Kabataş Erkek Lisesi’nden dönem arkadaşıdır edebiyatımızın iki büyük ustası, Behçet Necatigil ve Tahir Alangu. Berlin’den Tahir Alangu’ya gönderdiği bir mektubunda şöyle yazar Necatigil: “Ne kadar isterdim Beşiktaş - Ortaköy yolunun üzerinde olmayı. Bir duvar dibinden, bir kedi gibi sürtünerek yürümeyi.”
#Kedi MüzesiAnlamı açısından en güzel isimlerden biri olarak Arif öne çıkıyor. Erkek çocukları için kullanılan Arif ismi, aynı zamanda okunuş ve telaffuzu üzerinden de büyük beğeni toplamaktadır. Peki, Arif isminin anlamı nedir? Arif ne demek? İşte detaylar.
#Arif İsminin AnlamıBakanlık yetkilileri, Ayasofya Camisi’ndeki restorasyonla ilgili merak edilenleri Hürriyet’e açıkladı. Buna göre aşamalı bir şekilde yapılacak restorasyon yıllarca sürecek. Ayasofya bu süreçte hiç kapanmayacak.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıEyüpsultan'da bulunan 174 yıllık Adile Sultan Türbesi çökme riski nedeniyle kalaslarla desteklendi. Türbenin içindeki bakımsızlık da dikkat çekiyor. Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, "Adile Sultan İstanbul için çok özel biridir. Maalesef İstanbul'daki kültür varlıklarının hepsini her zaman koruyamıyoruz ve aynı zamanda ziyaret edemiyoruz. Bir şekilde türbesinin de herhalde daha iyi korunması ve bakımının sağlanması gerekiyor" dedi.
#Adile Sultan TürbesiKültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Ayasofya Camii'nin 'İmparator Kapısı'ndaki aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak dokunma sonucu oluştuğu belirtilerek, "Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır" açıklaması yapıldı.
#AnkaraOsmanlı döneminde sıbyan mektebi önemli eğitim kurumları arasında yer almaktaydı. Bu sebeple oldukça yaygın bir eğitim kurumu olarak faaliyet göstermekteydi. Günümüzde de gündeme gelen sıbyan mektebi pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sizin için Sıbyan Mektebi nedir, ne eğitimi verir? Osmanlıda sıbyan mektebi özellikleri nelerdir şeklindeki soruların yanıtlarını detaylarıyla derledik.
Haseki Medresesi, Osmanlı mimarisi tarzı ile yapılmış olan bir medrese olma özelliğine sahiptir. İstanbul şehrinde bulunan külliye Haseki semtinde yer almaktadır. Mimar Sinan tarafından yapılan bu külliye hala büyüleyici mimarisi ile dikkatleri çekmektedir. Haseki medresesi nerede ve nasıl gidilir? Haseki medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? Haseki Medresesi'ne gitmeyi düşünen kişiler için tüm detayları derledik.
Bilhassa sosyal medyada karşımıza çıkan bir uygulama var: before-after, yani bir yerin önceki ve sonraki manzaralarını imleyen bir sanal fenomen. Milyonluk şehir İstanbul’da böylesi bir hâl hem nostaljik hem de trajik bir tablo. Çok değil, elli sene öncesinin Boğaziçi’si hâlâ şiirken; bugün şark kurnazı müteahhitlerin yalı arkalarına kendi köylerindeki ev formunu inşa etmelerinden ötürü mavi rüya serinliğine beton damlıyor. Üsküdar da taşralı kafasının (kasabalısının) hoyrat, hırpalayıcı ve kaba muamelesini yaşamış bir şehir. Ama yazının başındaki önce-sonra gözlüğü kentin muhtelif köşeciklerinde karşımıza çıkan ve Üsküdar’ın neden hâlâ doğal film platosu olduğunu gösteren bir detay.
#SeyahatOsmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından, 1609-1617 yılları arasında İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılan Sultan Ahmet Camii sadece Türkiye'nin değil, dünya mimarisinin de önemli eserlerinden...
# Sultan Ahmet CamiiÜsküdar iskelesinin yerini iki cami belli eder: 16. asır yapısı Mihrimah Sultan Cami ile 18. yüzyıl eseri Yeni Valide Cami. Klasik Osmanlı mimarisinin sonu yeni sanatsal anlayışın başlangıcı olarak kabul olarak kabul edilen Valide-i Cedid Külliyesi’ni adımlayalım mı?
#ÜsküdarMihrişah Valide Sultan imareti nerede sorusu merak konusu olmaya devam ediyor. Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Vâlide Sultan tarafından 1792-1796 yıllarında Mehmed Ârif Ağa ve Ahmed Nûrullah Ağa’nın başmimarlıkları sırasında inşa ettirilen binada günümüzde günde yaklaşık 2 bin kişiye sıcak yemek veriliyor. Peki, Mihrişah Valide Sultan imareti nerede ve hangi ilçede? İşte, Mihrişah Valide Sultan imaretinin tarihiyle ilgili bazı bilgiler.
#Mihrişah Valide SultanAnadolu’nun birçok bölgesinde önemli camiler ve külliyeler bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan önemli camilerden biri de Kurşunlu Camidir. Kurşunlu Camii nerededir? Kurşunlu Cami tarihi nedir? Kurşunlu Camii özellikleri nedir? Kurşunlu Camii hikayesi nedir ve mimarı kimdir. İşte Kurşunlu Camii hakkında bilgiler.
#Kurşunlu CamiBüyükelçilerle, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bütün buranın bu zengin mirasını ve kimliğini Türkiye'de mukim olan değerli büyükelçilere de aktarma imkanımız oldu." dedi.
#İbrahim KalınSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya ile ilgili olarak, "Ayasofya'nın müzeden camiye döndürülerek vakfiyesindeki amaca uygun şekilde hizmet verecek olması hepimizi sevindirmiştir. Burada bir kez daha Ayasofya'nın kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürüldüğünün altını çizmek istiyorum" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBugün dilimize dolanan bazı yerlerin öyküsünü biz ulaştıranlar, oralarla ilgili hem kişisel hem de toplumsal hafızaya not düşen isimlerdir. Binaların banileri kadar, mekânların bir şarkı ya da şiirle zihnimize işleyenler de asar-ı atikanın (eski yapıtlar) sahipleridir desek yanlış bir hükümde bulunmuş olmayız. Bu peşrevden sonra gelelim belleğimizde en az Sinan’ın resmi kadar yer etmiş Yahya Kemal’in sesine. Eski şiirin rüzgârını elinde tutan adam Yahya Kemal, bir Ramazan günü, iftar vaktinin yaklaştığı demlerde Üsküdar’ın Valide-i Atik semtindedir. Etraftaki tatlı telaşa şahitlik ederek yolu adımlıyordur. İftarın dudaklarda bir su hasretine dönüştüğü anları yaşayamamak, şairde bir kalp sızısına neden olur ve evine gittiğinde, ‘Atik Valde’den İnen Sokakta’yı kaleme alır. Şiirinin sonundaki ifadeler, ruhunu temize çekmesinin yanı sıra semtin şaire verdiği ilham kanatlanır mısralarında: “Onlardan ayrılış bana her an üzüntüdür/Mademki böyle duygularım kaldı, çok şükür.”
#ÜsküdarKanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve birçok yerli ve yabancı turisti çeken Mısır Çarşısı, Halı Müzesi, Kapalı Çarşı, Küçük Ayasofya Cami, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami, Fatih Cami yer alıyor.
#İstanbulHem İstanbul'da hem de şehrin kalabalığından bir o kadar uzak Çatalca… Günübirlik gideceğiniz ve tüm stresinizi unutacağınız bir yer… Ayrıca ulaşımı rahat, oldukça hesaplı ve keşfedilecek çok şey var. Örneğin burada 'Kemal Sunal' mağaralarının olduğunu biliyor muydunuz? İşte size Çatalca gezi rehberi…
#Çatalcaİstanbul bünyesinde kültürel ve sosyal açıdan birçok özel mekan barındıran bir şehir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği İstanbul’un diğer ülkelerde olduğu gibi kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir çok yeri de mevcut. İşte İstanbul’da görülmesi gereken 10 yer…
#İstanbul