Güncelleme Tarihi:
Kastamonu'da, Anadolu topraklarında 10 bin yıldır yetiştirilen ve "buğdayın atası" olarak nitelendirilen siyez buğdayından yapılan şekerpare ilgi görüyor.
Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak da bilinen siyez buğdayı, araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşuyor. Siyez buğdayı ve ona bağlı ürünlerin imalatı, doğal ürünlere taleple giderek artıyor.
Çakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyezin İhsangazi için çok önemli bir değer olduğunu söyledi.
Siyez buğdayının ilçede farklı şekillerde işlendiğini anlatan Çakal, "Pastanemizde siyezden simit, ekmek, mantı, erişte, tarhana, kurabiye ve son olarak da şekerpare yapmaya başladık. Siyezi hem üretiyoruz hem de işliyoruz." dedi.
Şekerpareye ilginin yoğun olduğunu belirten Çakal, "İstanbul, Bursa, Ankara, Çanakkale başta olmak üzere ülkenin her yerine gönderiyoruz. Yiyenler çok memnun kalıyor, bir daha sipariş veriyor. Şekerpareyi isteyene şerbetli isteyene de kuru haliyle gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.