Rengarenk paskalya bayramı ve Feria festivaliyle tanınan Sevilla bunların ötesinde katedraliyle, Alkazar Sarayı ile tarihin soluk aldığı bir şehir. Endülüs’ün başkenti yürüyerek, bisikletle keşfedilebilecek kadar derli toplu. Hıristiyan, İslam, Yahudi kültürünün izleri iç içe geçmiş ve hala belirginliğini koruyor. Klasik saray ve katedral rotasıyla yetinmeyin, Mağribi ve gotik mudehar mimarisinin çan kulesine dönüştürülmüş minarelerden Yahudi mezarlığına şehrin her köşesine yansımış izlerini keşfedin.
#SevillaMoliere'den Dumas'a, Mozart’tan Byron'a hatta Puşkin'e kadar pek çok yazar ve sanatçıya esin kaynağı olmuş Sevilla. Hem yeşilliği hem de modern ve teknolojik alt yapısıyla oldukça büyüleyici. Bahçeleri, kafeleri ve avlularıyla da koca bir açık hava müzesi... İşte size Sevilla gezi rehberi...
#SevillaÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıSeyahat için fırsat bekleyenlerden misiniz, her fırsatta yola çıkanlardan mı? Öyle bir yıllık ajanda hazırladık ki 2024 yılı boyunca saklayıp, valizinizi hazırlayıp, her yola çıkmak istediğinizde açıp bakacaksınız. Müzik yazarımız Meltem Fıratlı düzenlendikleri şehri renklendiren, sokaklarını cıvıl cıvıl yapan etkinlikler arasından bu yıl en çok merak ettiklerini, sergileri ve sanat fuarlarını paylaştı. Ayrıca yıl boyunca dünyanın dört bir tarafındaki önemli spor organizasyonlarını ve kimi az bilinen, kimi belgesellerden tanıdık etkinliklerle dolu turları da sıraladık. Resmi tatiller ve özel günlerimizde gitmek için plan yapabileceğimiz yurtiçi rota önerilerini de unutmadık...
#FestivalMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#HürriyetSevgili okurlar, bu hafta sizlere uzun soluklu bir fotoğraf projesini aktarmak istiyorum, ‘Benİstanbul’. Fotoğraf Gezginleri Grubu’nun 2014’te başladığı proje, her yıl yaklaşık 100 amatör fotoğrafçının katılımıyla yürütülüyor. Seçilen İstanbul fotoğrafları 8 yıldır, her yıl sonunda sergileniyor ve özel bir kitapla basılı hale geliyor. Hatta 2018’de yayınlanan kitabın ön sözünü de ben yazmıştım. ‘Benİstanbul’, 10 yıl sürecek, 2023 sonunda tamamlanacak ve geçen 10 yılın en iyi fotoğraflarının birleşimi ile büyük bir kitap yayınlanacak.
#Rıza ÖZELFransız Le Figaro gazetesinde 11 Ağustos 2020 günü yayınlanan: ‘Batılı Ülkeler Erdoğan Emperyalizmine Direnmeli’ başlıklı makalede Ayasofya’nın ibadete açılmasının, “Avrupa’ya hakaret ve tehdit” içeren bir provokasyon olduğu, Türkiye’nin, Yunan adalarının egemenliğine düzenli olarak saldırarak bin yıllık hayallerine yeniden başladığı ve Kıbrıs ile Yunanistan’daki toprak ihlallerini artırdığı yazıldı.
#Mavi Vatanİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür AŞ ve Cervantes Enstitüsü işbirliği ile 22 - 23 Şubat’ta Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda, Modern Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen Don Kişot’un yazarı Cervantes ile ilgili bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.
#Don KişotYurt dışına seyahat etmek özellikle de Avrupa ülkeleri söz konusu olduğunda vize sorunu nedeniyle çoğu zaman çileye dönüşebiliyor. Bununla birlikte hem tarihi ve turistik güzellikleriyle öne çıkan hem de fazla zorlanmadan vize alabileceğiniz ülkeler var. İşte o ülkeler...
#Vizesiz ÜlkelerKurban Bayramı’na sayılı günler kaldı ve kaçış planları için geri sayım başladı. Peki nereye gitmeli, ne yapmalı? Sizler için tarih, kültür, deniz, kum, güneş, lezzet ve keşif amaçlı 20 yurtdışı fırsatı derledik. Neye göre mi? En hesaplı ve en kapsamlı olmalarına göre...
#Dünya Turu