Kalp ameliyatlarında devrim

Güncelleme Tarihi:

Kalp ameliyatlarında devrim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2023 16:36

Kalp ve DamarCerrahisiUzmanı Doç.Dr. NecmettinYakut, kalpameliyatlarındadevrim olaraknitelendirdiğikapalı veendoskopik kalpameliyatlarıhakkında detaylıbilgiler verdi.

Haberin Devamı

Özel Akut Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, son yıllarda yeni uygulanmaya başlayan kapalı yöntemle kalp ameliyatlarının hastalara büyük avantajlar sağladığını söyledi. Halk arasında ‘kapalı kalp ameliyatı’, tıbbi anlamda ‘minimal invaziv’ olarak bilinen kalp ameliyatlarının son birkaç yılda önemli gelişmeler kaydettiğini, bu değişim ve gelişmelerin hastalar için konfor ve iyileşmede hız kazandırdığını belirten Yakut, “Ülkemizde de bazı merkezlerde sınırlı sayıda endoskopik kalp ameliyatları yapılmaktadır. Ancak ciddi yetişmiş eleman ve tıbbi araç-gereç nedeniyle rutin hale gelememiştir. Kapalı yöntemle kalp ameliyatı kısaca şöyledir: Koroner by pass cerrahisinde bacaktan greft, yani safen ven (toplardamar) alınması gerekmektedir. Ayak topuğundan kasığa kadar bacak açılarak bu işlem yapılmaktadır. Bu da ameliyat sonrası çeşitli dezavantajlara yol açmaktadır. Ağrı, hareketsizlik, ciddi ödem, geç iyileşme, yara açılmaları gibi... Oysa endoskopik yol ile safen çıkarma yaklaşık 2 santimlik bir kesi ve bir kamera sistemiyle çıkarılmaktadır. Cilt altında herhangi bir dikişe gerek kalmamaktadır. Az önce saydığımız dezavantajlara maruz kalınması durumu yüzde 1’dir” dedi.

Haberin Devamı

GÖĞÜS KAFESİ AÇILMIYOR

Standart kalp ameliyatlarının göğüs kafesinin boydan boya açılmasıyla yapıldığını kaydeden Yakut, “Bu yöntem halen dünyanın en iyi yöntemidir. Ancak bazı dezavantajları vardır. Bunlar, uzun süreli sırt üstü yatma, ağrı, geç iyileşme, işe geç dönme, iki ay araç kullanamama gibi... Oysa kapalı kalp ameliyatı sol meme altından küçük bir kesiyle ortalama 4-6 santim açılarak ve kaburga kemiğinden girilerek yapılmaktadır. Avantajları daha az ağrı, hızlı iyileşme sırt üstü yatmaya gerek kalmaması, yoğun bakımda kısa süre kalma, işe hızlı dönüş, ortalama bir hafta sonra araç kullanabilmedir” diye konuştu. Bu tür ameliyatlar için iki bileşenin yan yana gelmesi gerektiğini belirten Yakut, şu bilgileri verdi: “Bu bileşenlerden ilki, ekipman ve bu ekipmanı kullanabilen yetişmiş eleman, diğeri ise yetişmiş elemanlar ile birlikte deneyimli bir ekip halinde çalışabilen yetenekli hekimler. Hastanemizde bugüne kadar yapılan ameliyatlarda olumlu sonuçlar aldık. Amacımız bir iki ayda tamamen endoskopik yol ile yani kapalı yönteme geçmektir.” “Ege Bölgesi’nde tüm sağlık merkezleri içerisinde en fazla kapalı kalp ameliyatının yapıldığı merkezlerden biriyiz” diyen Yakut, şöyle devam etti: “Aynı zamanda ciddi bir eğitim kliniğiyiz. Ekibimize eğitim verdiğimiz gibi, çeşitli şehirlerinden kamu ve özel hastanelerden meslektaşlarımız kapalı yöntem kalp ameliyatı için eğitim almaya gelmektedir. Bir süre sonra bu eğitimleri sertifikalı hale getirmek istiyoruz. Yine yurt dışından çeşitli merkezlerden bizimle temas halinde olup kapalı kalp ameliyatlarının başlaması için destek isteyen merkezler bulunmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!