Şili’de meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki şiddetli depremin ardından yapılan resmi açıklamaya göre, ölü sayısı 723’e ulaştı. 19 kişinin de kayıp olduğu açıklandı. Ülkedeki bir diğer endişe kaynağı ise her geçen gün artan yağma olayları. Gece sokağa çıkma yasağı ilan eden hükümet, deprem bölgelerine 7 bin asker gönderme kararı aldı.
Şili'de 8.8'lik deprem sonrası Concepcion kentinde mağazalar yağma edildi. 700'den fazla insanın hayatını kaybettiği depremde bazıları can derdindeyken, yağmacılar da boş durmadı. Süpermarketleri yağmalayan gençler beyaz eşya dahil ne buldularsa alıp götürdüler. Depremden en fazla etkilenen Concepcion kentinde, bir süpermarket ve bazı mağazalar yağmalandı. Birçok kişi süpermarketten gıda ürünleri çalarken, bazı gençler de elektronik ev eşyalarını çaldı.
Tarihin en büyük 7’nci depremiyle sarsıldığı halde can kaybı 700’ü ancak aşan Şili, bu konuda tüm dünyaya ders verdi. Uzmanlara göre, Şili böyle bir olaya yıllardır hazırlandığı ve gerekli tüm önlemleri aldığı için, Haiti depreminden tam 1000 kat daha güçlü bir depremle vurulmasına rağmen, felaketin boyutları beklendiği kadar yıkıcı olmadı.
Şili'yi dün vuran 8.8 büyüklüğündeki deprem sonrası en az 300 kişi hayatını kaybetti. Depremin ağır bilançosu da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 2 milyon kişinin depremden zarar gördüğü belirtiliyor. Depremin vurduğu Concepcion kentinde mağazalar yağmalandı. Bugün 6.1 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi.
Şili’de dün meydana gelen ve 1.5 dakika süren 8.8 büyüklüğündeki deprem, dünyanın yarısını alarma geçirdi. Artçı depremler bile 6.9 büyüklüğünde. ABD’nin ünlü televizyon kanalı CNN depremi “Haiti’nin 1000 katı” olarak duyurdu. Ancak deprem Haiti'deki kadar yıkıcı olmadı. Haiti'de 6.9 büyüklüğündeki depremde 300 bin kişi ölürken Şili'de ölü sayısı şu anda 300'ün üzerinde.
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi 8. Olağan Toplantısı’nın konuğu olan Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Antalya’yı depremde etkileyecek üç tane deprem zonu var. Kim yok diyorsa bu işi bilmiyordur. Bunların zamanı gelirse tehlikelidir. Birincisi Fethiye-Burdur fay zonu burada olabilecek bir deprem 100 kilometre çapındaki bir alana afet boyutunda zarar verebilir. İkincisi Beyşehir, üçüncüsü de Antalya’nın güneyinde yer alan Helen-Kıbrıs fay zonudur. Bu bahsettiğim üç zonda şu anda stres birikiyor" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürEMITT Turizm Fuarı’nda değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, 2024 hedeflerini tutturmakta kararlı. Turizmciler, 2024’ün 2023’ü aratmayacağını ve çok daha iyi bir yıl olacağını söylerken, artan fiyatlara da dikkat çekti; “2024 turizmde test yılı olacak” dediler. En önemli sınavın ise, ‘fiyatların bulunduğu seviyede tutulmasını sağlamak’ olduğu belirtildi.
#EMITT Turizm Fuarıİstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#1Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#Yoshinori MoriwakiYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#DepremHavacılık tarihinin en unutulmaz olaylarından biri 1972 yılının Ekim ayında yaşandı. Çoğunluğu genç sporculardan oluşan 45 kişiyi taşıyan bir uçak, And Dağları'nda bir yamaca çakıldı. Ancak bu olayı unutulmaz kılan şey kazanın kendisi değil, uçaktaki yolcuların hayatta kalma çabasıydı. Aradan geçen yarım yüzyılda pek çok kitaba ve filme konu olan kaza sonrası yaşananları, uçaktaki yolculardan biri anlattı...
#Nando ParradoYıl 2012, henüz Radikal kapanmamış, farklı gazetelerden bir grup yazar Hüsnü Özyeğin’in davetiyle Özyeğin Üniversitesi’nde açılan Le Cordon Bleu’de, okulun master şeflerinin bizim için düzenlediği ‘workshop’a katılıp sos yaparak sembolik diplomalarımızı almış ve muhteşem bir yemek yemiştik.
#Müge AkgünTurizmin başkenti Antalya’daki oteller, 11 ili etkileyen deprem felaketleri sonrası afetzedelere kucak açtı. Kent genelinde 1 yıldızdan 5 yıldıza, pansiyondan aparta kadar toplam 200 konaklama merkezi, 85 bin afetzedenin barınma, yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını karşıladı.
#AntalyaTürkiye, ‘Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten ve Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ile Ekvatorlu meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk araştırmacılar, kıtada kalıcı hale gelmeyi amaçlıyor...
#Beyaz KıtaTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim Seferiİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, depreme dayanıklı binalar için perde duvar kullanımının önemine dikkat çekti. 'Şili formülü'nün bu esasa dayandığını ifade eden Prof. Dr. Dönmez, "Tipik olarak bina güçlendirilmesinde yapılan şey binalara perde eklenmesidir. Dolgu duvarların bir kısmının betonarme duvar haline getirilmesidir. Bu formül uygulandığında binalar bırakın yıkılmayı ya hasar almıyor ya da çok az alıyor" dedi.
#Prof. Dr. Cemalettin Dönmezİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, depreme dayanıklı binalar için perde duvar kullanımının önemine dikkat çekti. 'Şili formülü'nün bu esasa dayandığını ifade eden Prof. Dr. Dönmez, "Tipik olarak bina güçlendirilmesinde yapılan şey binalara perde eklenmesidir. Dolgu duvarların bir kısmının betonarme duvar haline getirilmesidir. Bu formül uygulandığında binalar bırakın yıkılmayı ya hasar almıyor ya da çok az alıyor" dedi.
#DepremDemirören Haber Ajansı'na (DHA) 2020 yılında verdiği röportajda Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Elazığ illerindeki fay hatlarının yıkıcı bir deprem açısından sinyal verdiğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, şimdi de Ölü Deniz fay zonunun geçtiği ülkeler için uyarıda bulundu. Bu fay hattının, Akabe Körfezi’nden başlayıp Hatay'a ulaştığını ve Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu fayı ile birleştiğini ifade eden Köse, Ölü Deniz fay zonunun geçtiği İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de de 5- 10 yıl içerisinde büyük depremlerin olabileceğini söyledi.
#Ölüdeniz Fayı