İnsansız uzay gözlem aracı Voyager (Gezgin) 1, dünyadan fırlatıldıktan 36 yıl sonra Güneş Sistemi’nden çıkmayı başardı. Yeryüzünden 19 milyar kilometre uzaklaşarak Güneş‘in ürettiği sıcak gaz balonundan çıkan Voyager 1, dünyadan en uzakta bulunan insan yapımı nesne özelliği taşıyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’dan yapılan açıklamada, Voyager 1’in yaklaşık bir yıl önce yıldızlararası uzaya giriş yapmaya başladığı, Güneş’in bazı etkilerinin hala hissedildiği devasa kabarcığın hemen dışındaki geçiş noktasında ilerlediği belirtildi. 2004 yılında dış gezegenlerin de çok uzağına ulaşan Voyager 1, yıldızlararası uzaydan kaynaklanan yüksek basınç tespit etmişti. Bilim insanları, üzerinde bir plazma sensörü olmadığı için aracın konumunu tam olarak belirleyemiyordu. 9 Nisan’da Voyager 1’in çevresinde bir plazma dalgası hareketliliği tespit edildi. CİHAN
#GüneşKuzey Kutbu, 1800'lerde kâşiflerin bir numaralı merak konusuydu. O yıllarda pek çok zengin ve meraklı, Dünya'nın en kuzey noktasına ayak basan ilk insan olabilmek için yola düştü. Ancak hiçbiri başarılı olamadı. Ne var ki başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler arasında bir tanesi özellikle dikkat çekiciydi. İşte gizemleriyle bugün hâlâ konuşulan o tarihî keşif gezisi...
#Kuzey KutbuBalonla süzülerek havadan daha hafif olma duygusunu yaşamak isteyenlerin Türkiye’de gidebileceği tek adres “Kapadokya”. Doğası ile yabancı bir gezegeni andıran bölgede fizik kuralları tersine işlemiyor tabii ki; sadece sıcak hava balonuyla uçuşlar gücünü turizm sektörünün hızlı ve gelişmiş olduğu bu bölgeden alıyor.
#BursaUçan balonlara çocuklar bayılıyor ama masum görünen bu balonlar ne kadar güvenli? Çocuklar bu balonları kollarına bağlıyor, hatta yatakların başına bağlayıp sabaha kadar aynı odada uyuyor. Geçtiğimiz haftalarda bir çocuk helyum gazı zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetti. Peki nasıl oluyor da balon çocukları öldürüyor?
#Çocuk SağlığıPamukkale, Hierapolis ve Laodikya üçlüsü hem doğanın gücüne hayran bırakıyor hem tarihin büyüsüne kaptırıyor konuklarını. Denizli’nin bu üç güzeli, Türk turizminin dünyadaki simgesi ancak biz ne kadar biliyoruz? Şifalı sularından efsanelerine ve Kleopatra Havuzu’na Denizli’nin davetine kayıtsız kalamayacaksınız...
#HürriyetGeçtiğimiz perşembe günü Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasıyla piyasalarda deprem yaşanırken; şimdi piyasalarda en kötüsünün geride kalıp kalmadığı tartışılıyor. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak piyasalar açısından Rusya-Ukrayna savaşını ve olası senaryoları hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Küresel Piyasalar2005 yılında Sabancı Üniversitesi, son sınıf mezuniyet projem, dünyanın önde gelen üniversitelerinden Berkeley Üniversitesi’nden araştırmacılar ile iş birliği kapsamında geliştirdiğimiz “kablosuz sensör ağlarını kullanarak yangın algılama” sistemiydi. Projemiz kapsamında, GPS’e bağlı konum bilgisine sahip, birbirleri ile haberleşebilen ve belli bir ortamda yangın çıktığı an (ısıyı ölçümleyen ve gazları ayırt eden sensör ver-ilerinden yangının çıktığını anlayarak), hassas konum bilgisini ilgili ekiplere bildiren bir uygulamayı hayata geçirmiştik. Mezuniyet projemin de bu alanda olması, her yangın haberi duyduğumda, acaba bu yangınları teknolojiden yararlanarak, bu denli büyümeden, yüreklerimizi yakmadan önleyebilir miyiz sorusunu aklıma getiriyor…
#Ergi ŞenerİZMİR’de, bir grup üniversite öğrencisi, sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenerek ’Dilek Balonu Uçurma’ şenliği düzenledi. Huriye Kahraman’da şenlikte satılan balonlardan almak istedi. Dilek Balonu ile içinde patlayıcı gaz bulunan başka bir balonun karışması sonucu Huriye Kahraman ve Hıdır Başak yaralandı.