi ile rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90’ı erken dönemlerinde tedavi edilebiliyor. Smear testinin amacını, ne sıklıkta yaptırılması gerektiğini ve nasıl yapıldığını Jin. Op. Dr. Turgay Karakaya anlatıyor.
#SmearSmear ya da bir diğer ifade ile pap smear testi kadınlarda rahim ağzından bir fırça yardımı ile sürüntü alıp, rahim ağzı hücrelerinin değerlendirilmesi olarak tanımlanabilir. Smear testi ile rahim ağzı kanseri taraması, rahim ağzı hastalıkları taramaları yapılarak, erken teşhis ile hem önlem alınabilir. Peki, smear (PAP) testi nedir? Smear testi kimlere yapılır?
#Smear TestiSmear testi, servikal hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan sitolojik bir tarama testidir. Bu sitolojik tarama testi ile henüz semptomatik hale gelmemiş olan preinvazif ve erken invazif servikal lezyonlar saptanır. Peki, smear testi hangi yaş aralıklarında ve hangi durumlarda yapılır?
#Smear TestiCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVPolikistik over sendromu son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan kadınsal bir sağlık sorunudur. Polikistik over hamilelik üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabileceği gibi günlük hayatı etkileyen adet düzensizliğinden kaynaklı aşırı tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçları da doğurabilir. Peki polikistik over nedir, nasıl anlaşılır? İşte polikistik over belirtileri ve hamilelikte etkileri...
#Plikistik OverRahim ağzı kanserinin gelişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle, anormal veya kanser hücrelerinin tespit edilmemesi mümkündür. İlerlemeyi en aza indirgemek için erken teşhis oldukça önemlidir. Tespit için kadınlar mutlaka simir testi yaptırmalıdır. Peki, Simir yani Pap testi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Simir Testi NedirDünyada her geçen yıl kanser vakalarında artış gözleniyor. Tüm hayatı etkileyen bu hastalık pandeminin de ortaya çıkmasıyla daha da korkulur hale geldi. Peki pandemi kanser hastalarını nasıl etkiledi? Hastalar tedavilerine devam etmekten korkuyor mu? Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman önemli açıklamalarda bulundu ve yapılan çalışmaları anlattı.
#KanserJaponya'da yapılan araştırmalar doğum sırasında bebeklere annelerinden kanser bulaşabileceğini ortaya çıkardı. Araştırma hakkında konuşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Betül Açıkalın, "Bu çok nadir görülen bir durum. Kanser hastası gebe kadınlar bundan korkmamalı. Kanserden değil, geç kalmaktan korkmak gerekir. Bu gibi durumlarda anneler sezaryenle doğumu tercih edebilirler" dedi.
#HamileKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriDeğerli okuyucular, sizlere bu hafta “HPV” konusu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bu konu ile ilgili kliniğimde hastalarım ve sosyal medyada takipçilerim tarafından bana sıkça yöneltilen soruları derledim. Bu yazımda, işte bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.
#KolposkopiCoğrafyamızda kızlık zarı konusundaki bilgisizlik, aşırıya kaçan fikirler, güvensizlik ve bazı doğru bilinen yanlışlar ailelerde ve özellikle genç kızlarda onarılması güç travmalara, aile içi şiddete, intihara, namus cinayetlerine ve ölümlere neden olmaktadır.
#Kızlık ZarıToplumda kısırlık olarak adlandırılan infertilite, doğal yollardan korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen 1 yıldan daha uzun süre hamile kalınamaması olarak açıklanıyor. Ayrıca bir gebeliği sonuna kadar götüremeyen çiftler, yani gebe kalmasına rağmen sonrasında kaybedenler de bu tanım içerisinde yer alıyorlar.
#Tüp Bebek TedavisiSağlık Bakanlığı ve KETEM (KANSER ERKEN TEŞHİS, TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ) tarafından son yıllarda kanser tarama programı içine alınan Ulusal HPV-Smear Tarama Programı sonrasında kadınlarda rahim ağzı (Serviks) kanserine karşı farkındalık artmış ancak bunun yanında bilgi eksikliği ve ne yazık ki bilgi kirliliği nedeni ile kaygı da artmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel, HPV ile ilgili merak ettiklerimizi yanıtlıyor.
#Hpv