Ücretsiz izin döneminde, çalışanlar fiili olarak çalışmadıkları için sosyal güvenlik primi (sigorta primi) yatırılmıyor. Ancak bu dönemde sigorta primleri ödenmediği için çalışanın sigortalılık gün sayısında eksilme oluyor. Ücretsiz izin süresince işveren sigorta primi ödemez ve çalışanın sağlık sigortası ile emeklilik primleri yatmıyor. Özellikle COVID-19 döneminde kullanılan kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği gibi desteklerde ise belirli gün sayısı kadar genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanıyordu. Fakat normal koşullarda ücretsiz izinli olan çalışan için böyle bir ödeme yapılmıyor. Peki, Özel sektörde ve memurlarda ücretsiz izinde sigorta yatar mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Özel SektörEmeklilik statüsünü belirleyen ‘yedi yıl kuralı’ birçok kişinin merak ettiği bir konu. Bu kurala göre kişi son yedi yılda, yani 2.520 gün boyunca hangi statüde çalışmışsa emekliliği de ona göre oluyor. Aylığı buna göre belirleniyor. Son yedi yılda ödenen primin yarısı kadar prim hangi sosyal güvenlik sistemine ödenmişse kişi o sistemden emekli olunuyor.
#EmekliSoru: 2015’te dükkân açtım. Bir defa Bağ-Kur primlerini sildirdim. Bağ-Kur sigortalılığım durdurulmuş görünüyor. 24 aylık da Bağ-Kur borcum gözüküyor. EYT’den emekli olmak istiyorum ama olamıyorum. Sigortalılığım neden durdurulmuş? Emekli olabilmek için ne yapmam gerekiyor. Murat T.
#EmekliİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum ProgramıTürkiye Sigorta Birliği’nin 18-19 Eylül tarihlerinde düzenlediği Arama Konferansı’nda sektörün 10 yıllık yol haritası belirlendi. Sigortacılar, sektörün çatı kanun ihtiyacı, trafik sigortasında serbest tarifeye geçiş, beklenen Marmara depremine hazırlık ve toplumda sigorta bilincinin gelişmesi için eğitime sigortacılığın girmesi konularında ortak mutabakata vardı.
#Türkiye Sigorta BirliğiSoru: Eski çalıştığım işyerinden ayrıldım, 2023 yılının temmuz ayında yeni işe başladım. Tekstil atölyesinde çalıyorum. İşverenim ile maaş konusunda anlaşamadım. Beni işten çıkarıyor. Kıdem tazminatımı ödeyeceğini söyledi ama ihbar tazminatı alamayacakmışım. Yasal olarak tazminat ödenmiyormuş. Benim tazminat hakkım yok mu? Hakkı T.
#İhbar TazminatıİUP başvuruları, Bakan Işıkhan'ın açıklamasıyla gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, "Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İşgücü Uyum Programı (İUP) için başvurular başladı" dedi. İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP), işsiz bireylerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla düzenlenen bir eğitim programıdır. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon gibi konularda eğitimler verilecek. Program ile kamu kurumları iş birliğiyle uygulanacak ve katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Hedef kitlesi arasında kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler yer alacak. Program, en fazla 10 ay sürer ve katılımcılar 140 gün boyunca yararlanabilecek. Peki, İUP nedir? İŞKUR İşgücü Uyum Programı ile günlük 566 TL ödeme yapacak!
#İşgücü Uyum ProgramıSoru: 1975 doğumluyum. 24.11.1999 da sigortalı oldum ve 2000 yılında yedek subay olarak 16 ay askerlik yaptım. 1 yıl olan 4/C süremi 450 gün olarak prim günlerime ilave ettiler. Halen çalışıyorum. SGK’dakiler fiili hizmet zammı süremin olduğunu, 2002 den önce yedek subaylık yaptığım için sigorta girişimin 90 gün geri geleceğini, geri çekildiğindeki tarih EYT kapsamına girdiği için bana emekli olabilirsiniz dediler ve yazılı da verdiler. Sürem geldiğinde SGK’ya gittiğimde emekli aylığı bağlama servisindekiler böyle bir şeyin olmadığını, emekli olamayacağımı söylediler. Gözlemlediğim kadarıyla fiili hizmet zammının tam olarak nasıl uygulanacağını bilmiyorlar. Benim hakkım var mı, yok mu? Şuan 6039 günüm var. Erman İ.
#EYTSoru: Kardeşim 2003 doğumlu. Bir buçuk sene önce kısa süreli bir işte çalıştı sonra kendi isteği ile ayrıldı. Dört aylık sigortası işledi. Sigortası devam etsin, emekliliği gecikmesin diye de bir sene önce bir ahbabımızın yanında asgari ücretten sigortalı gösterdik. Bir süredir sahte sigortalılıkla ilgili çıkan haberleri takip ediyorum. Bizim durumumuz sahte sigortaya mı giriyor, herhangi bir sorun yaşar mıyız? Sigortasını iptal etsek iş bulup çalışamazsa sigortası da olmayacak. Davut G.
#SGKSoru: 2013 yılında kurulan ve ortağı olduğum limited şirketinde 4/A kolundan sigortalıydım. 2015 yılında şirket ile ilişiğimi kesip diğer ortağa tüm hisselerimi devrettim. 4/B’den mi gösterilmem gerekirdi? Şu an bir firmada 4’A’lı olarak çalışıyorum. Hak kaybına uğramamak için ne yapmalıyım? Aysun D.
#SGKGeçen haftaki yazımda Almanya’da şehir içindeki ulaşımda pratik olması bakımından giderek yaygınlaşan, Paris gibi metropollerde ise, kural dışı kullanımın artması ve yayalara veya başka araçlara verdiği hasarlardan dolayı şehir içinde yasaklanan e-scooter adlı iki tekerlekli elektrikli ulaşım aracıyla ilgili Almanya verilen örnek bir davadan bahsetmiştik. Bugünkü yazımızda ise Almanya’da e-scooter için uyulması gereken trafik kurallarına kısaca bir göz atmak istiyoruz. Siz değerli okurlarımız için Almanya’da yollarda kullanacağınız çıkacağınız e-scooter’lar için en önemli trafik kurallarını derledik:
#E-ScooterTürkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) 18 Nisan’da gerçekleşen Olağan Seçimli Genel Kurulunda Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen yeniden TSB Başkanlığına seçildi. Gülen, yaptığı konuşmada, gelecek dönemde sigortalılık oranlarının artırılması, deprem, sürdürülebilirlik ve eğitim konuları üzerine yoğunlaşacaklarını söyledi.
#Türkiye Sigorta Birliği