Avrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı küresel sıcaklık ortalaması açısından tarihi bir eşik atlıyor. Sanayi öncesi döneme kıyasla, bu yıl sıcaklık ortalaması 1.5 dereceyi aşarak kayıtlardaki en sıcak yıl olabilir. Bu eşik aşılmasına rağmen, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine resmen ulaşılmadığı düşünülüyor. Çünkü bu hedef, uzun vadeli ortalamalara bakılarak değerlendiriliyor.
#AVRUPADAN HABERMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye 2024 Yılı Erken İklim Değerlendirmesi' verilerine göre Ocak- Ağustos dönemi aylık sıcaklık ortalaması 16,8 derece ölçülen 2024, 1971'den bu yana gerçekleşen en sıcak yıl oldu. 136 merkezde aylık maksimum sıcaklık rekoru kırıldı, 8 ayda 900 ekstrem doğa olayı yaşandı. Türkiye'nin en önemli ekstrem doğa olayları 15-18 Ağustos'ta İzmir'deki orman yangını, 12 Şubat'ta Antalya'daki şiddetli yağış ve sel, 5 Temmuz'da Amasra'daki yıldırım düşmesi olarak kayıtlara geçti.
#MeteorolojiMayıs ve haziran ayında sağanak etkisinde kalan Ankara’yı önümüzdeki aylarda nasıl bir hava bekliyor? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır yanıtladı: “Ankara’da temmuz-eylül ayları arasında mevsim normalleri ve bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık değerlerinin yeni rekorlar kırması sürpriz olmayacaktır '' dedi.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre mayıs ayında sıcaklık ortalaması normaline göre 0,2 derece düşerken, yağışlar ise normaline göre yüzde 33 arttı. Ardahan, Artvin, Osmaniye, Rize ve Trabzon'da son 64 yılın en yüksek yağışı gerçekleşti.
#MeteorolojiTürkiye’de 34 yılın en yağışlı, 53 yılın en sıcak kasım ayı yaşandı. Sıcaklık ortalaması 12.5 derece ile normalin 3.2 derece üzerinde, yağışlar 109.3 milimetre ile normaline göre yüzde 88 fazla ölçüldü. Türkiye’nin 67 merkezinde kasım ayında maksimum sıcaklık gerçekleşti.
#En Yağışlı AyTürkiye'de 34 yılın en yağışlı, 53 yılın en sıcak kasım ayı yaşandı. Sıcaklık ortalaması 12,5 derece ile normallerinin 3,2 derece üzerinde, yağışlar 109,3 milimetre ile normaline göre yüzde 88 fazla ölçüldü. Türkiye'nin 67 merkezinde kasım ayında yeni ekstrem (maksimum) sıcaklık gerçekleşti.
#Kasımİskandinav eğitim sisteminde hızla popülerleşen orman okulları projesi, çocuklara doğada öğrenme ilhamını aşılamayı amaçlıyor. Anaokullarını ve ilkokulları kapsayan proje bağlamında, çocuklara uygulamalı öğrenme yoluyla kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunuluyor. Oyunla öğrenen çocuklar hastalıklara karşı bağışıklık kazanırken duygusal anlamda da gelişim gösteriyor. Hem ülkemizde de çeşitli örneklerini görmeye başladığımız orman okulları modelini inceledik, hem de çocukları için bu okulları seçen ailelerle konuştuk...
#EğitimEge Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat, 2024’te 'El Nino' etkisi ile dünyada sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtip, "Mart ayından itibaren kuvvetli bir 'El Nino' dönemine girdik. Bunun etkilerini önümüzdeki yıl çok daha belirgin olarak göreceğiz. Önümüzdeki yıl, tüm meteorolojik kökenli afetlerin sayısında önemli bir değişim olacağını öngörebiliriz" ifadelerini kullandı.
#El NinoMeteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Antalya'da son 92 yılın aralık ayı maksimum sıcaklık ortalaması rekoru kırıldı. Ölçümlerin başladığı 1930'dan bu yana daha önce 1960'ta 18,8 derece ölçülen maksimum sıcaklık ortalaması, aralık ayında 19,1'e ulaştı.
#AntalyaMeteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Antalya'da son 92 yılın aralık ayı maksimum sıcaklık ortalaması rekoru kırıldı. Ölçümlerin başladığı 1930'dan bu yana daha önce 1960'ta 18,8 derece ölçülen maksimum sıcaklık ortalaması, aralık ayında 19,1'e ulaştı.
#AntalyaDünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi ve Akdeniz iklimidir. Dünyadaki bitki örtüleri ise maki, bozkır, tundra, savan, çöl ve musondur. Dünyada görülen iklim tipleri ve özellikleriyle beraber bitki örtülerini sizler için ayrıntıları ile derledik.
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülke genelini kapsayacak şekilde 3. derece sıcaklık uyarısı yayınladı. İspanya'da 25.6 derece sıcaklık ortalaması ile 1961'den bu yana en sıcak Temmuz ayının yaşandığını açıklarken,Fransa da Temmuz ayının en kurak ay olduğunu duyurdu.
#İngiltereDünya üzerinde yer alan bir yerin belirli faktörleri gözetilerek yer aldığı konuma özel konum denmektedir. Özel konumu etkileyen faktörlere baktığımızda kıtalar, ticaret merkezleri, su yolları, komşular ve boğazlar gibi önemli unsurların olduğunu görmekteyiz. Önemli boğazlara sahip olması Türkiye ülkesinin özel konumunun bir özelliğidir. Türkiye’nin özel konumuyla ilgili ayrıntıları derledik.
Geçtiğimiz hafta Avrupa kıtasının birçok yerinde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıkarken İspanya ve Portekiz'de yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Antalya’da termometrelerin 42 dereceye ulaştığı geçen cumartesi ise, yılın en sıcak günü olurken valilikten bir uyarı daha geldi. Antalya Valiliği'nden gelen açıklamada sıcaklıkların 27 Temmuz saat 12.00'den 31 Temmuz saat 18.00'e kadar mevsim normallerinin 4 ila 6 derece mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği belirtildi.
#Antalyaİklim değişikliği her yıl giderek daha hissedilir hale geliyor. Bu yıl İtalya’da baş gösteren kuraklık Po Nehri’nin büyük ölçüde kurumasına neden oldu. Almanya’da da mayıs ayı sıcaklık ortalaması son 50 yılın en sıcağı olurken meteorologlar asıl çöl sıcaklarının bu ay içinde geleceği uyarısında bulundu.
#AlmanyaSuriye ve Irak'ta hava sıcaklığı 50 dereceyi bulması bekleniyor. Peki, Türkiye bu sıcaklıklardan nasıl etkilenecek? A Haber Meteoroloji Danışmanı Esra Bayhan, canlı yayında yaptığı açıklamada, "Bu bizim Güney bölgelerimizi etkiliyor, Akdeniz'i etkiliyor. Yarından itibaren Güneydoğu Anadolu'da sıcaklık ortalaması 36-37 derecenin üzerine çıkacak. Hafta sonu bu sıcaklıklar daha da artacak. Şırnak'ın Cizre ilçesinde 43-44 dereceye ulaşacak sıcaklıklar. Akdeniz'de, Antalya Adana'da, Ege'de Muğla dolaylarında sıcaklıklar da ciddi bir artış görünüyor olacak." ifadelerini kullandı.
#MeteorolojiYerkürenin etrafını saran içinde birçok farklı gazın bulunmuş olduğu hava tabakasına atmosfer adı verilir. Atmosfer de dünya gibi katmanlardan meydana gelmiştir. Bu katmanlar kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre sıralanmıştır. En alt katmanda bulunan tabaka ise troposfer tabakasıdır. Peki, Troposfer nedir? Ne işe yarar? Troposfer neden ekvatorda daha kalındır? Özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
1987’de bir kuş sesi kaydedildi. O ses nesli tükenen Kauai ‘O’o’nun yeryüzündeki son ötüşüydü. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da olduğu 28 çevre aşığı, bir daha hiçbir kuşun nesli tükenmesin diye kendi çevrecilik hikâyelerini bir kitapta topladı. Kitabın kapağına da o kuş kondu.
#Dünya Ortak EvimizCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, iklim değişikliğine ilişkin, "Okyanus ısınma oranı son 20 yılda hızla artarken sıcaklık her zamankinden daha derine tesir ediyor. Doğa artık bu stresi kaldıramıyor. Büyük bir dönüşüme ihtiyacımız var ve bunu başarmak, insanların her zamankinden çok dayanışma içinde olmasına bağlı" dedi.
#Emine ErdoğanKarabük Türkiye ülkesinin bir ilidir. Karabük aynı zamanda bağlı bulunduğu Karabük ilinin de merkez ilçesi niteliğindedir. Bölgede yer alan Safran Bolu aslında ismini daha çok duyurmuştur. Bunun nedeni ise tarihi evleridir. Oysaki Karabük merkez konumundadır. Karabük merkezde Türkiye'nin ilk demir çelik fabrikası da bulunmaktadır. Hatta bu fabrika sayesinde Karabük ilinde iş sahaları gelişme göstermiştir. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla Karabük hangi bölgede bulunur, haritada nerededir, Karabük ilçeleri, haritası, nüfusu ve iklimi nasıldır detayları ile derledik.
#EğitimHayvanlar iklim değişikliğine sadece üç şekilde tepki verebilir: Hareket edebilir, uyum sağlayabilir veya ölebilir. Şu anda her üçü de yaşanıyor. Canlılar hayatta kalmak için büyük bir çaba sarf ediyor. Bu uğurda binlerce yılda edindikleri alışkanlıkları dahi değiştiriyorlar. Göç yolundan dönenler, çiftleşme düzeni bozulanlar var; bazıları yol bulamıyor ve nesli tükenme tehlikesine giriyor... İklim krizi nedeniyle neler yaşadıklarına biraz daha yakından bakalım...
#İklim DeğişikliğiYeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü (NIWA), hazırladığı yıllık hava raporunda 2021 yılının en sıcak yıl olduğunu açıkladı. 1909 yılından itibaren tutulan hava sıcaklığı kayıtlarına göre, 2021 yılında yıllık sıcaklık ortalaması 13.56 santigrat derece olduğu belirtildi.
#SıcaklıkÇilimli, Düzce'nin 20 bin civarı nüfusa sahip bir ilçesidir. Önceleri Bolu'ya bağlı olan Çilimli, 2000'li yıllar itibariyle Düzce iline bağlanmıştır. Peki, Çilimli harita üzerinde nerede yer alıyor? İşte, şehrin nüfusu ve kente detaylar
#Çilimli