İlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKŞimdilerde uykusuzluk sorununa çare olsun, uykuya dalmayı kolaylaştırsın diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Üreticiler bu battaniyelerin uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırdığını iddia ediyor. Peki ama uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#BattaniyeÇağımızın en büyük sorunlarından biri olan uykusuzluk çoğu insanın ortak derdi. Şimdilerde bu soruna çare olsun diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırması umuduyla alınan bu battaniyeler üreticilerin iddia ettiği gibi gerçekten işe yarıyor mu? Eskinin ağır yün yorganları yerine içine cam boncuklar veya plastik pellet koyularak üretilen bu battaniyeler sağlıklı mı? Bu konuda araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkSarılmanın bizi iyi hissettirdiğine şüphe yok. Ancak bunun dışında sarılmanın özellikle çocuk gelişimi söz konusu olduğunda, birçok faydası da var. Dünya Sarılma Günü dolayısıyla bugün çocuklarınıza sıkı sıkı sarılın. Sadece bugün değil, her gün sarılın. Sarılmak sevgi göstermenin en güzel hali.
#21 Ocak Dünya Sarılma GünüSon zamanlarda sıkça işittiğimiz kavramlardan bir tanesi de ‘doğal doğum’dur. Doğal doğum deyince ilk akla gelen sanki gebenin doğum sırasında yalnız, adeta kaderiyle baş başa bırakılacağı ve doğumun kendiliğinden gerçekleşeceği gibi bir intibadır. Oysaki doğal doğum böyle bir süreci ifade etmez. Doğal doğumda tam tersi sınırsız fiziksel ve ruhsal destek vardır. Doğal doğum bir doğum şeklinden ziyade bir doğum felsefesidir.
#Doğal DoğumBebek bekleyen çiftlerin en merak ettiği konulardan biri "Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı?" sorusudur. Kulaktan dolma bilgiler nedeniyle pek çok çift bebeğe zarar veririz korkusuyla bu dönemde cinselliğe ara verir. Peki, hamilelikte cinsel ilişkiye girmek gerçekten bebek için zararlı mı? Hamilelikte hangi cinsel ilişki pozisyonları tercih edilmeli? Bu dönemde yaşanan cinsel isteksizliğe karşı neler yapılabilir? Baba adayının dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
#Gebelikte Cinsel İlişkiBir kadının doğasında olan doğum yetisini kullanması için harekete ihtiyacı var, toplumumuzda hamileler “aman rafa uzanma, aman çok yorma kendini” diye aslında hareketsizliğe itiliyor. Modern hayatın etkileri de cabası… Durum böyle olunca doğumda kullanması gereken kasları kullanamıyor, halbuki doğa hamilelere relaksini (esneklik hormonu) doğumda yeterince esneyebilsin diye verdi, gebelikte esneklik hormonu artıyor. Yani her şey doğa tarafından aslında planlanmış, düşünülmüş, ancak bizler onu kullanmıyoruz.
#Hamile JimnastiğiAşkın psikolojik ve fizyolojik açıdan kişiyi daha enerjik ve sağlıklı bir hale getirdiği uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Peki ama ilk kıvılcım nerede çıkıyor, hangi hormonlar beynimizde nasıl etki ediyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz aşkın beynimizdeki sırlarını, işleyişini açıkladı.
“Aşk.” Leyla ile Mecnun, Kerem ve Aslı gibi... Mitolojilere, efsaneler, kitaplara, şiirlere konu olan... Filozofların, psikologların bir ömür anlamlandırmak için uğraştığı... Peki nedir “Aşk?” Tek bir tanımı olabilir mi? Bence olamaz, parmak izi gibidir aşk... Hayatı nasıl gördüğümüz ve kim olduğumuzla doğru orantılıdır, herkes kendince yaşar. Dolayısıyla biri için doğru olan diğeri için pekâlâ yanlış olabilir. Peki, aşkın bir kimyası ya da süresi var mı? Beyin mi yoksa kalp mi âşık olan? İlk görüşte aşk ne kadar mümkün? 14 Şubat Sevgililer Günü arifesinde psikolojik ya da romantik açıdan değil de nörobilimcilerin çalışmaları ışığında anlamaya çalışalım aşkı dedim. Prof. Dr. Derya Uludüz ile 7 soruda ele aldık.
#Aşk