Güncelleme Tarihi:
Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)- MANİSA'da Sekizeylül Hastanesi Uzman Fizyoterapist-Osteopat Orhan Ersan Mescigil, araştırmalara göre halk arasında örümcek olarak bilinen yürüteçlerin bebekleri fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan olumsuz etkilediğini belirterek, kafa travmalarının yüzde 90'ına bu eşyaların yol açtığının tespit edildiğini söyledi.
Manisa'da Sekizeylül Hastanesi Uzman Fizyoterapist-Osteopat Orhan Ersan Mescigil, özellikle çocuklu ailelerin dikkatini çekecek bilgiler verdi. Halk arasında örümcek olarak bilinen yürüteçlerin bebekleri fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan olumsuz etkilediğini belirten Mescigil, ailelere tavsiyelerde bulundu. Yürüteçlerin bebeklerde omurga eğriliklere neden olduğunu söyleyen Mescigil, "Bebeklerimizde dünyaya geldikten sonra baş kısmından başlayarak, daha sonra yürümeye ardından da koşmaya kadar süren bir normal motor gelişimini görmekteyiz. Bu süreçte çocuklar belli bir sıralamayla bu fonksiyonlarına erişiyor. Fakat aileler çocukların erken yürümesi için çocuğun vücudu kas kuvvetine hazır olmadan yürüteçlerin üzerine oturtuyor. Yürüteç üzerine oturtturulan çocuğun o günün şartlarına hazır olmayan iskelet sistemi üzerine ciddi yükler biniyor. Çocuğun yer çekimine karşı dik olmayan vücudu yığılarak duracağı için bu da kambur vücut, kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğriliklerine neden oluyor" dedi.
KAZALARDA DİKKAT ÇEKEN RAKAM
ABD'de yapılan araştırmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının nedenleri arasında, yüzde 90 oranında yürüteç kazalarının tespit edildiğini ifade eden Mescigil, "Yürütece oturtulan çocuklar, masa örtülerini tutup çekerek masa üzerindeki ağır cisimleri üzerine düşürebilir veya akla gelmedik binbir türlü tehlikeye maruz kalabilir" diye konuştu.
"ACELECİ OLMAYIN"
Son olarak ailelere aceleci olmamalarını tavsiye eden Mescigil, "Ailelerimiz en hızlı şekilde tabii ki çocuklarının gelişimini istiyorlar. Bu konuda çok aceleci olunmaması lazım. İlk başta yere yumuşak, koruyucu bir zemin hazırlanarak çocuğu bu zemin üzerine bırakmalıyız. Sonra bu zemin üzerinde çocuğun bazı objelere karşı ilgisini çekerek buraya doğru ilerlemesini sağlayabiliriz. Çocuğun ufak desteklerle kendi kas gücünü sağlamasını, omurga çevresindeki kaslarını ve özellikle de bacak kasalarını kuvvetlendirerek çocuğun kendi kabiliyetini kendisinin sağlamasına yardımcı olmalıyız. Çocuğun yürüme ve koşmasını kendi doğal gelişimiyle sağlamak en sağlıklı yoldur. Bu konuda ailelerimizin bilinçli olması lazım" dedi.
FOTOĞRAFLI