Tatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda Güvenliği2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra BuyrukçuTatil sezonu açıldı. Güzel başlayan tatil günlerinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için turist ishali, hepatit A ve B, zatürre, grip, tifo ve zatürre gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, tatilde alınması gereken önlemleri anlattı.
#SeyahatOkulların kapanması ve sıcak havaların kendisini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde tatil planlarınız varsa dikkat! Seyahat rotanızı belirlerken otel, ulaşım gibi detayları araştırırken gideceğiniz ülkede karşılaşabileceğiniz sağlık risklerini de kontrol edin!
#Tatil Öncesi Sağlık KontrolüTatil sezonu açıldı. Güzel başlayan tatil günlerinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için turist ishali, hepatit A ve B, zatürre, grip, tifo ve zatürre gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, tatilde alınması gereken önlemleri anlattı.
#Tatile Çıkanlara ÖnerilerYaz tatilinizi, güneş ve denizi tüm yıl boyu özlemle beklediniz. Bu yaz tatilinizin tadı kaçmasın istiyorsanız ve özellikle de rotanız enfeksiyon riski taşıyan bir bölgeyse ya da kronik bir hastalığınız varsa yola çıkmadan önce seyahat hastalıkları kliniklerinden destek alabilirsiniz.
#SıtmaCinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma hastalığı, keyifle başlayan yaz tatillerini kabus dolu günlere çevirebiliyor. Peki, sıtmanın belirtileri neler? Sıtmaya yakalanmamak için neler yapmalıyız? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, sıtma ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Sıtma HastalığıGebelik seyahat için bir engel değil. Ancak seyahat planlarken, bilhassa yurtd ışına giderken bazı detayları göz önünde bulundurmak ve planlama yapmakta yarar var. Gebelikte en güvenle seyahat edilebilecek zamansa 18 ve 24’üncü haftalar.
#Hamileler İçin Seyahat ÖnerileriRezervasyonunu aylar öncesinden yaptırdığınız, bütün bir yıl boyunca dört gözle beklediğiniz, tatil zamanı geldi çattı. Yurtdışı tatili veya Kurban Bayramı tatili için bavulunuzu bile hazırlamış olabilirsiniz; ancak seyahatinizi sağlıkla yapmanızın bunlardan daha önemli olduğunu unutmayın. Sağlıklı seyahatin ipuçlarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu verdi.
#Tatil İpuçlarıÇin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu, 31 Mart’da Çin’de kuş gribi olarak bildiğimiz avian influenza A(H7N9) virüsü ile enfekte 17 yeni insan vakasını Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdi. Örgüt, kuş gribinin görüldüğü ülkelere seyahat edenlerin, kümes hayvanlarından ve bulundukları ortamlardan uzak durmasını öneriyor.
#Kuş Gribi SalgınıYaz, ishalli hastalık riskini artırıyor. Nedeni basit, sıcak hava yiyecek ve sıvılarda mikrop üremesini kolaylaştırıyor. Temizliği ve tazeliğinden emin olmadığınız gıda ve içeceklerden uzak durmanız, ishallerle karşılaşmayı önlemenin en kolay yolu. Yeri gelmişken hatırlatayım, yaşlılar ve çocuklarda ishal daha şiddetli seyrediyor.