Erkekler kadınları öldürüyor, sonra mahkemede ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimleri alıyor. “Çok seviyordum”, “Evlenme teklifimi reddetti”, “Erkekliğime laf söyledi” gibi gerekçeleri çok duyduk. Ağustos 2020’de Ceyda Yüksel’i öldüren ve 3 yıldır yargılanması süren Serkan Dindar’ın davasındaysa mahkeme cinayetin ‘elem ve öfke’ nedeniyle işlendiğine karar verdi. Benzer vakalara baktık, avukatlarla bu indirimleri konuştuk.
#Necla BayraktarSiber zorbalık, dijital ortamda kasıtlı olarak bir başkasını küçük düşürme, hakaret, tehdit ve taciz gibi her türlü zarar verici davranışı ifade ediyor. Birinin görüntülerini rızası olmadan sosyal ağlarda paylaşma ya da paylaşmakla tehdit etme, hakkında dedikodu çıkartma, alay etme ve ısrarlı takip gibi davranışlar siber zorbalık davranışlarından sadece bir kaçı.
#Konuk YazarSiber zorbalık kelimesi günümüzde oldukça fazla karşılaşılan bir kelime olarak dikkatleri çekmektedir. Siber zorbalığa maruz kalanların sayısı ise her geçen gün artış göstermektedir. Siz de sürekli olarak karşılaştığınız siber zorbalık kelimesinin ne anlama geldiğiyle ilgili olarak bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Siber zorbalık nedir, örnekleri nelerdir? Hangi davranışlar siber zorbalığa girer tüm detayları ile derledik.
#Siber ZorbalıkBirleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), 16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında bu sene kadınlara ve kız çocuklarına yönelik siber şiddete dur diyecek 1 milyon kişi arıyor. 25 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan kampanya, herkesi www.atesbocekleri.info sitesinde siber şiddet ile ilgili testi çözmeye ve arkadaşlarını meydan okumaya (challenge) davet ediyor.
#COVID-19Siber zorbalık uzun süredir herkesin gündeminde ancak yapılan son araştırmalara göre gençlere ve çocuklara yönelik siber zorbalık %70 ile rekor düzeyde artış gösterdi. Bu nedenle, siber zorbalığın ne olduğunu ve genç bir mağdurun nasıl destekleneceğini bilmenin ebeveynler için oldukça önemli hale geldiğini belirten uzmanlar, siber zorbalık türlerini sıralayarak neler yapılması gerektiğini paylaşıyor.
#Siber ZorbalıkSosyal medya ortamlarında paylaşılan bilgilerin kişinin haberi olmadan toplanması veya yayınlanması anlamına gelen "Doxxing" yöntemi, özel bir bilgisayar veya yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan yapılabilecek bir hacker metodu olarak dikkati çekiyor.
#Sosyal MedyaTBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan siber psikolog Selim Günüç, bilimsel tespitleri sıralayarak aileler ve yetkililere önemli uyarılarda bulundu. Ebeveynlerinin zaman ayırmadığı çocuklarda duygusal açlığın oluştuğuna ve bunun da bağımlılıklara yönlendirdiğine dikkat çeken İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyesi Günüç şu uyarılarda bulundu:
#Selim GünüçTüm dünyada intiharlara neden olmasıyla gündeme gelen ’Mavi Balina’ oyununun ardından bu kez de ’Momo’ adlı oyun, endişeye yol açıyor. Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, oyunların yalnızca adının değiştiğini, tehlikenin ise aynı olduğunu belirterek, aileleri uyardı.
#İzmirProf. Dr. Ayşegül Akbay, "Günümüzde, Türkiye’de, internet ve telefonla seks satan kayıtsız amatörlerin çoğu, özel yaşam ve karşılıklı rıza konusunda yeterince bilinçli olmayan siber tacizcilerdir ve yapılan araştırmalar, sayılarının hızla artarak milyonları bulduğunu söylemektedir" dedi.
#Siber Taciz19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 'Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır. Bölgedeki faaliyetlerimiz aynı tempo ve kararlılıkla devam ediyor, edecektir.' ifadelerini kullandı.
#Milli Savunma BakanıBeyza A. eşi Ö.A.’ya boşanma davası açtı. Boşanmak istemeyen koca, genç kadını ölümle tehdit etti, yasal olmayan bahis sitelerine üye yaparak rahatsız etmeye çalıştı, mail hesaplarını ele geçirdi. Ölüm korkusuyla hayatını sürdüren genç kadına, bir de kocanın kendi kendine gönderdiği iddia edilen tehdit mesajları nedeniyle 16 yıla kadar hapis cezası istendi.
#Beyza A.Almanya’da yapılan son araştırmalar, öğrencilerin neredeyse beşte birinin ‘siber mobbing’ kurbanı olduğunu ortaya koydu. Bu oran, ülkedeki 2 milyondan fazla çocuk ve genci etkiliyor. Barmer Krankenkasse ile Siber Mobbing’e Karşı İttifak’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Cyberlife’ araştırmasına göre, Mayıs ve Haziran 2024 tarihleri arasında 4 bin 213 öğrenci, 637 öğretmen ve 1.061 ebeveyn çevrim içi anketle görüşüldü.
#AlmanyaSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetZonguldak'ta, soyunma kabinlerindeki kadınların görüntüsünü çektiği iddia edilen kıyafet mağazası çalışanı M.K., 16 yaşındaki kız çocuğunun ihbarıyla gözaltına alındı. M. K.'nin telefonu incelemeye alınırken, 'Özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'Cinsel taciz' suçlamasıyla işlem yapıldıktan sonra ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
#ZonguldakSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sordum
#Avataria