Skolyoz, her yüz çocuktan 3’ünün ortak sorunu. Ergenliğin hemen öncesinde kendini belli ediyor ve en çok kız çocuklarını etkiliyor. Üstelik yalnızca bir kozmetik sorun olarak değil. İlerlemesi durumunda; günlük aktivitelerin kısıtlanmasından, psikolojik sorunlara hatta kalp ve akciğerde kalıcı hasara kadar daha ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, bu nedenle ergenlik öncesinden itibaren yani 9-16 yaş arasında her 6 ayda bir çocukların skolyoz açısından aileler tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor.
#Skolyoz NedirSpinal stenoz olarak adlandırılan dar kanal, omurgada yer alan boşlukların daralması ile meydana gelen bir hastalık olarak bilinir. Bu durum omurga içinden geçmekte olan sinire baskı oluşturabilir. Sık sık görülen bir hastalık olmasının yanı sıra en çok boyun ve alt sırt bölgesinde görülmektedir. Bazı kişilerde belirti bile göstermezken bazı kişilerde ise yürüme esnasında ya da ayakta dururken bacaklarda ve elde ağrı, uyuşma, kas güçsüzlüğü hissi, karıncalanma gibi belirtiler gösterebilir. Belirtiler zaman geçtikçe ve hastalık ilerledikçe kötüye gidebilir. Genel olarak osteoartrit ile ilgili omurgada yer alan değişik ve yıpranmadan da kaynaklanabilir. Şiddetli hastalıklarda doktorlar sinir ve omuriliğin sağlığı için ameliyatı tercih edebilir. Peki, Stenoz nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıldır tüm detayları ile derledik.
Her anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#BebekŞehir yaşamı insanları her geçen gün biraz daha hareketsizleştiriyor. Çok katlı binalarda yaşayan ve çalışan insanlar düzenli olarak asansör kullanmak durumda kalıyor. Evden çıktığında asansöre binen bir kişi, işe giderken uzun saatler trafiğe maruz kalıyor ve ofisine çıkmak için yine asansör kullanıyor. Böylelikle fiziksel aktivite neredeyse sıfırlanıyor. U tipi adı verilen bu hareketsiz yaşam tarzı zamanla kas-iskelet sisteminin zayıflaması ile birlikte omurga ve eklem sorunlarına yol açabiliyor.
#U Tipi YaşamKız çocuklarında skolyoz daha çok görüldüğünü ve ilerleme daha fazla olduğunu belirten Uzm. Dr. Şadiye Sarataş, "Skolyozun belirtileri, omuzlardan birinin diğerine göre yüksek olması, kalçanın sağa/sola doğru kayması veya bir tarafta kalçanın yüksek durması, kürek kemiklerinin duruşunda eşitsizlik, bacaklara göre gövdenin orantısız kısalığı, denge bozukluklarıdır" dedi.
#SkolyozHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? Hangi sağlık kontrolleri yaptırılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor.
#BüyümeBebekler ne zaman emeklemeye başlar sorusunun yanıtı, çocuk sahibi olmuş vatandaşların merakla araştırdığı konular arasında yer alıyor. Gelişim sürecinde olan birçok bebeğin hangi dönemlerde emeklemeye başlayacağı merak ediliyor. Peki, bebekler ne zaman emeklemeye başlar? İşte, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Avni Solgun'un konuyla ilgili verdiği bilgiler.
#Bebekler Ne Zaman EmeklerBebekler ne zaman emekler konusu, ebeveynlerin merakla araştırdığı konular arasında yer alıyor. Yeni doğmuş bebeklerinin gelişim sürecinde, emekleme, oturma ve yürüme gibi eylemlerin ne zaman gerçekleşeceğini merak eden anne babalar, bebekler ne zaman emeklemeye başlar sorusuna cevap arıyor. İşte, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Avni Solgun'un konuyla ilgili verdiği bilgiler
#Bebekler Ne Zaman EmeklerOmega-3 yağ asitleri olmadan sistemlerimiz doğru dürüst çalışmıyor. Ne var ki bu çok özel yağları biz bedenimizde üretemiyoruz. Onları ya doğrudan hayvansal besinlerle vücudumuza doğrudan kazandıracağız ya da bitkisel omega-3’lerden zengin besinleri biraz daha sık tüketip karaciğerimizin bize lazım olan omega-3’leri üretmesine fırsat vereceğiz.
#Osman MüftüoğluSiz okurlarımızdan e-mail yoluyla gelen bel ağrılarıyla ilgili soruların yanıtlarını fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları Dr. Eser Alptekin, Prof. Dr. Cihan Aksoy, Dr. Vildan Çerçi, ağrı uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel ile nöroşirürji uzmanı Doç. Dr. Mehdi Sasani yanıtladı. İşte sorularınız ve yanıtları:
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Çocukların düzenli sağlık kontrollerinden geçmesi şart. Hiçbir sorunu bulunmasa bile 6 ayda bir doktorun görmesi, kilo, boy ve tansiyonunun ölçülmesi önemli. Okula gitmeye hazırlanan çocukların da bazı kontrollerden geçmesi, başarısı üzerinde direkt etkili.