Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar Taylanİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosNisan ayı boyunca konser sahneleri dolup taşacak. Bu hafta Teoman, Karsu ve Büyük Ev Abluka’da Zorlu PSM’de, Sena Şener Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde konser verecek. Hafta boyunca konserlerin yanı sıra atölyeler gerçekleştirilecek, sergiler tüm hafta ziyaretçilerini ağırlayacak.
#Konserİzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, üzerinde hayvan motiflerinin yer aldığı, 8 bin 500 yıllık heykelcikler bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, "Bu hayvanları beslenme amaçlı kullanıyorlar. Yününden ve sütünden faydalanıyorlar. Şölenler yapıldığı zaman toplu kesimler de yapılıyor. Dönemin insanlarının birlikte yeme-içme ritüellerini gerçekleştirmeleri açısından da önemli" dedi.
#İzmirPamukkale, Hierapolis ve Laodikya üçlüsü hem doğanın gücüne hayran bırakıyor hem tarihin büyüsüne kaptırıyor konuklarını. Denizli’nin bu üç güzeli, Türk turizminin dünyadaki simgesi ancak biz ne kadar biliyoruz? Şifalı sularından efsanelerine ve Kleopatra Havuzu’na Denizli’nin davetine kayıtsız kalamayacaksınız...
#HürriyetEvcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıYeni bir araştırma, İngiltere ve Galler'deki su samurlarının bünyesinde PFAS adı verilen zehirli kimyasallar buldu. Peki yapışmaz tencerelerden gıda ambalajlarında yaygınlıkla kullanılan bu maddeler neden ''sonsuz kimyasallar'' olarak biliniyor?
#PFASSadece manda sütü kullanarak kaymak yapan pek kalmadı. Yediklerimizin çoğu ya inek sütüyle karıştırılarak yapılıyor ya da nişasta ve koruyucu maddeyle... İstanbul Beşiktaş’taki Pando efsanesini koruyamadık ama manda yetiştiriciliği yapan isimleri destekleyerek, dünyanın en özel lezzetlerinden biri olan manda kaymağına sahip çıkabiliriz. Geleneksel manda kaymağı yapımından vazgeçmeyen birkaç kahraman hâlâ var!
#KaymakMalatya'da yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne giren Arslantepe Höyüğü'nde milattan önce 3 bin 600 yılına ait iki çocuk iskeleti gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, "Burada yerleşim binlerce yıl devam etti. Demek ki biz de burada yüzlerce yıl çalışabiliriz. Bizden sonra gelecek arkeologlar da burada kesinlikle çok güzel şeyler bulacaklar ve tarihi çok daha iyi anlayabileceğiz" dedi.
#MalatyaDemirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) olarak sadece sanayi alanında yatırım yapmadıklarını, toplumun gelişmesi ve kalkınması için de her türlü sosyal sorumluluk projesine destek verdiklerini ifade eden DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, “Sosyal sorumluk çalışmalarında eğitim ve sağlığa öncelik veriyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde, örnek ve öncü olmak istiyoruz” dedi.
#Ersan ÖzsoyDünyayı paylaştığımız hayvan dostlarımızın bakımı hepimizin görevi. Sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerle birlikte martıları, ebabilleri ve kirpileri de düşünüp hepsine uygun su kapları kullanabiliriz. Sokak hayvanlarının ömrünün kısa olmasının en önemli sebeplerinden biri susuzluk. Evcil hayvanlarımızın da sıcakta özel bakıma ihtiyacı olduğunu hatırlayıp sık sık şampuansız yıkarsak serinlemelerine yardımcı olabiliriz.
#HayvanlarHollanda’nın İstanbul Başkonsolosu’nun seramik sanatçısı eşi Thessy Ries, sahiplendiği sokak kedisiyle olan dostluğunu bir dayanışma ağına çevirdi. Ries yaptığı kedi figürlü seramikleri satarak, Türkiye’nin dört bir yanındaki sokak hayvanlarının klinik giderlerine destek oluyor.
#GazetehaberleriGüzellik uğruna laboratuvarlarda işkence çekip ölen deney hayvanlarının konu edildiği kısa film ‘Save Ralph- Ralph’i Kurtar’ sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Tavşan Ralph’in yürek dağlayan hikâyesi buzdağının görünen kısmı. Parfüm için derilerine enjeksiyon yapılan, travma için kafalarına yüksekten ağırlık bırakılan, gözleri dikilip annesinden ayrılan ve istatistiklerde rakam bile olamayan yüzbinlerce laboratuvar hayvanı var... Oysa artık gelişen teknolojiyle bu deneylere gerek olmadığı biliniyor.
#GazetehaberleriAYDIN'ın Efeler ilçesinde kurdukları '269' isimli vegan tasarım atölyesinde deney hayvanlarının bakımını üstlenen Zekeriya Gökçen ve Pelin Zorlukol?un, kulakları kesik ve ön bacakları kırık olarak bulunup, ölümden kurtardıkları 'Zulu' adını verdikleri denek tavşanı hayata bağlandı. Kendine ikinci bir hayat veren Zekeriye Gökçen'in bir denek tavşanının yaşadıklarını konu alan Save Ralph (Ralph'i Kurtar) animasyonundan etkilenerek sosyal medya hesabından fotoğraf ve videolarını paylaştığı 'Zulu' da Ralph gibi büyük ilgi gördü.
#Zuluİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaTatilinizde lüks ve şaşa arıyorsanız Tayland sizi tatmin etmez ama farklı ve kendine özgü bir kültürü yakından tanımak, tarih ile iç içe olmak, moderni ve eskiyi tüm eşitliğiyle bir arada görmek, dağarcığınıza çok yeni bilgiler eklemek ilginizi çekiyorsa Bangkok hayatınızda bir kere de olsa mutlaka görmeniz gereken bir şehir.
#BangkokDeren Öztürk Mataracı henüz 16 yaşındayken kabına sığmayarak fikir üretip bunu ailesine kabul ettiren genç bir girişimci. Aile içi girişimci” Deren Öztürk Mataracı sayesinde sanayi kimyasalları üreten Deren Kimya’dan bir dermokozmetik markası COSMED doğdu. Mataracı, Türkiye’nin bir kozmetik tarım üssü olabileceğine inanıyor.
#Deren Öztürk Mataracı