Uluslararası silahlı krizler, silahlanma ve silahsızlanma trendleriyle ilgili araştırma yürüten Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünyanın en büyük 100 silah şirketini açıkladı. Rapora göre geçen yıl Türk şirketlerinin küresel silah ticaretinden aldıkları pay büyüdü. SIPRI’nın listesinde Türkiye’den Aselsan, Baykar ve TUSAŞ yer aldı.
#BAYKARİsveç Başbakanı Olof Palme'nin ailesiyle gittiği sinemanın çıkışında bir silahlı saldırıya kurban gitmesi, 80'li yıllara damga vuran siyasi olaylardan biriydi. Aradan geçen 38 yılda Palme'nin faillerine dair birçok teori ortaya atıldı. Resmî makamların dosyanın kapatıldığını duyurmasına karşın belirsizlik devam etti. Ve son olarak bu hafta herkesi şaşırtan bir gelişme manşetlere taşındı. İşte ayrıntılar...
#Olof PalmeBirleşmiş Milletler Genel Kurulunun 79'uncusu yarın New York'ta başlayacak. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 133 devlet başkanı, 3 başkan yardımcısı, 80 başbakan yardımcısı ve 45 bakanın katılması bekleniyor
#BMKuzey Kore'de, Kim Jong-un'un liderliğinde hız kazanan nükleer programının arka yüzü ortaya çıktı. Kuzey Kore'den kaçarak Güney Kore'ye sığınan Kim Jeong-ae, kardeşi de dahil olmak üzere ülkenin nükleer tesislerinde görev yapan askerlerin yaşadığı sağlık sorunlarını aktardı. Kim Jeong-ae, resmi ölüm sebebi karaciğer kanseri olarak belirlenen kardeşinin askerden önceki ve askerden sonraki halini anlattı.
#Kuzey KoreÇin, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Çin tehdidine yeniden odaklanan gizli nükleer stratejiyi" onayladığı iddiasına tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning tarafından yapılan açıklamada, "Dünyadaki nükleer risklerin ve stratejik tehditlerin ana kaynağı ABD'dir" ifadesi yer aldı.
#ÇinNobel Ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın 1939 yılında dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e gönderdiği ve tarihin akışını değiştiren o mektup 85 yıl sonra yeniden gündemde. Uzmanlar aradan geçen bunca zamana karşın mektubun güncelliğini kaybetmediğini belirtti. Peki daktiloyla yazılmış o sayfalarda ne yazıyordu?
#Manhattan ProjesiDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarSavaşlar ve çatışmalar dünyanın birçok bölgesini ateşe verirken, küresel silahlanmadaki artış da devam ediyor. 2023’te dünya genelinde 2 trilyon 443 milyar dolarlık rekor savunma harcaması gerçekleşirken, Gazze’deki savaşını sürdüren İsrail’in harcamalarındaki artış dikkat çekiyor.
#SIPRITürkiye ve Yunanistan'da yaşanan felaketler sonrası Ankara ve Atina arasındaki buzlar hızla eriyor. Birbirine yardım eli uzatan iki ülke anlaşmazlıkları çözmek için adımlar atarken komşu basını provokatif bir habere imza attı. Türkiye'nin deniz üslerini mercek altına alan In.gr bunların Yunanistan'ı tehdit ettiği iddia etti. 'Kaybeden taraf Yunanistan olacak' diyen In.gr itiraf gibi bir Türkiye yorumunda bulundu.
#YunanistanHollanda Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı ve hükümet ortağı Demokratlar 66 Partisi (D66) lideri Sigrid Kaag, güvenlik gerekçesiyle siyaseti bırakma kararı aldı. Eşi Filistinli olan, dört çocuk annesi Kaag, kararına gerekçe olarak ailesine yönelik tehditleri gösterdi. Kaag, popülizm ve İslamofobi karşıtı görüşleriyle öne çıkan bir isimdi.
#HollandaDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bakü’de düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantısı’nda konuşma yaptı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daha adil bir temsil ve artırılmış etkinlik için yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Bakan Fidan, “Ancak o zaman seçkin bir kulübün birkaç üyesinin (konularını) değil, tüm insanlığı ilgilendiren konuları ele alabilir” dedi.
#Hakan FidanTürkiye’nin Mısır Büyükelçisi Salih Mutlu Şen hayatı ve biyografisi gündemin araştırılan konularından birisi oldu. Türkiye-Mısır ilişkilerinde 13 yıl sonra yeni dönem başladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Kahire Büyükelçisi olarak Salih Mutlu Şen’in atandığını duyurdu. Peki, Salih Mutlu Şen kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte hayatı hakkında merak edilen bilgiler…
#Salih Mutlu ŞenAvusturya’nın başkenti Viyana, 6 Şubat depremlerinden etkilenen çocuklara yardım için beğenilen bir moda gösterisine ev sahipliği yaptı. Uzun süredir Viyana’da yaşayan tasarımcı Atıl Kutoğlu’nun, Avusturya Başbakanı’nın eşi Katharina Nehammer’in himayesinde, Dilek Sabancı’nın desteğiyle düzenlediği defilede Avrupa jet sosyetesi bağış için yarıştı.
#Atıl KutoğluHakan Fidan'ın hayatı ve daha önce hangi görevlerde bulunduğu Kabine'nin belli olmasıyla merak edilen konu başlıklarından birisi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni dönem kabinesini açıkladı. Daha önce Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı olan Hakan Fidan yeni kabinede Dışişleri Bakanı oldu. Hakan Fidan'ın hayatı ve biyografisi de vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Hakan Fidan kimdir, kaç yaşında, nereli ? İşte Hakan Fidan'ın hayatı ve kariyeri...
#Hakan FidanTarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kahramanmaraş’taki depremlerde yıkılan Isias Hotel için “Olduğu gibi, bir ibret nesnesi olarak bu haliyle muhafaza edilmeli ve hikâyesi anlatılmalı” yorumunu yapmıştı. Biz de geçmişteki büyük afetleri, yıkımları, acıları, utanç anlarını hatırlatmak, unutturmamak için bir anıt olarak insanlığa sunulan müzeleri gezginlerimize sorduk.
#SeyahatABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD semalarında Çin'e ait istihbarat balonunun uçurulmasını "açık bir egemenlik ihlali" olarak niteledi. "Hava sahası bu şekilde ihlal edilmiş her ülkenin aynı yanıtını vereceğini düşünüyorum" diyen Blinken, Pekin ziyaretini iptal etme gerekçesi olarak ise şartların "yapıcı bir ziyaret" için elverişli olmamasını gösterdi.
#Abd