Bilim ve teknoloji dünyasında, farklı alanlarda ilklerin yaşandığı ve önemli keşiflerin yapıldığı bir ayı geride bıraktık. Gündemdeki en kayda değer olaylardan biri Hindistan’ın tarihi bir başarıyla Ay’ın güney kutbuna inmesiydi. Böylece uzay madenciliği konusunda önemli bir adım atıldı.
#Umut Fırat EroğluBU hafta sizlere belki de daha önce hiç duymadığınız bir kulak hastalığı olan ‘Otoskleroz’dan bahsetmek istiyorum. Otoskleroz, kulak kireçlenmesinin nedeni bilinmemekle birlikte, kalıtımsal olduğu gözlemlenmiş. Kadınlarda daha sık görülüp genelde 20 ila 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. “Kulak Kireçlenmesi” tedavi edilmediği taktirde kalıcı işitme kayıplarına bile neden olabilen, ciddi bir hastalık. Kulak kireçlenmesi olan kadınlarda işitme sorunu, gebelik döneminde artış gösterebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktora danışmakta yarar vardır. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı Otoskleroz’u anlattı.
#1İstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları tedirgin etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise, "Beton kalitesi oldukça düşük. Deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.
#Maltepe Köprüsüİstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları tedirgin etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise, "Beton kalitesi oldukça düşük. Deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.
#İstanbulABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, tüm dünyada bilinen adıyla NASA, yaptığı uzay çalışmalarıyla dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. İlk olarak geçen mayıs ayında bir kara deliğin sesini kaydettiğini açıklayan NASA, şimdi bir de bu sesi geliştirdi ve hatta müzik parçalarına yapıldığı gibi remiksledi ve yeniden paylaştı…
#NASAUkrayna’da savaşın başlamasının ardından ülkede yaşayan Türk öğrenciler mahsur kaldı. Güne bomba sesleri ve sirenlerle başlayan öğrenciler korku ve panikle ‘eve dönmek istediklerini’ dile getiriyor.
#UkraynaYüzyıllardır böbrek taşı ağrısı çeken insanoğlu taşı düşürmek için doğal ve şifalı bitkilere/taşlara başvuruyor. Bıçak altına yatmayım diye iyi geldiğine inandıkları şifalı otlar ve taşlar ile bu dertten kurtulmaya çalışanların sayısı hiç de az değil. Peki, kulaktan kulağa dolanan bu efsanelerin bilimsel karşılığını duymaya hazır mısınız?
#Böbrek TaşıSertleşme bozuklukları 40 yaş üzerindeki erkeklerde en sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarından birisidir. Genel bir tanımlama yapmak gerekirse sertleşme bozukluğu erkeğin penisinin cinsel ilişkiyi sağlayacak düzeyde sertleşememesi veya bu sertliği sürdürememesidir. Günümüzde gerek yaşlanmaya bağlı bir bozukluk olarak görülmesi, gerekse kolay dile getirilemeyen bir rahatsızlık olması nedeniyle doktora başvuruda hastalar oldukça zorlanmaktadır. Bu durum hastada psikolojik stres ve depresyona neden olabildiği gibi evlilik hayatında da çeşitli çatışmaları ve huzursuzluğu beraberinde getirmektedir.
#SağlıkBakteriyel boğaz enfeksiyonlarının 5 ila 15 yas arasında sık görülen etkeninin ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ olduğunu belirten çocuk kardiyolojisi uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, zamanında tedavi edilmeyen bu hastalığın, özellikle 5-15 yaş arasındaki çocukların ileriki dönemdeki kalp sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.
#İzmirTürkçede daha yüksek ses anlamına gelen ultrasonik, günümüzde sensörler üzerinden önemli bir göreve sahip. Özellikle hassas elektronik cihazlar ve devreler için ölçüm açısından değerlendirilmektedir. Peki, ultrasonik sensör nedir ve ne işe yarar? Ultrasonik sensör özellikleri, kullanım alanları ve çeşitleri.
#Ultrasonik Sensör Nedir?Sonar ses dalgaları ile çalışan ve cisimleri bulmak için kullanılan bir alettir. Bu aleti kullanarak kişiler uzak bölgede bulunan cisimlerin boyunu, uzaklığını ve diğer benzeri verileri ölçebilirler. Sizler için sonar aleti hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Sonar Nedir?Ses maddeyle bir etkileşim içerisine girdiğinde farklı durumlarla karşılaşabilmektedir. İşte bu durumları ve etkileşim içerisinde meydana gelen yeni hususları daha iyi kavrayabilmek, bilgileri daha iyi pekiştirebilmek adına konunun detaylarını derledik.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Sesin Maddeyle Etkileşmesi Konu AnlatımıGebelik, pek çok ailenin hayatındaki en büyük heyecanlardan birisi iken halk arasındaki bazı yanlış inanışlar, bebeğin ve annenin yaşayabileceği en büyük sorunlar haline gelebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, gebelikte yanlış bilinen bazı inanışların anne adayı ve bebeğin sağlığını tehlikeye attığını belirtti.
#HamilelikElazığ'dan yaşanan deprem sonrası Türkiye genelinde meydana gelen depremlere bir yenisi daha eklendi. Kandilli Rasathanesi'nin son dakika verilerine göre Ankara'da 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan deprem kentte kısa süreli paniğe neden oldu. Depremin ardından 14.00'da 3.3 olarak açıklanan bir deprem daha yaşandı. 27 Ocak son depremler listesi canlı olarak takip ediliyor. Peki, Deprem mi oldu? Ankara dışında nerede deprem oldu? İşte, Kandilli ve AFAD 27 Ocak son depremler listesi ve ülke genelinde bugün yaşanan deprem haritası.
#Son DepremlerHepimiz yaş aldıkça, adeta yaylı yatakların içinde bulunan yaylar gibi yüzümüzü sıkı tutan kolajen liflerinin gevşediğini, formlarını kaybettiklerini bunun sonucu olarak da özellikle yanaklarımızın aşağı doğru sarkmaya başladığını, yanak burun çizgimizin giderek derinleştiğini, gıdımızın yer çekimine karşı koyamayıp aşağı doğru sarkmaya başladığını, boyun çizgilerinin arttığını gözlemlemeye başlarız.
#Uzm. Dr. Murat Baykırİngiltere’deki Queen Mary Üniversitesi’nden araştırmacılar, böbreklerdeki sinir hücrelerini yakarak hipertansiyonu tedavi ettiklerini duyurdular. Yeni tedavi yöntemiyle birçok yan etkisi bulunan tansiyon ilaçlarının kullanılmasına gerek kalmayacak.
#Queen Mary ÜniversitesiReina katliamını gerçekleştiren terörist Abdulkadir Maşaripov’un Vatan Caddesi’nde bulunan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde (TEM) gözaltı işlemleri yaklaşık 45 saattir devam ediyor. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Terörle Mücadele ve İstihbarat uzmanları tarafından risk analizi yapılarak ifade öncesi ön görüşme yapılıyor. Verdiği cevapların doğruluğu tek tek araştırılıyor.
#Reina