Yüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı UykuKaçınız gün içerisinde yere uzanıp birkaç dakikalığına dış dünya ile bağını koparıyor ya da en son çıplak ayakla çimlere ne zaman bastınız? Aslında insanoğlu bunu yüzyıllardır yapıyor ama artık doğadan o kadar uzaklaştık ki toprakla etkileşime geçemiyor, gün içinde 5 dakika sırt üstü uzanacak kadar bile vakit yaratmıyoruz kendimize. Şimdilerde TikTok’ta pek çok kullanıcının yere yatarak rahatladıklarını, kendilerini daha iyi hissettiklerini söyledikleri videoların viral olması üzerine ‘Yere uzanma eylemi’ yeniden gündem oldu.
#Sırt Üstü YatmaÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, halk arasında kapalı kalp ameliyatı, tıbbi anlamda minimal invaziv olarak bilinen kalp ameliyatlarında son birkaç yıl içinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek diz altından açılan 2 santimlik bir kesi ile bacaktan by-pass için kullanılacak damarların alınabildiğini söyledi.
#1Uzun yıllardır açık yöntem olarakuygulanan by-pass cerrahisi sonyıllarda kapalı yöntemle yapılıyor.Doç. Dr. Necmettin Yakut, kapalıyöntemle yapılan by-passcerrahisinin hastaya büyük konforsağladığını belirterek, bu yönteminyurt içinden ve yurt dışından bir çokhasta tarafından tercih edilmeyebaşlandığını söyledi.
#1Halk arasında ‘kapalı kalp ameliyatı’, tıpta ‘minimal invaziv’ olarak bilinen kalp ameliyatlarında son birkaç yıl içinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, diz altından açılan 2 santimlik bir kesiyle bacaktan by-pass için kullanılacak damarların alınabildiğini ve bu yöntemin hastalara büyük konfor sağladığını söyledi.
#1Op. Dr. ÇiğdemKaras, hamile kalmaylailgili bilgiler verdi. Kadınlarınkendilerine sıklıkla sorduklarısoruları cevaplayan Op. Dr. ÇiğdemKaras, “35 yaş altındaysanız 12ay, 35 yaş üstündeyseniz de 6ay denemeniz sonucu hamilekalamadıysanız, doktorabaşvurmanız gerekir”dedi.
#1Sabahları boyun ağrısı ile uyanmanın boynun uykuda uygun olmayan veya azalmış desteğinden kaynaklandığına dikkat çeken Doç. Dr. Sena Tolu, “Yastık kişiye özel seçilmelidir. Doğru yastık seçiminde kalınlık çok önemlidir. Kişinin omuz genişliği ve boynunun uzunluğuna göre değişmekle birlikte en az 10-13 cm kalınlıkta bir yastıkta yatılması önerilir. Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir” diye konuştu.
#Doç. Dr. Sena ToluUyku apnesi ve tedavisi konusunda bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, “Uyku apne sendromu tansiyonu yükseltir, insülin direncine neden olur ve stres hormonlarının seviyesini artırır. Tüm bu nedenler kalp damar hastalığının oluşmasına ve ilerlemesine neden olur. Damar hastalıkları ve kan oksijen seviyesindeki azalma, yüksek tansiyon kalpte olduğu gibi beyni de etkileyerek inmeye neden olabilir” dedi.
#Uyku ApnesiCovid-19 enfeksiyonuna bağlı öksürük ile diğer üst solunum yolu kaynaklı öksürük arasındaki farklarla ilgili bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Düger, "Eğer üst solunum yollarından kaynaklı bir öksürüğümüz varsa ve bu kuru, balgamsız başlıyorsa, beraberinde boğaz ağrısı, bazen de burun akıntısı eşlik ediyorsa ilk aklımıza gelecek olan bu dönemde Covid-19 enfeksiyonudur" ifadesini kullandı.
#Covid-19Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeBilim insanları yaşadığımız travmalar, sağlıksız beslenme gibi pek çok etkenin kâbus görmemize neden olabileceğini söylüyor. Siz de sık sık kötü rüya veya kâbus görüyor ve bundan kurtulmak istiyorsanız bu haberimiz çok ilginizi çekecek…
#Uyku SağlığıHamileliğin başlarında yaşanan bazı belirtiler bebeğin erkek ya da kız olacağına dair işaretler verir. Her ne kadar doğru çıksa da bilim tarafından onaylanmamıştır ve bu işaretlerin çoğu kocakarı masallarıdır. Peki, Hamilelikte erkek bebek uyku yapar mı detayları ile derledik.
Gece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkBebeklerin sırtüstü yatmasının ani ölüm riskini azalttığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, “Bebekler gece olsun, gündüz olsun, yatağına her zaman sırtüstü yatırılmalı. Saygın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları derneklerinin ortak görüşüne göre sırtüstü yatmak ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini azaltan en güvenli pozisyondur” dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıTelefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Pandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, koronavirüs pandemisi döneminde artan postür bozukluğuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Duruş BozukluğuPandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, "Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır” dedi.
#Doğru PostürYaşamımızın 3’te 1’ini uykuyla geçirdiğimizi söyleyen Prof. Dr. Habibe Serap İnal, dinlenmiş ve ağrısız uyanmak için yatak ve yastık kullanımının önemine dikkat çekti. İnal, “Doğru yastık yüksekliği 10 ile 13 santim olmalıdır. Bu da kişinin boyuna, omuz ve boyun çevresine göre değişiklik gösterebilir” dedi.
#UykuYatağa hızlıca uzanıyoruz, ayakkabımızı aniden eğilerek bağlıyoruz, televizyonu koltukta yan yatarak izliyoruz. Kimi zaman yorgunluktan, kimi zamansa acelemiz olduğundan hemen her gün hatalı alışkanlıklarımızı sürdürmeye de devam ediyoruz. Peki, sıkça tekrarlanan bu alışkanlıkların bir süre sonra belde yaşam kalitesini düşüren şiddetli ağrılara, daha da kötüsü bel fıtığına yol açabildiğini biliyor musunuz?
#Bel Fıtığı Neden Olur