Son bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBMerkez Bankası’nın mart enflasyonu ve yerel seçimleri beklemeden yaptığı faiz artırım hamlesi, ‘piyasa dostu’ olarak görüldü ve iyimserlikle karşılandı. Perşembe günü TCMB’nin faiz artırımıyla birlikte Borsa İstanbul’a gelen alım dalgasında yabancı yatırımcıların payının olması çok muhtemel. Ayrıca CDS’deki düşüş yabancı finans çevrelerinin olumlu tepkisi olarak da görülebilir. Seçim sonrası mevcut sıkı para politikasının devamı konusunda kararlı duruş mesajı gelirse ayrıca motivasyon sağlar.
#Merkez BankasıPiyasalar yılın son haftasına dalgalı bir seyirle girdi. Borsa İstanbul yön arayışını sürdürüyor. Toparlanmaya çabaları güç kazanamadı. İki ana neden öne çıkıyor; yüksek faiz ve yerli yatırımcının piyasaya zayıf katılımı. Öte yandan uygulanan ekonomik program ve parasal sıkılaşma politikası dış finans çevrelerinden sermaye çekmeye başladı. Yabancının ilgisi artmaya devam ederse bu durum Borsa İstanbul’a katkı sağlayabilir.
#Borsa İstanbulABD haziran ayı enflasyonu piyasa beklentilerini de aşarak, yıllık bazda yüzde 9,1 olarak gerçekleşti. Böylelikle ülkenin enflasyonu 41 yılın zirvesini yenilenmiş oldu. Piyasalarda sürpriz gelen veri sonrası sert hareketler görüldü. Küresel borsa endeksleri değer kaybına yönelirken; ons atın fiyatı 11 ayın zirvesine geriledi. EuroDolar paritesi ise 20 yıl sonra ilk kez 1 seviyesinin altını gördü.
#ABD EnflasyonuBitcoin fiyatları 5 gündür yükselişini sürdürürken, Ethereum fiyatları da bu yükselişe eşlik ediyor. Peki, Bitcoin’de yeniden 50 bin dolarlı seviyeler görülür mü, yatırımcılar hangi gelişmeleri takip etmeli… Kripto para uzmanı Beste Naz Süllü hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Kripto Para PiyasalarıPiyasaların merakla beklediği ABD enflasyon rakamları açıklandı. ABD yıllık enflasyonu yüzde 8,5 seviyesinde rekor düzeyde gelirken; altın fiyatları ilk tepki olarak 1955 dolar ile 1978 dolar arasında dalgalandı. Haftanın kalanında İngiltere enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararları öne çıkan gündem maddeleri arasında... Peki, altın fiyatları üzerinde başka hangi gelişmeler önemli, altın fiyatlarında kritik seviyeler neler... Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak ve İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya bütün senaryoları hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Altın FiyatlarıTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün yapılan eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Böylece, birbirini izleyen altıncı toplantıda da faiz sabit tutulmuş oldu. Bu ayki PPK metninde dikkat çeken detay ise, ‘ek sıkılaşma’ya yönelik vurgunun kaldırılması oldu. Metindeki, ‘enflasyon görünümünde yaşanan bozulma durumunda sıkılaştırma yapılacağı yönündeki mesaj’, ‘para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır’ şeklinde değişti.
#Merkez BankasıTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#Enflasyon26 Ağustos 1924’te 2 şube ve 37 çalışanla yola çıkan İş Bankası, 100. kuruluş yılında 20 bin çalışana, 1042 şubeye ve 285 milyar TL’lik öz kaynak büyüklüğüne ulaştı. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 100 yıldır aynı amacı taşıdıklarını; bu amacın da ‘büyümeye, istihdama ve refahın artmasına katkı sağlamak’ olduğunu kaydetti: “İş Bankası 1924’te bunun için vardı, bugün de bunu yapıyor” dedi. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Aran, enflasyonla mücadele döneminde zor dönemin geride kaldığı mesajını verdi.
#İş BankasıTCMB verilerine göre yapılan kabaca bir hesapla yılbaşından bu yana tahvil bonoya yabancı girişleri 25 milyar dolar civarında. Bu ilgi artarak devam ediyor. Tahvil bonoyu tercih etmelerinin arkasında halen yüksek olan faizde sonbahar veya yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte indirim beklentisi var. Talep yetersizliği ve beklenti ihtiyacına bağlı olarak Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor. Umutlar eylül ayına kalmış görülüyor.
#BonoTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBRegülasyonlarda, ekonomideki olumlu seyre paralel atılan sadeleşme adımlarının piyasa mekanizmasının daha sağlıklı işlemesini sağladığına dikkat çeken Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Kredi erken kapamalarına ilişkin son tebliği de yerinde bir adım olarak görüyoruz. Ticari kredilerde fiyat oluşumu daha sağlıklı hale gelecek. Vadelerin bir miktar uzamasına yol açabilir. Firmalar kredi kararlarını verirken, bugünün fiyatlarıyla erken kapama maliyetlerini de göz önünde bulunduracak. Dolayısıyla kredi kullandırımlarının daha sağlıklı, daha hedefli bir zemine oturmasını sağlayacak” dedi. Baştuğ ekonomideki son gelişmeleri Hürriyet’e değerlendirdi.
#Garanti BBVATürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunum yaptı. Karahan "Yılın ikinci yarısında iç talepte zayıflama olacağını ve cari dengede iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Enflasyon görünümünde bozulmaya imkan vermeyeceğiz" dedi.
#Fatih KarahanDoğrudan yatırımlarda olmasa da sıcak para yönünden yabancı ilgisi devam ediyor. TCMB verilerine göre, 12 Nisan ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 160 milyon dolar, tahvil bonoda 38.2 milyon dolar alım yaptı. Hisse senetlerinde dört haftadır devam eden alımların toplamı 1.2 milyar doları buldu. Yerli yatırımcıların ise yüksek faiz nedeniyle borsaya ilgisinin fazla olduğunu söylemek bu aşamada zor.
#Mehmet ŞimşekTüketicinin mart ayı enflasyonu beklentilerin altında yüzde 3.16 oldu. Yıllık bazda ise tüketici enflasyonu yüzde 68.50 olarak gerçekleşti. Ana harcama gruplarına bakıldığında en yüksek aylık artış yüzde 13.08 ile eğitimde oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” mesajını verdi.
#Mehmet ŞimşekTürkiye İstatistik Kurumu, Mart ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık enflasyon Mart'ta yüzde 68.50 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek "Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.
#EnflasyonYılın ilk üç ayında getiride Bitcoin ve hisse senedi fonları öne çıktı. Hisse senedi fonundaki son üç yıllık getiri dün itibarıyla yüzde 600’ü aştı. Bu yıl dövizde enflasyonun altında getiri bekleyen uzmanlara göre, uzun vadede hisse senetleri öne çıkabilir. Ancak tekrar yüzde 600’lük getirinin olamayacağı; sektörel bazda ayrışmaların yaşanacağı konusunda uyarılar yapılıyor.
#BitcoinHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonist yeni vergi gelmeyeceğini vurgulayarak, KDV’de oranın yüzde 20’nin üzerine çıkmayacağını söyledi. Kredi kaynağını tüketime değil, üretime yönlendireceklerini anlatan Şimşek, gerekiyorsa ilave tedbirler alınacağının mesajını verdi.
#Mehmet ŞimşekHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonla mücadele mesajı veren Bakan Şimşek, 'Enflasyonu kalıcı şekilde aşağı çekmek istiyoruz. Maliye politikası enflasyonun düşüşü için ne gerekiyorsa yapacak.' dedi. Bakan Şimşek ayrıca, 'Geçen Haziran'dan bu yana bizimle ilgili en az 40 tane haberi yalanladık. Biz yalanlamaktan yorulduk masa başı uydurulan haberleri ama belli kesimlerden bu yalanları üretmekten yorulmadılar. Seçim döneminde bunun dozu da arttı. Seçim öncesi belirsizlik yaratmaya çalışıyorlar.' ifadelerini kullandı.
#Hazine Ve Maliye BakanıUygulanan politikaların uluslararası normlara uygun olduğunu ve kapsamlı yapısal reformları içerdiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yazın enflasyon 20-25 puan düşer. Para politikası gecikmeli çalışıyor. Hepsi sabır, kararlılık işi. Onun için kafamda zerre kadar tereddüt yok. Vatandaşın da sonuç aldıkça inancı pekişecek” dedi.
#Mehmet ŞimşekMerkez Bankası, önceki PPK raporunda altını çizdiği ‘ilave sıkılaşma’ adımını attı. Piyasaların “Merkez’den seçim öncesi buradayım mesajı geldi” şeklinde yorumladığı adımla kredilerde aylık büyüme sınırlarına kısıtlama geldi. Sınırlar TL ticari krediler için yüzde 2.5’ten yüzde 2’ye, ihtiyaç kredileri içinse yüzde 3’ten yüzde 2’ye çekildi.
#Merkez BankasıParasal sıkılaştırma ne demek, sorusu Merkez Bankası'ndan gelen açıklamayla gündemde yer aldı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları atıldı. Buna göre Türk Lirası ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi. Peki parasal sıkılaşma nedir? Ekonomide parasal sıkılaştırma ne anlama gelir? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Merkez Bankası