İç mimarlık öğrencileri, özel gereksinimli çocuklara en ideal sınıf ortamını tasarlamak için yarıştı. Mobilya kategorisinde Antalya Bilim Üniversitesi öğrencisi Türkü Yılmaz “Çok Amaçlı Oyun Masası” projesiyle, duvar ünite kategorisinde ise İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencisi Ezgi Nisa Şahin “Harmony Wall” projesiyle birincilik kazandı.
#Üniversiteliler Otizmliler İçin Yarıştı15 günlük tatil arasından sonra 5 Şubat Pazartesi günü okullarda ikinci dönem başladı. Birinci yarıyılın son haftası da karne haftası olarak adlandırıldığı için, sınavlar çoktan bitmiş ve öğrenciler genelde akademik ortamdan kopmuş oluyorlar. Neredeyse bir aya yakın bir zamanı kapsayan tatil havası, neredeyse topyekün okul olarak, idareci, öğretmen ve öğrenciler akademik ortama ara veriyorlar ve yeniden, tabiri caizse kaldığı yerden veya silbaştan bir daha başlayacak. Farklı eğitim kademeleri açısından bakıldığında, okul öncesi, ilköğretim 1 ve 2’nci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretimde farklılıkların olması kaçınılmaz. Ayrıca özellikle orta öğretimde okulun eğitim niteliğine bağlı olarak ( Mesleki, Anadolu, İmam Hatip, Sanat, Spor, Turizm vs.) ta öğrencilerin ve oğlun tepkileri farklılaşacak.
#Konuk YazarErken çocukluk dönemi, insan hayatı boyunca gelişimin en hızlı olduğu ve aktif yaşantılar boyunca temel kavramların kazanıldığı bir dönem. Genel kabulde 0-6 yaş aralığını kapsayan erken çocukluk dönemi, son yıllarda UNICEF gibi birçok uluslararası kuruluş tarafından 0-8 yaş aralığı olarak ele alınıyor.. Hamilelikten başlayan erken çocukluk döneminde çocuk beyni çok hızlı gelişir. Bu dönemde beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, hedeflenen üst düzeye ulaşabilmesi için çocukların sevgi, güven ve huzur dolu bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Ailede yeterli bakım gören, sevildiğini hisseden, doğru beslenen, zihinsel gelişimleri desteklenen çocukların geleceklerini daha sağlam temeller üzerine inşa edecekleri aşikâr. Bu nedenle erken çocukluk dönemi çok önemli.
#Konuk Yazar2008 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Eğitim Forumu’nun, 5’incisi TED Ankara Koleji İncek Kampüsü’nde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve Ulusal ve uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleşti. Pandemiyle birlikte değişen eğitim modellerinin yanı sıra teknolojik materyallerin artan kullanımı ile iletişim yöntemlerinde değişimin hızlanmasının ele alındığı etkinlikte dikkat çeken konular dijital obezite ve veri tsunamisiydi.
#Dijital ObeziteMicrosoft Türkiye, özellikle uzaktan eğitimde oyun ve proje tabanlı STEM eğitiminin verimli bir şekilde uygulanmasını mümkün kılan “Minecraft: Eğitim Sürümü” ile Microsoft global tarafından düzenlenen FY21 Corp EDU Ödül Töreni’nde “Dünyanın En İyi Pazarı” Ödülü’nün sahibi oldu. Geride bıraktığımız akademik takvim yılında 62 bin öğrenci ve öğretmen Minecraft: Eğitim Sürümü’nü eğitim ve öğretim süreçlerinde aktif şekilde kullandı.
#Microsoftİlk ve orta öğretimde öğrenciler 18 Haziran’da dijital de olsa karne heyecanı yaşadı ama eğitim yuvalarının kapıları bu yıl yaz boyunca açık olacak. 2 Temmuz’a kadar derslerin devam edeceği okullarda öğretmenler görevinin başında ancak özellikle liselerde sınıfların çoğu boş kalıyor. Az sayıda öğrenci evde canları sıkıldığı için okula geldiğini söylerken dersler daha çok teneffüs havasında geçiyor.
#Okulİlkokuldan üniversiteye eğitim yaşamımız boyunca matematikle birlikteyiz. Öğrenimimiz boyunca başarılı olup olamayacağımızda matematik bilgisi önemli rol oynuyor. Örneğin, matematiği iyi olan öğrenciler üniversite giriş sınavında daha yüksek puan alıyor, istedikleri üniversiteleri kazanma şansları yükseliyor. Kimi öğrenciler için başarının kapısını aralayan matematik dersi ne yazık ki çok sayıda öğrenci için aşılması imkânsız bir engel, adeta bir kâbus.
#Matematik17 günlük tam kapanmanın ardından kademeli normalleşmenin ilk gününde okul koridorları canlandı. Anasınıfları ile sınava hazırlanan 8 ve 12’lerin takviye kurslarında dersbaşı yapıldı. Minikler cıvıl cıvıldı, büyük öğrenciler ise iyi bir lise ve üniversite hedefiyle deneme sınavlarında ter döktü.
#GazetehaberleriGlobal görsel çözüm sağlayıcısı ViewSonic, eğitim alanı için özel olarak geliştirdiği myViewBoard ekosistemini, pandemi döneminde dijital eğitimde yaşanan sorunları en aza indirmek için Türkiye’nin her yerindeki eğitim kurumları ve öğretmenlerin kullanımına ücretsiz olarak açtı. Bu süreçte web sitesinden myViewBoard’a üye olan eğitimciler, sistemden ömür boyu bedelsiz olarak faydalanabilecek.
#ÖğrenciKütahya’nın Emet ilçesindeki Gazi Emet İlkokulu öğretmeni Esin Sarıkaya, ezber bozan bir eğitim sistemi geliştirdi. Tahta sıralardan oluşan dersliğini bilinenden çok farklı bir hale getirdi ve adına da ‘sınırsız sınıf’ dedi. İşte Esin Öğretmen’in, esnek bir öğrenme ortamında çocuklara yuva sıcaklığı veren sınırsız sınıfı...
#GazetehaberleriSİVAS Valisi Salih Ayhan, tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitimden geri kalmamaları için tarlalara çadır kurulması talimatı verdi. Çocukların bulunduğu bölgeye eğitim çadırı kurularak, derslerini takip etmeleri sağlanacak.
#Sivas ValisiPandemi nedeniyle yeni eğitim ve öğretim yılında hibrit eğitim modeli uygulanacak. Çocuğun okula gönderilme kararı ebeveynlere bırakıldı ancak ebeveynler de karar vermekte zorlanıyor. İlkokul çağındaki çocukların okula dönmeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar, akran öğrenmesi modelinin öğretmenden edinilen bilgiyi destekleyeceğine ve öğrenimi kolaylaştıracağına dikkat çekiyor.
#ÇocukSakarya İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, bir öğretmenin uzaktan eğitim sırasında sigara içmesi nedeniyle yeniden böyle bir durumun yaşanmaması için gerekli ikazların yapılacağını söyledi. Durmuş “Öğretmen arkadaşlarımızdan elbette sınıf içerisinde nasıl davranıyorlarsa, uzaktan eğitimin de bir sınıf ortamı olduğunu varsayarak buna göre davranmalarını bekliyoruz” dedi.
#SakaryaÇATALCA'nın internet erişimi sağlanamayan 15 mahallesinde, uzaktan eğitim yapamayan öğrenciler için seyyar sınıflar oluşturuluyor. Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'den gelen ekipler, belirledikleri noktalarda masa, sandalye, tablet ve internet erişimi sağlayarak öğrencilerin eğitimlerine devam etmesini sağlıyor.
#Eda GüzelçiçekMilli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim öğretim yılının 31 Ağustos tarihi itibari ile uzaktan eğitim şeklinde başlayacağını, yüz yüze eğitime ise 21 Eylül’de geçileceğini duyurdu. Uzaktan eğitim ve yeni normal eğitim dönemlerinde öğrencilerin en verimli şekilde eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için Eğitimci Yazar Coşkun Bulut özellikle ilkokul ve ortaokul velilerine önerilerde bulundu.
#ÇOCUKİTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Hamitler, Özlüce ve İnegöl kampüsleri ile Bursa’da, eğitime yeni bir soluk kazandırmaya hazırlanıyor. İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren, araştıran ve sorgulayan çocuklar yetiştirdiklerini vurgulayarak, “İstanbul Teknik Üniversitesinin köklü tarihi ve akademik altyapısının katkılarıyla online eğitimde çığır açmaya hazırlanıyoruz” dedi.
#BursaCumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, koronavirüs nedeniyle dijital Türkiye çalışmaları kapsamında başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere, 16 bakanlık, tüm kamu kurumları ve 3.3 milyon kamu çalışanının yararlanacağı Uzaktan Eğitim Kapısı Projesi’ni hayata geçirdi.
#GazetehaberleriYasaklara sıkı sıkıya uyduğumuz bu dönemde ilköğretim öğrencileri EBA sistemi üzerinden eğitim alabilirken, anaokulu öğrencilerinin böyle bir imkânı yok. Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı’ya evde bu yaş grubu için yapılabilecekleri sorduk.
#Çocuk“Korona salgını ile bir dönem bitecek başka bir dönem başlayacak” diyen Nişantaşı Üniversitesi kurucusu Levent Uysal’a eğitimde ve öğretimde yaşanacak değişimi sorduk. Artık geleneksel sınıf ortamının, ezber ve sınavları destekleyen sistemin geleceği üretecek nesli yetiştirmede yetersiz kaldığını söyleyen Uysal, “Sistem, düne takılıp kalmış durumda. Bundan sonra, tamamen uzaktan eğitim olacak diyemeyiz ama sanal ve örgün eğitimin bir bütünü olan ‘harmanlanmış (blended) öğrenme modeli’ yaygınlaşacaktır” dedi. Bu modelle birlikte hem yüz yüze eğitimin hem de web tabanlı eğitimin pozitif yanlarından faydalanılabileceğini belirten Uysal, Erasmus ve Exchange gibi öğrenci programlarına katılımın da azalacağına dikkat çekti.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını nedeniyle öğrenciler uzaktan eğitime devam ederken birçok ebeveyn de çalışma hayatına evden devam ediyor. Uzmanlar, evden çalışan velilerin gerek kendi çalışma alanlarında gerekse uzaktan eğitime devam eden çocuklarının online sınıf ortamında dikkat etmesi gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.
#Doğa KolejiKoronavirüs pandemisine karşı alınan önlemler dolayısıyla sanal ortama taşınan eğitim sisteminde odaklanma konusu da önem kazandı. Uzmanlar bu süreci üç başlıkla özetliyor. Buna göre, ders öncesindeki kısa araştırmalar dikkati artırıyor, çocuklar rahat ortamda çalışması önemli ve kitap okuma aktiviteleri yapılmalı.
#İstanbul Bilgi Üniversitesiİstanbul'daki devlet ve vakıf üniversiteleri, bahar döneminde yüz yüze eğitimin yapılmayacağının açıklanmasının ardından başlatılan uzaktan eğitim sürecine öğrencilerini, öğretim elemanlarını ve sistemlerini adapte etmek için hazırlık çalışmalarına devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, YÖK Dersleri Projesi kapsamında 47 programdaki 900'ü aşkın ders kitabını, Türkiye'deki tüm öğrencilerin hizmetine sundu. Yeditepe Üniversitesi, internet tabanlı bir programda belirlenen haftalık ders saatinde öğrencilerine online etkileşimli ders imkânı sağlıyor. Boğaziçi Üniversitesi, 33 lisans ve 67 lisansüstü programa kayıtlı 15 bin 692 öğrenciyle online olarak uzaktan eğitim yapacak. Sabancı Üniversitesi, canlı yayın sistemlerini genişleterek tüm akademik kadro tarafından kullanılabilir hale getirdi.
#Üniversite