Otizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüBir zamanlar herkesin sosyal medya sayfasından paylaştığı Türkçe kelimeler ve sonradan ortaya çıkan Türk sevgilisi Alev Aydın ilişkisiyle konuştuğu şarkıcı Halsey, yaşadığı sağlık mücadelesiyle sosyal medya gündemine damgasını vurdu.
#HalseyHer üç ila beş saniyede bir göz kırpıyoruz ve günlük görsel girdimizin yüzde 10'una varan inanılmaz bir miktarını göz kırpma nedeniyle kaybetmemize rağmen genellikle bunun farkına bile varmıyoruz. Temel olarak göz kırpmak birkaç pratik amaca hizmet ediyor: Kornea yüzeyini ıslatıp temizliyor ve gözü hızla yaklaşan nesnelerden refleks olarak koruyabiliyor. Bazı durumlarda ise göz kırpmada meydana gelen gözle görülür bir değişiklik sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor. Peki göz kırpma sıkılığınızın değişmesi hangi sorunlara işaret ediyor?
#Göz Kırpma SıklığıSjögren sendromu, Kuru göz ve kuru ağıza sebep olan bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı bir hastalıktır. Sjögren sendromunun başlıca göz bulguları retinada pigmenter değişiklikler, retinal birikimler, görme keskinliğinde kısıtlılık, nistagmus, myopi, astigmatizma oluşabilmektedir. Peki, sjögren sendromu tam olarak nedir? İşte, hastalık hakkında bilgiler
#Sjögren SendromuMeme implantları günümüzde en çok tercih edilen kozmetik cerrahi işlemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki implantların kısaca BIA-ALCL adı verilen ‘meme implantı ile ilişkili anaplastik büyük hücreli lenfoma’ya neden olduğunu duymuş muydunuz? "İmplant ile kanserin nasıl bir bağlantısı olabilir?" dediğinizi duyar gibiyiz. Biz de tam olarak bunu merak ettik, konunun uzmanlarına danıştık...
#LenfomaRomatizmal hastalıklardan kaynaklı iltihaplı hastalıklar ve kas sistemi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı olan romatoloji, son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan romatizma ile birlikte araştırılmaya başlandı. Peki romatoloji nedir, ne demek? Romatoloji bölümü hangi hastalıklara, neye bakar? İşte detaylı bilgiler…
#RomatolojiAyak yanması, çoğu kişide sık sık görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Yanma hissinin yanı sıra kaşına, kızarma, terleme gibi durumlar da eklenir. Yanan ayakların en büyük nedeni nörolojik rahatsızlıklardan dolayı olduğu bilinir. Özellikle 50 yaş ve daha üzeri kişilerde ve kadınlarda daha çok meydana gelir. Sinir ve strese bağlı olabilmenin yanı sıra başka nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Olumsuz bir durum olup hayatı da olumsuz etkileyen ayak yanmasının belirtileri, sebepleri ve ne iyi gelir gibi konulara ait detayları derledik.
#Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Yerli inaktif Kovid-19 aşısı "TURKOVAC"ın Faz 3 çalışmasında belirlenen şartları taşıyan 40 bin 800 gönüllü aşılanacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac'a kısa süre içerisinde çok sayıda başvuru olduğunu belirterek, "kısa sürede 846 Bin 451 başvuru oldu" dedi.
#TurkovacBezir yağı doğanın insanın kullanımına sunduğu sayısız nimetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda pek çok sayıda insan bezir yağı hakkında çeşitli araştırmalar gerçekleştirerek zihinlerinde oluşan çeşitli sorulara yanıt arıyor. Sizin için Bezir yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Bezir yağı faydaları ve kullanımı ile alakalı bilgileri derledik.
#Bezir Yağı NedirÖmür Gedik Instagram hesabından bir paylaşımda bulunarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiği duyurdu. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. Ömür Gedik’in "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?” başlayan yazısı ardından otoimmün hastalıklar merak konusu oldu. Peki,otoimmün ne demek, otoimmün hastalıklar neler?
#OtoimmünHürriyet, vatandaşlardan gelen COVID-19 aşısıyla ilgili soruları uzmanlara danışarak yanıtlarken en çok merak edilenler arasında “Yıllar sonra beklenmedik bir etkiyle karşılaşır mıyız” ve “Her yıl aşı olmamız gerekir mi” gibi konular var. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz yanıtlıyor...
#GazetehaberleriBağışıklık sisteminizin bakteri veya virüsleri istila etmek yerine sağlıklı hücrelere saldırmasına neden olan ‘Sjögren sendromu’, her yaşta ortaya çıkabilen ve kadınlarda erkeklerden 10 kat daha fazla görülen otoimmün bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.
#Sjogren SendromuRomatoloji; yumuşak dokular, eklemler, kalıtsal bağ dokusu, otoimmün hastalıkları gibi hastalıklar ile ilgilenen iç hastalıkları ve pediatri alanında alt uzmanlık alanı şeklinde tanımlanabilir. İşte ramotoloji nedir, ramotoloji doktoru hangi alanlarda uzmandır gibi sorulara hazırladığımız cevaplar.
#Romatoloji Nedir?Lenfomanın birçok hastalığı taklit ettiğini söyleyen Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Güven Çetin, “Boyun, koltuk altı veya kasıktaki lenf bezlerinin ağrısız şişmesi, yorgunluk, halsizlik, açıklanamayan kilo kaybı, ateş, uzun süreli enfeksiyonlar ve gece terlemesi gibi belirtilerden herhangi biri varsa ve bunun nedeni saptanamıyorsa, hastanın lenfoma olasılığı açısından da araştırılması gerekmektedir” dedi.
#LenfomaAğız kuruluğu yetersiz tükürük salgısı nedeniyle oluşan ve kişilerin günlük yaşam kalitesini düşüren sağlık problemlerinden birini oluşturuyor. Kullanılan ilaçlar, sistemik hastalıklar, alkol ve sigara kullanımı gibi farklı nedenlerle ortaya çıkan ağız kuruluğu, tedavi edilmediği takdirde ağızda rahatsızlık hissine neden olabiliyor. Ağız kuruluğunun sebepleri internette sıkça araştırılıp merak ediliyor. Peki, ağızda yaşanan susuzluk olarak ağız kuruluğu nedir ve nasıl geçer? İşte, ağız kuruluğu ile ilgili merak edilenler...
#Ağız KuruluğuAğız kuruluğu, sık karşılaşılan problemlerden biri. Bu problemin temel nedeni ise tükürük bezlerinin yeteri kadar tükürük üretip salgılayamaması. En sık görülen sebebi ise yaşlanma olarak uzmanlar tarafından bildiriliyor. Peki, ağız kuruluğu nedir? Ağız kuruluğu neden olur?
#Ağız Kuruluğuİlk olarak 1957 yılında tanımlanan sjögren sendromu, günümüzde de geçerliliğini koruyor. Sjögren sendromunun başlıca göz bulguları retinada pigmenter değişiklikler, retinal birikimler, görme keskinliğinde kısıtlılık, nistagmus, myopi, astigmatizma oluşabilmektedir. Peki, sjögren sendromu tam olarak nedir?
#Sjögren SendromuKış mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk havaya maruz kalındığı zamanlar ortaya çıkan Reyno Fenomeni, el ve ayak parmaklarının özellikle uç kısımlarında mavi, mor renk değişikliğine yol açıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk hastalık hakkında bilgi verdi.
#Kış MevsimiAğız kuruluğu neden olur sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Ağızda yaşanan susuzluk hisse ve tat bozulmasının nedenlerinden biri olan ağız kuruluğu için yetersiz tükürük salgısı bir sebep. Peki, ağız kuruluğu neden olur?
#Ağız KuruluğuOtoimmünite, bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde işlemeyerek kişinin kendi öz hücrelerine zarar verdiği tıbbi bir durumdur. Bağışıklık sistemi, bakteriler ve virüsler gibi mikrobik istilacılara karşı vücudumuzu korumak üzere tasarlanmıştır. Gerektiği gibi çalıştığında, bağışıklık sistemi bu mikrobik yabancıları algılar, onları çevrelemek ve öldürmek için savaşçı hücrelerden oluşan bir savunma gücü gönderir.
#Bağışıklık Sistemi