SGK geriye dönük prim ödeme süreci, emekli olmak isteyen pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. SGK geriye dönük prim ödeme süreci hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok vatandaş, bu sürecin nasıl işlediğine dair detayları araştırıyor. Peki, SGK geriye dönük prim ödeme var mı ve nasıl yapılır? İşte, o detaylar
#SgkSoru: Eşim 1975 doğumlu. İlk işe giriş SSK’lı olarak 10.4.2003 tarihinde, 21 gün çalıştıktan sonra işten ayrıldı ve birkaç sene çalışmadı. Daha sonra 2006 senesinin Mayıs ayında Bağ-Kura giriş yaptı ve bu güne kadar aralıksız primlerini yatırdı. Toplam prim günü 6500 gün ödemesi var. Bağ-Kur pirim günleri 7200 güne düşer ise kanun yürürlüğe girdiğinde ne zaman emekli olur? Diğer bir konu; bugün tarihi itibarı ile SSK’dan ödeme devam ederse emekliliğinde nasıl bir değişiklik olur? Sezer E.
#Bağ-KurSoru: Kamu kurumunda memurum. EYT yasası 8.9.1999 öncesi sigortalı şartını arıyor. İşe giriş tarihim 15.9.1999, bir haftayla kaçırıyorum. Askerlik tarihim, 25.11.1996-24.05.1998. Borçlanması yapıldı. Borçlanmış olduğum askerlik hizmeti sigortalı sayılıp işe giriş tarihim olan 15.9.1999 tarihi öncesine çekiyor mu? Murat K.
#EmeklilikVergi borçları ve tüm idari para cezalarını kapsayacak geniş çaplı bir yapılandırma paketi yolda. Pazartesi günü detayları açıklanacak pakette daha önce sunulmayan ödeme imkânlarının yer alacağı belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı paket ile peşin ödemelerde borcun yüzde 90’ının silinmesi gibi kolaylıklar sağlanacağı vurgulandı.
#Vergi BorçlarıKadınlarda emeklilik şartları SGK tarafından açıklanan resmi verilere göre belirlenmektedir. Kadınlarda emeklilik yaşları erkeklere göre daha farklıdır. Kadınlar erken yaşta emekli olabilirken erkekler biraz daha geç emekli olabiliyor. SGK hizmet akdine göre belirlenen emeklilik şartları nedeniyle kadınların emeklilik fırsatları erken yaşta emekli olabilmelerini sağlıyor. İşte kadınlarda emeklilik yaşı ve şartları hakkında merak edilen tüm detaylar.
#EmeklilikSoru: 26 yaşındayım. Babam 1998’de rahmetli oldu, bu yaşıma kadar babamın soyadını taşımıyordum, son bir aydır taşıyorum. Sigortadan emekliydi, yetim aylığını almadım. Geriye dönük alabilme şansım var mı, 18 yaşımdan önceki maaşlarımı alabiliyor muyum? Hasar D.
#YAZARGeçen haftaki yazımızda, Almanya’da yeni yılla birlikte bir dizi yeniliklerin yürürlüğe girdiğinden bahsetmiştik ve bu hafta için yeni hayata geçirilen temel emeklilik hakkını konu edeceğimizi duyurmuştuk. Almancası ‘Grundrente’ olan temel emeklilik hakkı kimler için geçerli olacak? Şartları nedir ve ne zamandan itibaren geçerli olacak? Kime ne kadar aylık temel emeklilik aylığı bağlanacak? Bu ve buna benzer aklınıza takılabilecek tüm soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.
#Avrupadan HaberlerYeni yılda Almanya’da yürürlüğe giren yeni uygulamalar sayesinde, dar gelirlilerin yüzü gülecek. 2021 yılında çocuklu ailelere ek yardımlar, nafakalarda, işsizlik yardımında ve sosyal yardım ödeneğinde artışlar söz konusu. Kimler için nelerin değişeceğini, sizler için araştırıp derledik.
#AlmanyaToplumun büyük bölümünü yakından ilgilendiren borçları yeniden yapılandıran düzenleme önceki gece Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. 500 milyar liralık bir büyüklüğü kapsayacağı belirtilen yapılandırmanın merak edilen tüm ayrıntılarını, 10 soru ve yanıtları ile birlikte ele aldık.
#GazetehaberleriTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeniden yapılandırma düzenlemesi toplumun geniş bir kesimini yakından ilgilendiriyor. Toplam 500 milyar liralık bir büyüklüğü kapsayacak yapılandırmada merak edilen soruların yanıtlarını araştırdık.
#GazetehaberleriSigortalı olarak çalışan kadınların, ilk defa sigortalandıkları tarihten sonra doğum yapmaları halinde doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Anneler, doğum borçlanması uygulaması sayesinde çalışamadıkları döneme yönelik prim ödemelerini yaparak erken emeklilik şansını yakalayabiliyor. Peki doğum borçlanması nedir? Kimler doğum borçlanması yapabilir? Doğum borçlanması şartları nelerdir? Doğum borçlanması başvurusu nasıl yapılır? İşte, doğum borçlanmasına dair merak edilen bütün detaylar…
#Doğum BorçlanmasıSGK Başkanı Selim Bağlı, yurtdışında yaşarken borçlanıp kolay emekli olanlara yönelik kuralların yeniden belirlendiğini belirterek, “Şu anda ödeme yapıldığında 4.5 yılda amorti ediyor. Prim oranı 32’den 45’e çıkınca, amorti etme süresi de 10-11 yıla çıkıyor. Ayrıca 4A’lı olarak emekli oluyorlardı ve otomatikman emekli maaşları yüksek oluyordu. Artık 4B’li (Bağ-Kur) emekli olunması sağlanıyor” dedi.
#Gazetehaberleri