Ne şanslıyız ki hem topraklarımızda yetişen hem mutfağımızda pişen şifa kaynağı sayısız fonksiyonel gıdaya zaten sahibiz.C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan kuşburnu, antioksidanlar bakımından zengin ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan sumak, meyvelerden böğürtlen ve çok sevdiğimiz mercimek çorbası bunlardan birkaçı…
#Deniz YoldaçBirçok birey tarafından adananın yemek lezzetleri sevilmektedir. Bu nedenle bireyler ana yemek lezzetleri merak etmekte ve sık sık Adana Yemekleri - Adana'da ne yenir ve neyi meşhur? Adana mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Adana YemekleriMetro Türkiye depremzede çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin ettiği ürün miktarını sezon sonuna kadar arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Mağazalarında bulabileceğimiz ürünler arasına Hatay’dan Arsuz limonu, beyaz balkabağı, Kırıkhan havucu, lahanası ve marulundan sonra Arsuz tatlı patatesi ve Kırıkhan siyah havucu da eklendi.
#MetroÖzel günlerin ve bayramların olmazsa olmazı baklavaların kendi arasında pek çok çeşidi bulunyor. Bunlardan biri de son günlerin favorisi mor baklava! Orman meyveleriyle renklendirilen mor baklava aynı zamanda sağlıklı baklava lezzetlerimizden. Mor baklava, özellikle şeker hastaları için 'diyabet dostu' olarak adlandırılıyor. Hem görüntüsü hem de tadıyla sofralarda fark yaratan mor baklava tarifi nasıl yapılıyor? İşte, mor baklava ile ilgili merak edilenler...
#Mor BaklavaKış aylarında evimizde daha fazla vakit geçiriyor, daha az hareket ediyoruz. Hareketsiz geçirdiğimiz bu süre, bedenimizdeki yağların depolanmasına neden oluyor. Bu noktada hepimizin aklına “Metabolizmamı nasıl daha canlı ve hızlı tutabilirim” sorusu geliyor. İşte yanıtı...
#ÇorbaNiğde'de yaşayan Burak Akbulut, Erasmus programıyla gittiği İtalya'da kurutulmuş ve dondurulmuş meyve ve sebzeye ilgiyi fark etti. Döndüğünde ise Niğde'de fabrika kurdu. Kuruttuğu 30'a yakın meyve ve sebze çeşidini yurt içi ve dışına gönderiyor.
#NiğdeMİKROBİYOTA ve Probiyotik Derneği Başkanı Prof. Dr. Meltem Yalınay, bağırsak mikrobiyom analizinin kişinin bağırsaklarındaki dengesizliğin düzenlenmesi için en uygun probiyotik önerisi ve prebiyotik desteğinin en doğru şekilde planlamasına yardımcı olduğunu söyledi. Yalınay, "Bağırsak mikrobiyom analizi, hastalık henüz gelişmeden önlem alma olanağı sağlar. Bağırsak mikrobiyom analizleri kişiselleştirilmiş tıbbın ve koruyucu hekimliğin en önemli güçlerinden biridir" dedi.
#Prof. Dr. Meltem YalınaySabahları yorgun uyanma, gün içinde kendini halsiz hissetme, huzursuzluk, karamsarlık gibi durumlar yaşıyorsanız kronik yorgunluk ile karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte kronik yorgunluk şikayetlerinde artış oluyor. Peki, geçmeyen bu kış yorgunluğunu yenmek için ne yapmalı? Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kış kronik yorgunluğuna karşı önerilerde bulundu.
#Kış YorgunluğuCOVİD-19 salgınıyla birlikte tüm dünyada probiyotik ürünlere olan ilgi her geçen gün artmaya devam ederken, probiyotik açısından zengin olan şalgam suyuna tüm dünyadan talep yağıyor. Adana'dan 46 ülkeye yılda 18 milyon litre şalgam suyu ihraç edildiğini ifade eden Kilikya Yönetim Kurulu Başkanı Selahiddin Nas, Pandemi döneminde dünyanın şalgam suyuna olan ilgisi ciddi oranda arttı. Dünyaya şalgam suyunu sevdirmeyi başardık dedi.
#ŞalgamAdana Ticaret Odası (ATO) tarafından tescillenen Adana Şalgamında korona virüs döneminde hem ülke içi tüketim hem de ihracat arttı. Adana Şalgam Üreticileri Derneği (ŞalgamDer) Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Nas, “Korona virüsle mücadele döneminde yüzde 30-35 oranında sektör büyüdü. Almanya başta olmak üzere 46 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Tescil sonrası Ukrayna ve Rusya’dan da talepler geldi” dedi.
#Adana Ticaret OdasıHatay, Adana ile komşu olunca şalgamın da sofralarımızda yer almaması ve şehrimizde sevilmemesi mümkün değil. Hemen hemen tüm yemeklerin yanına yakışan şalgamın pek çok yararı da bulunuyor. Evde şalgam yapılışına geçmeden önce birkaç faydasını da sıralamak isterim...
#ŞalgamAdana Şalgam Üreticileri Derneği (Şalgam-Der) Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Nas, Türkiye'de şalgam suyu üretiminin yüzde 93'ünü gerçekleştiren Adana'dan 46 ülkeye yılda 18 milyon litre şalgam suyu ihraç edildiğini söyledi.Şalgam, Adana sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatı yapılıyor. Siyah havuç ve özel mayayla hazırlanan, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra lezzetinden dolayı birçok kişi tarafından tercih edilen şalgam, kent ve ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor.
#Adana Şalgam Üreticileri DerneğiKonya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen siyah havuçlar, 5 bin metrekare alanda kurulu fabrikada konsantre hale getirildikten sonra gıda renklendiricisi olarak kullanılmak üzere 25 ülkeye gönderiliyor. Fabrika müdürü, "Türkiye'ye özel bir ürün ve bu zinciri en iyi şekilde ulaştıran bir konumumuz var" diyor.
#Siyah HavuçHatay bence gastronomi turizminin en önde gelen kentlerinden biri... Arap, Türk, Nusayri, Ermeni, Yahudi kültürlerinin birbirlerini etkilemesiyle ortaya muhteşem bir mutfak çıkmış. Masalar öylesine lezzetli yemeklerle donanıyor ki insan hangisinden başlayacağını şaşırıyor. İşte Hatay'ın lezzet durakları...
#Seyahat