Türkiye'nin Özel Konumunun Özellikleri Ve Sonuçları Nelerdir? Türkiye'nin Özel Konumu İle İlgili Örnekler

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin Özel Konumunun Özellikleri Ve Sonuçları Nelerdir Türkiyenin Özel Konumu İle İlgili Örnekler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 18:15

Dünya üzerinde yer alan bir yerin belirli faktörleri gözetilerek yer aldığı konuma özel konum denmektedir. Özel konumu etkileyen faktörlere baktığımızda kıtalar, ticaret merkezleri, su yolları, komşular ve boğazlar gibi önemli unsurların olduğunu görmekteyiz. Önemli boğazlara sahip olması Türkiye ülkesinin özel konumunun bir özelliğidir. Türkiye’nin özel konumuyla ilgili ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Türkiye ülkesinin özel konumunun özellikleri, sonuçları ve daha fazlası bizlere coğrafya derslerinin Türkiye Coğrafyası alanında öğretilmektedir. Ülkemizin özel konumunun özellikleri bazı sonuçları da beraberinde getirmektedir. Tüm bunlar örnekler eşliğinde kişilere anlatılmaktadır. Türkiye coğrafyasında uzman olan kişiler ülkemizin özel konumuyla ilgili detaylara oldukça hakimdir. 

 Türkiye'nin Özel Konumunun Özellikleri Nelerdir? 

 Türkiye'nin bulunduğu konumun oldukça önemli olduğunu her ülke bilmektedir. Özel konum dendiğinde akla ilgili ülkenin coğrafi özellikleri gelmelidir. Bu özellikler arasında iklim, nüfus, yerleşim, ulaşım, jeopolitik konum, endüstri, hayvancılık, bitki örtüsü ve tarımsal etkinlikler bulunmaktadır. Türkiye'nin özel konumu da onu diğer ülkelerden ayırmaktadır. Ülkemizin konumuyla ilgili bazı bilgileri sunalım. 

Haberin Devamı

 Türkiye Orta Doğu'da bir ülkedir. Resmi adı Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bu ülkenin topraklarının bir bölümü Anadolu'da yer almaktadır. Bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer almaktadır. 

 Ülke ortalama olarak 84 milyon nüfusa sahiptir. Türkiye'nin matematik konumu Kuzey Yarım Küre’de, 36-42 derece kuzey enlemleriyle 26-45 derece doğu boylamlarında arasında yer almasıdır. Yani ülkemiz kutuplardan çok ekvatora yakındır. Bu da ikliminin ılıman olmasına neden olmuştur. 

 Türkiye'nin özel konumunun özellikleri şöyle sıralanmaktadır: 

Türkiye çok önemli boğazlara sahiptir. ( İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ) 

Türkiye batıdan doğuya doğru yükselmektedir. Bu yüzden de sıcaklık batıdan doğuya doğru azalmaktadır. 

Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrilidir. ( Karadeniz, Ege ve Akdeniz ) 

Ülkede dört mevsim yaşanmaktadır. ( Kış, Sonbahar, Yaz ve İlkbahar ) 

Türkiye'nin Özel Konumunun Sonuçları Nelerdir? 

 Türkiye'nin özel konumunun sonuçları arasında petrol bakımından zengin ülkelerle komşu olması gelmektedir. Ortalama yükseltisinin fazla olması gerçek sıcaklık ile indirgenmiş sıcaklık arasındaki farkı fazla yapmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrilir ve turizm, kültür ve sanat ülkesidir. Özel konumu gereği ekonomik bakımından zengin Avrupa ülkelerine daha yakındır. Önemli boğazlara sahip olduğu için deniz ticareti alanında kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Ülkede aynı anda dört mevsimin yaşanması yer şekillerini çeşitli hale getirmiştir. Bu sayede yeraltı ve yerüstü kaynakları da oldukça zengindir. Üç kıtayı birbirine bağladığı için köprü konumundadır. Farklı iklim özellikleri birlikte görülür ve uluslararası farklı kuruluşların da özel konumu gereği üyesi olmuştur. 

 Türkiye ülkesi matematik konumu gereği dönenceler dışında yer almaktadır. Bu yüzden de güneşi hiçbir zaman dik açıyla almamaktadır. Dolayısıyla ülkede gölge boyu 0 m olamaz diyebiliriz. Türkiye'de coğrafi konumu gereği buzulların da etki alanı oldukça azdır.

  Türkiye'nin Özel Konumu İle İlgili Örnekler 

 Türkiye'nin özel konumuyla ilgili sorulara üniversite sınavında da yer verilmektedir. Dolayısıyla ülkemizin özel konumunun özelliklerini ve sonuçlarını bildiğimizde örnekler çoğaltılabilmektedir. Türkiye'nin özel konumuyla ilgili bir örnek şöyledir;

Haberin Devamı

 Özel konum bir yerin sahip olduğu kendine has özellikler olarak tanımlanmaktadır. Bu bilgiye göre aşağıdaki hangi özellikler Türkiye'nin özel konumuyla ilgili değildir?

  Ortalama yükselti fazladır.

 Yıllık sıcaklık ortalaması Ege'den Doğu Anadolu'ya doğru azalmaktadır.

 Dört mevsim belirgin olarak yaşanmaktadır.

 Kış yağışları genelde cephesel yağıştır. 

 Ortalama yükseltinin fazla olması Türkiye'nin özel konumuyla ilgilidir. Dört mevsimin belirgin olarak yaşanması Türkiye'nin özel konumuyla ilgilidir. Türkiye'de kış yağışları genelde cephesel yağıştır ibaresi özel konumuyla ilgidir. Fakat yıllık sıcaklık ortalaması Ege'den Doğu Anadolu'ya doğru azalmaktadır diyemeyiz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!