siyez buğdayı haberleri sayfasında siyez buğdayı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 101 siyez buğdayı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, yüksekokulu bitirdikten sonra köyüne dönerek yıllardır boş bırakılan araziye ata tohumu siyez buğdayı eken ve ürün çeşidini artırdığı buğdayı pazarlayan Yasin Ciğerci'yi tebrik etti. Emine Erdoğan, paylaşımında "Ülkemizin parlak geleceğinin tohumlarını elleriyle yetiştiren, yüreğiyle büyüten genç çiftçimizi tebrik ediyorum" dedi.
#Emine ErdoğanBu haftaki yazımın konusu, iş hayatını fikirleriyle bambaşka bir boyuta getiren, ürettikçe kazanan, kazandıkça gücüne güç katan biri anne-kız toplam 6 kadın girişimci... Hayata inat, başarıya odaklanan ve kararlılıkla yollarına devam eden 6 kadın, kendi başarı hikayelerini yazmaya devam ediyor. Lafı hiç uzatmadan bu güzel insanları size tanıtmak istiyorum. Ancak şunu eklemek istiyorum; Üreten, umutsuzluklara rağmen yılmayan, ekonomiye katkıda bulunan tüm kadın girişimcilere selam olsun...
#Kadın Girişimcilerİzlediği bir televizyon programından ilham alan 57 yaşındaki Sevim Özsoy, 12 bin yıllık ata tohumu siyezi tanıtmak için 4 yıl önce kolları sıvadı. Eskiden sofralarda yer almayan, hayvanlara yem olarak verilen siyezden 20'den fazla ürün elde edip sofralara taşıyan Özsoy, kek ve kurabiye yaptığı ata tohumunu dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
#Siyez BuğdayıEskişehir, Ankara, Kütahya ve Afyonkarahisar'da geniş bir alanı kapsayan Frig Vadisi'ne gelen turistler, bölgede 3 bin yıl önce de tüketildiği belirlenen siyez buğdayı ve kaz etinden yapılan yemeği tadabilecek.
#Frig VadisiSiyez nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye’nin korunması ve üretiminin desteklenmesi gereken ilk “Presidium” ürünü olarak ilan edilen siyez, en doğal buğday türü olarak biliniyor. Peki, siyez nedir? Siyez buğdayının besin değerleri nelerdir?
#SiyezBuğdayın en eski çeşitlerinden biri olan Siyez, Hititler ve Frigler tarafından tarımı yapılmış kültürel miraslarımızdan biridir. Yüksek dağ köylerinde, zor şartlarda yetişen siyez buğdayı özellikle Kastamonu bölgesinde yetiştirilmektedir. Buğdayın taş değirmende öğütülmesiyle de siyez unu ve siyez bulguru elde edilmektedir. Anne ve çocuk beslenmesi için oldukça besleyici olan siyez ununun 5 önemli özelliği...
#Siyez UnuDenizli'nin Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Geç Tunç Çağı'nın erken evresine ait tabakalarda milattan önce 1600'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen üzüm çekirdeği bulundu. Halen şaraplık üzüm üretiminin yaygın olduğu bölgede karbonize olmuş üzüm çekirdeğinin 1 milimetreden daha küçük olduğu ve ancak 3'te 1'lik kısmının bugüne ulaştığı kaydedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erim Konakçı, "Çal'da da böyle bir bulgunun elde edilmiş olması Batı Anadolu'nun ya da Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu bize gösterdi" dedi.
#Aşağıseyit HöyüğüDenizli'nin Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Geç Tunç Çağı'nın erken evresine ait tabakalarda milattan önce 1600'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen üzüm çekirdeği bulundu. Halen şaraplık üzüm üretiminin yaygın olduğu bölgede karbonize olmuş üzüm çekirdeğinin 1 milimetreden daha küçük olduğu ve ancak 3'te 1'lik kısmının bugüne ulaştığı kaydedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erim Konakçı, "Çal'da da böyle bir bulgunun elde edilmiş olması Batı Anadolu'nun ya da Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu bize gösterdi" dedi.
#Aşağıseyit HöyüğüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, yüksekokulu bitirdikten sonra köyüne dönerek yıllardır boş bırakılan araziye ata tohumu siyez buğdayı eken ve ürün çeşidini artırdığı buğdayı pazarlayan Yasin Ciğerci'yi tebrik etti. Emine Erdoğan, paylaşımında "Ülkemizin parlak geleceğinin tohumlarını elleriyle yetiştiren, yüreğiyle büyüten genç çiftçimizi tebrik ediyorum" dedi.
#Emine ErdoğanHilmi Güler farklı bir belediye başkanı. Bunu mimari yapısı hayranlık verici olan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin binasına girdiğinizde hemen fark ediyorsunuz. Klasik bir belediye girişi değil sanki büyük bir ARGE merkezinin ürünlerinin sergilendiği bir alanı hatırlatıyor. Hilmi Güler, Enerji Bakanlığı’nda da farklıydı. Klasik siyasetin dışında sürekli olarak araştıran, yenilikler peşinde koşan bir isimdi. Hilmi Güler’in bu çabası Ordu’ya pozitif olarak yansımış. Şehrin gündemi farklı. Ordu gerilimden uzak, geleceğine bakıyor. Ordu her zaman Karadeniz’in şirin bir şehriydi. Fındığı bol Ordu artık kabuğuna sığmıyor. Zaman zaman ziyaret ettiğim Ordu’ya bu ziyaretimde en çok dikkatimi çeken şey ise gülümseyen bir şehir olması. İşinde gücünde olan insanların yaşadığı huzurlu bir şehir olması. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in, “Ordu kelimelere sığmayan bir şehir” sözüne o yüzden hak verdim.
#OrduYörük kültürünü her yönüyle yaşatma düşüncesiyle yola çıkan Türkiye’nin en büyük Yörük Festivali sona erdi.‘Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nin şölen dışında en önemli tarafı ‘Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’ idi. Üç gün boyunca Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Öcal Oğuz, Doç. Mehmet Sağ, Dr. Mehmet Özbek, Közhan Yazgan, Doç. Dr. Öner Bilgin, Yörük ve Türkmen kültürü üzerine değerlendirmeler yaptılar. Her iki konuyu günümüz dünyasında konumlandırdılar, şu konular üzerinde konuştular:
#Yörük FestivaliTÜBİTAK, 2002'den bu yana nohut, arpa, buğday gibi ürünler için sanayi kesimine 110 milyon lira, üniversitelere ve kamuya 255,1 milyon lira hibe desteği sağladı. Söz konusu ürünlerin ıslah çalışmaları kapsamında ise toplamda 70,5 milyon lira destek verildi.
#Tahıl2021 Mayıs ayı itibarıyla Ünye, Perşembe ve Kabadüz’de vatandaşlara verilen hem de Altınordu ilçesinde Büyükşehir Belediyesinin parselinde bulunan alana dikilen 8 çeşit tıbbi ve aromatik bitki 4 aylık bir süre sonucunda hasadı yapıldı. İlk hasada katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, tıbbi ve aromatik bitkilerin önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.
#GazetehaberleriYaklaşık 10 bin yıldır Anadolu’da ekildiği bilinen siyez buğdayının yıldızı özellikleri nedeniyle son yıllarda parlamaya başladı. Hastalıklara dayanıklı olması, zayıf topraklarda dahi ayakta kalması, karbonhidrat değeri düşükken, protein ve lif değerinin oldukça yüksek olmasının yanı sıra glüten miktarının düşük olması da bu şöhretin nedenleri...
#GazetehaberleriBilecik'te apartman bahçesinin Batı Anadolu'da ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya çıktı. Başlatılan kazıda 2 yıllık çalışmalar sonucu 8 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen 11 insan iskeleti, aynı döneme ait 3 delikli müzik aleti ile siyez buğdayı, gernik buğdayı, ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa, mercimek ile kara burçak gibi tohum kalıntıları bulundu.
#BilecikBilecik'te apartman bahçesinin Batı Anadolu'da ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya çıktı. Başlatılan kazıda 2 yıllık çalışmalar sonucu 8 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen 11 insan iskeleti, aynı döneme ait 3 delikli müzik aleti ile siyez buğdayı, gernik buğdayı, ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa, mercimek ile kara burçak gibi tohum kalıntıları bulundu.
#BilecikBilecik'te apartmanın bahçesindeki Batı Anadolu'da ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya çıkan kazı alanında, 2 yıllık çalışmalar sonucu 8 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen 11 insan iskeleti, aynı döneme ait 3 delikli müzik aleti ile siyez buğdayı, gernik buğdayı, ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa, mercimek ile kara burçak gibi tohum kalıntıları bulundu.
#BilecikBuğdayın atası olarak anılan siyez buğdayı, oldukça sağlıklı ve besleyici bir besindir. Lif açısından zengin olan siyez buğdayı, antioksidan özelliği taşıdığından vücudun bağışıklık sisteminin gelişmesinde rol oynar. Peki siyez buğdayı nasıl yetişir? Siyez buğdayı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve yetiştirilir? Siyez buğdayı konusunda merak edilenleri sizler için derledik.
Bu haftaki yazımın konusu, iş hayatını fikirleriyle bambaşka bir boyuta getiren, ürettikçe kazanan, kazandıkça gücüne güç katan biri anne-kız toplam 6 kadın girişimci... Hayata inat, başarıya odaklanan ve kararlılıkla yollarına devam eden 6 kadın, kendi başarı hikayelerini yazmaya devam ediyor. Lafı hiç uzatmadan bu güzel insanları size tanıtmak istiyorum. Ancak şunu eklemek istiyorum; Üreten, umutsuzluklara rağmen yılmayan, ekonomiye katkıda bulunan tüm kadın girişimcilere selam olsun...
#Kadın Girişimcilerİzlediği bir televizyon programından ilham alan 57 yaşındaki Sevim Özsoy, 12 bin yıllık ata tohumu siyezi tanıtmak için 4 yıl önce kolları sıvadı. Eskiden sofralarda yer almayan, hayvanlara yem olarak verilen siyezden 20'den fazla ürün elde edip sofralara taşıyan Özsoy, kek ve kurabiye yaptığı ata tohumunu dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
#Siyez BuğdayıYeni açılan fırınlar, yıllardır hizmet veren, sevilen adresler... Son yıllarda butik dükkânların yaygınlaşmasıyla beraber ekmek işine olan ilgi de arttı. Zeytinlisinden ekşi mayalısına her çeşidi bulmak mümkün. Biz de jürimize Türkiye’nin en beğenilen ekmekçilerini sorduk.
#GazetehaberleriKimi doğa tutkusundan, kimi sakinlik, kimi romantizm arayışından... Şehrin karmaşasından kaçıp kırsal yaşama geçenlerin sayısına paralel olarak bu tersine göçü ekonomik fırsat görenlerin sayısı da artıyor. Çünkü birçoğu iyi eğitimli, dünyayı biliyor ve vasıflarının da, ürettiğini satabileceğinin de farkında.
#GazetehaberleriKeçiören Belediyesi dört köyde çiftçilere sebze fidesi dağıtımı yaptı. Başkan Turgut Altınok, “Yerli ve milli ata tohumumuzu yaygınlaştırmalıyız. Hem sağlığımız için hem de ekonomik gelir anlamında genleriyle oynanmamış olan tohumlarımızı önümüzdeki yıllarda da üreterek gelecek nesillere miras olarak bırakmalıyız. Önemli olan yerli ve milli tarımsal üretim” dedi.
#ANKARASon dönemde Kayseri ile yaşadığı pastırma polemiği nedeniyle yeme içme meraklılarının dikkatini çeken Kastamonu, Taşköprü sarımsağı, siyez buğdayı gibi çok sayıda yerel ürüne de ev sahipliği yapıyor. Tabii Kastamonu'ya ait çok sayıda lezzetli yemek de bulunuyor. Sizin için Kastamonu mutfağının en sevilen yemeklerinden birkaçını derledik. İşte çok seveceğinize emin olduğumuz nefis Kastamonu yemekleri...
#Kastamonu Mutfağı