Skolyoz haberleri sayfasında Skolyoz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 457 Skolyoz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Skolyoz, omurganın göğüs (thoracic) veya bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebilir (Kifoskolyoz).
Hastalık kız çocuklarında çok daha sık görülür. Özellikle 30 dereceyi geçen skolyozlar adolesan kızlarda erkeklere oranla on kat fazla görülmektedir. Türkiye'de 2,5 milyon skolyoz hastası mevcuttur.
Omurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Skolyozİnsanlar genellikle önemli günlerde kusurlarını kapatacak şekilde giyinirler. Hele bir de gelin olacaklarsa... Ama bundan altı yıl önce bir genç kadın dünyanın gözü önünde evlendi. O gün sevdiği adamın kolunda kişisel tarihinin en güzel görüntüsünü sergiledi. Öyle ki onu düğün gününe kadar öylesine güzel haliyle kimse görmemişti.
#Prenses EugenieOmurganın anormal şekilde yanlış hizalanması ve eğilmesi sonucunda meydana gelen rahatsızlık skolyoz adıyla biliniyor. Hafif omurga eğrilikleri genellikle belirgin bir soruna neden olmuyor ama ciddi dereceli olanlar şiddetli ağrılara, solunum zorluklarına veya kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Uzmanlara bu hastalıkla ilgili merak edilenleri sorduk.
#OmurgaOmurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyozun doğuştan olan şekli, son yıllarda teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde henüz bebek anne karnında iken de tespit edilebiliyor. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan doğuştan (doğumsal) skolyoz genellikle ilerleyici olduğu için, erken teşhis ve tedavisi büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Ahmet Alanay, skolyoza karşı toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada etkinliklerin yapıldığı Haziran - Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, doğuştan skolyoz hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozGünümüzde istenmeyen pek çok rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bu rahatsızlıklar çocuklarda da çıkarken, yetişkinlerde de çok fazla olduğu gözlemlenebiliyor. Onlardan biri olarak söyleyeceğimiz skolyoz, yetişkinlerde de görülebilen rahatsızlıklardan biridir. Skolyoz belirtileri nelerdir, düzelir mi, kaç yaşında görülür şeklinde çok fazla merak edilen sorular olabiliyor. Skolyoz egzersizleri işe yarıyor mu tüm detayları ile derledik.
#SağlıkBir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaToplumda sık görülen omurga eğriliği yani skolyoz, hareket kabiliyetini ciddi ölçüde kısıtlayarak yaşam kalitesini düşürebiliyor. Doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen bu rahatsızlık, kişinin yaşı ve hastalığın derecesine göre modern yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Peki skolyoz nedir ve neden olur? Skolyoz önlenebilir mi? İşte skolyoz hakkında merak edilenler...
#SkolyozOmurganın kendi ekseninde dönerek kıvrılması ve yana doğru eğriliği olarak tanımlanan ve günümüzde her 100 ergenlik dönemi kız çocuktan 3’ünün karşılaştığı skolyozun erken teşhisi pandemi sürecinde imkansız olabiliyor. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumumuzda skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozSkolyoz, çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Omurganın çeşitli yerlerinde görülebilen bu rahatsızlık farklı yaşlarda görülebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde de ciddi sorunlara yol açabiliyor. Peki skolyoz nedir? Skolyoz belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler...
#SkolyozToplumda yüzde 2 ila 4 oranında görülen skolyozun erken tanı ve tedavisi büyük önem taşıyor. Bu sorunun kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla 8-10 kat daha fazla rastlandığına dikkat çeken Fizyoterapist Ali Menoğlu, “Skolyoz önemli bir omurga deformitesi olmakla birlikte kişilerde kozmetik kaygılar da oluşturmaktadır. Özellikle erken tanı ve teşhisle birlikte kişiye özel hazırlanan tedavi planı olumlu sonuçlar elde etmek açısından oldukça önemlidir” dedi.
#SkolyozBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Özdemir, halk arasında ’omurga eğriliği’ olarak bilinen skolyozun tedavi edilmemesi halinde kalp ve akciğer gelişiminin bozulduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Özdemir, bu durumun ileri yaşlarda kalp ve solunum yetmezliğine neden olduğunu söyledi.
#SkolyozBEYİN ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Özdemir, halk arasında 'omurga eğriliği' olarak bilinen skolyozun tedavi edilmemesi halinde kalp ve akciğer gelişiminin bozulduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Özdemir, bu durumun ileri yaşlarda kalp ve solunum yetmezliğine neden olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Özgür ÖzdemirÇocuklardaki hastalıklar ailelerin en çok korktukları şeyler arasında yer alır. Halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz ise çocuk yaşlarda görülmeye başlar. Aileler tarafından genellikle fark edilmese de çocuğun yaşamında büyük sorunlara sebep olabilecek skolyoz için en önemli şey ise kesinlikle erken tanı. Peki skolyoz nedir? Skolyoz nasıl tedavi edilir? Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gülis Kavadar, skolyoz ile ilgili her şeyi aileler ile paylaştı. İşte tüm detaylar…
#SkolyozSkolyoz, omurganın normalin dışında eğri bir şekil almasıdır. Normal bir omurga yapısı, omzun üst kısmında bir kavis ve sırtın alt kısmında bir kavis olacak şekildedir. Omurga bir yandan diğer yana kıvrıksa veya "S" veya "C" şeklinde ise skolyoz hastalığınız olabilir.
#SkolyozKız çocuklarında skolyoz daha çok görüldüğünü ve ilerleme daha fazla olduğunu belirten Uzm. Dr. Şadiye Sarataş, "Skolyozun belirtileri, omuzlardan birinin diğerine göre yüksek olması, kalçanın sağa/sola doğru kayması veya bir tarafta kalçanın yüksek durması, kürek kemiklerinin duruşunda eşitsizlik, bacaklara göre gövdenin orantısız kısalığı, denge bozukluklarıdır" dedi.
#SkolyozToplumun yüzde 2 ile 4’ü arasında görülen omurga eğriliği (skolyoz) rahatsızlığının ilaçla tedavisinin olmadığı ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Özgür, skolyoz hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.
#SkolyozSkolyoz ergen-genç kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Skolyozu olan bir çocuğun çanta taşıması artışa neden olabilir. Yanlış yatma, oturma, ders çalışma postürleri skolyozu artırıcı etki gösterebilir" dedi.
#SkolyozADANA’da, Süphan Taş (45) ve Remziye Taş (41) çiftinin 6 yaşındaki oğulları Cihan Taş (6), skolyoz (omurga eğriliği) hastalığıyla mücadele ediyor. Oğlunun her biri 260 bin lira olan 5 ameliyatı olmaması halinde felç kalacağını söyleyen baba Süphan Taş, "Oğlum gözümün önünde eriyor. Bize yardım eli uzatsınlar" dedi.
#AdanaDünya, 2018 yılında iki tane büyük ve gösterişli düğün törenine tanıklık etmişti. Üstelik ikisi de aynı ailenin üyelerinin mutlu günüydü. Önce büyük kuzen evlendi sonra da küçük kuzen. Şimdi her iki çift de evliliklerinde altıncı yıl dönümünü kutluyor.
#Prenses EugenieEn sık görülen göğüs duvarı deformiteleri arasında yer alan kunduracı (çökük) ve güvercin (çıkık) göğüs hastalıklarından kurtulmak için cerrahi operasyon geçiren hastalar, hayatlarına hekimlerinin verdiği yeni bir kimlik kartı ile devam ediyor. Hastalar göğüslerine takılan metal nedeniyle emar (MR) cihazına giremezken, X ray cihazlarından geçerken de doktorlarının verdiği kimliği göstererek geçiş yapabiliyorlar.
#AmeliyatBir insan ünlü olduğunda ne kadar uğraşırsa uğraşsın hayatını öyle meraklı gözlerden uzakta sürdürmesi hiç kolay değil. Bir de evliyse! Hele üstüne bir de düğününü sadece yakınları değil, hiç tanımadığı ve tanışmayacağı milyonlarca kişi izlemişse.
#Prenses EugenieOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Skolyozİnsanlar genellikle önemli günlerde kusurlarını kapatacak şekilde giyinirler. Hele bir de gelin olacaklarsa... Ama bundan altı yıl önce bir genç kadın dünyanın gözü önünde evlendi. O gün sevdiği adamın kolunda kişisel tarihinin en güzel görüntüsünü sergiledi. Öyle ki onu düğün gününe kadar öylesine güzel haliyle kimse görmemişti.
#Prenses EugenieOmurganın anormal şekilde yanlış hizalanması ve eğilmesi sonucunda meydana gelen rahatsızlık skolyoz adıyla biliniyor. Hafif omurga eğrilikleri genellikle belirgin bir soruna neden olmuyor ama ciddi dereceli olanlar şiddetli ağrılara, solunum zorluklarına veya kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Uzmanlara bu hastalıkla ilgili merak edilenleri sorduk.
#Omurgaİstanbul'da düzenlenen Filistin'e destek mitinginde "Kelime-i Tevhid" bayrağı taşıyan İsmail Aydemir'e yumruk attığı gerekçesiyle 17 gün tutuklu kalan 25 yaşındaki üniversite öğrencisi Ege Akersoy, 4 yıla kadar hapis istemiyle bugün hakim karşısına çıktı. Akersoy, şikayetçinin taşıdığı bayrağın Suudi Arabistan bayrağı olabileceğini düşündüğünü ifade ederek "Pişmanım. Yaptığımın yanlış olduğunu biliyorum" dedi. Mahkeme, Akersoy hakkındaki yurt dışı yasağını kaldırarak dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderilmesine karar verdi.
#MahkemeDünya, 2018 yılında iki tane büyük ve gösterişli düğün törenine tanıklık etmişti. Üstelik ikisi de aynı ailenin üyelerinin mutlu günüydü. Önce büyük kuzen evlendi sonra da küçük kuzen. Şimdi her iki çift de evliliklerinde beşinci yıl dönümünü kutluyor.
#Prenses EugenieYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekİNSAN başta olmak üzere, sürekli hareket halinde olan çoğu canlının, sahip olduğu bu hareket becerisini yürütebilmesi ve sürekli değişim içinde olan iç ve dış çevresiyle olan etkileşme yapabilmesi için, merkezi sinir sistemi gibi temel bir yapıya ihtiyacı var. Bu herhangi bir canlı için doğruysa, merkezi sinir sistemi veya kısaca adlandırırsak beyin, hareket edebilmenin hem nedeni, hem de sonucu olarak o canlının sağ kalımıyla direkt olarak bağlantılı olmalı. Diğer bir söyleyişle “canlı ve sağlıklı kalabildiğin ortamda dur, tehdit aldığın ortamdan kaç ki hayatta kalabilesin”. Buradan ilerleyerek söyleyebiliriz ki genellikle hareketli canlılar, özellikle primatlar ve memeliler, beyne sahip olmalarının sayesinde evrimsel gelişimde yaşamlarını sürdürmüş, daha sonra bu yaşamsal becerilerini sürdürebilmek için beyinlerini giderek daha da geliştirmişlerdir.
#1Son yıllarda ne yazık ki yaygın bir şekilde gündemde yer alan sma hastalığı için farkındalık yaratmak için çalışmalar devam ediyor. Ünlülerin de destek verdiği sma hastalığı ile ilgili vatandaşlar çeşitli soruların yanıtlarını arıyor. Bunların başında da sma anne karnında tespit edilir mi, hamilelikte belli olur mu soruları geliyor. Peki, SMA nedir, neden olur? SMA hastalığı tedavisi nasıl yapılır? İşte SMA belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#SMA Hastalığıİki kız kardeş, dünya çapında şöhrete sahip bir ailenin üyeleri... Üstelik bu aile, son bir yıldır gündemin ilk sıralarındaki yerini kimseye kaptırmıyor. Aralarında sadece bir yaş fark olan iki kardeş daha birer bebek oldukları dönemden bu yana da kameralar karşısında. Zaman zaman kapalı kapılar ardında bazı gerilimler yaşasalar da bunu asla dışarıya yansıtmıyorlar. Üstelik "skandallar kralı" babaları yüzünden zor dönemler de yaşadılar. Ama hiçbir şey onların arasındaki uyumu bozamadı.
#Prenses EugenieÇocuğunuzun gelişimini yakından takip ediyor, adeta gözünün içine bakıyorsunuz. Peki hiç ayak izlerine baktınız mı! Ya da bir çift ayakkabının teki tam olup, diğeri biraz sıktığında bunun altında ortopedik bir sorun yatabildiğini düşündünüz mü? Çocuklarda bir bacağın diğerine göre kısalığının (uzuv kısalığı) yaygın görülen bir sorun olduğunu, ancak özellikle 2 cm’in altındaki kısalıkların dikkatli bakılmadıkça fark edilemeyebildiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp, konu hakkında açıklamalar yaptı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukKraliçe 2. Elizabeth'in ölümü, Prens Harry ve Meghan Markle'ın bir dijital platform için hazırladığı belgesel, ardından Harry'nin (Yedek) Spare adlı kitabında yer alan şoke edici satırlar, hepsinin öncesinde Prens Andrew hakkındaki cinsel taciz iddiaları derken iyice boğulan İngiliz kraliyet ailesine derin nefes aldıracak mutlu haber geldi! Geniş aile biraz daha genişleyecek, çünkü aralarına yeni bir bebek katılıyor.
#Prenses EugenieMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ndeki karne töreninde öğrencilerle buluştu. Özer, "Okul öncesi öğrencilerimizi bekleyen de bir sürprizimiz var; 6 Şubat'tan itibaren tüm okul öncesi öğrencilerimize yemeklerini ücretsiz olarak ulaştıracağız" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerMİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ndeki karne töreninde öğrencilerle buluştu. Özer, "Okul öncesi öğrencilerimizi bekleyen de bir sürprizimiz var; 6 Şubat'tan itibaren tüm okul öncesi öğrencilerimize yemeklerini ücretsiz olarak ulaştıracağız" dedi.
#İSTANBULTürkiye'nin konuştuğu sahte doktorun ses kaydı ve yazışmaları ortaya çıktı. Özel bir üniversitenin sağlık bölümü öğrencilerinin yer aldığı WhatsApp grubuna ses kaydı atan Ayşe Özkiraz (20), girdiği ameliyatlar ile ilgili bilgi aktarıyor. "Tıp fakültesinde 24 saatlik bir ameliyat bile vardı" diyen Özkiraz'ın verdiği bilgileri yorumlayan Prof. Dr. Yeşim Erbil, "Doktor gibi bir terminolojiye hakim olmayınca kolay anlaşılmayan ifadeler kullanmış" dedi. Sahte doktorun aynı gruba, "Bu halde 70'inci hastama bakıyorum, bayılacağım" yazdığı da ortaya çıktı.
#Sahte DoktorÇerkezköy Devlet Hastanesi'nde yaklaşık 1 yıldır kendisini pratisyen hekim olarak tanıtan Ayşe Özkiraz’ın (20) sahte doktor olduğu ortaya çıkmıştı. Türkiye'nin günlerdir konuştuğu sahte doktor olayından yeni detaylar gelmeye devam ediyor. Sahte doktor Ayşe Özkiraz'ın ses kaydı ve yazışmaları da ortaya çıktı. Özkiraz'ın bir üniversitenin sağlık bölümü öğrencilerinin yer aldığı WhatsApp grubuna "Bu halde 70'inci hastama bakıyorum, bayılacağım" yazdığı görüldü.
#Sahte DoktorÜnlü kişilerin hayatlarının en mutlu ve özel günü yani düğünleri onları tanımayan milyonlarca insanın bile dikkatini çeker. Özellikle de gelinin üzerindeki -genellikle- bembeyaz giysi, yani gelinlik. O süreçte hangi ünlünün gelinliği daha çok sükse yapmışsa birçok genç kız da düğününde o gelinliğini benzerini giyer ya da en azından bunun için çabalar.
#Naomi Biden30 yıldır İzmir’de dalhastanesi olma özelliğini yitirmeden ekip çalışması, güncel teknolojikullanımı ve bilimselliği temel alarak sağlıkhizmeti vermeye devameden EMOT Hastanesiöncülüğünde kurulanEMOT Plus Hastanesi,Omurga Sağlığı Merkezi’ni hayata geçirdi.
#1