Antalya’daki tarım sektörü temsilcileri, Batı Akdeniz’in tahıl ve yaş meyve sebze ticaretinde en büyük paya sahip 2 ülke arasındaki savaşın ve Rusya’ya uygulanan ambargonun bölgeye yansımalarını Hürriyet’e anlattı. Sera-Bir Başkanı Müslüm Yanmaz, “AB ambargosu nedeniyle Rusya ile gıda ithalat ve ihracatımızın yükseleceği kanısındayım” derken, ATB Başkanı Ali Çandır, ticaretteki belirsizliklerin bir an önce kaldırılmasını istedi. ZMO Antalya Şube Başkanı Dursun Büyüktaş ise tedarik sıkıntısı yaşanabileceğine dikkati çekti.
#TarımSERA-BİR Başkanı Müslüm Yanmaz, "Türkiye'de yaklaşık 12 milyon ton domates üretiyoruz. Bunun yaklaşık 3,5 milyon tonu seradan çıkıyor. Teknolojiyi kullanıyoruz, tüm akıllı sistemleri yapıyoruz. İyi tarım uygulamalarını uyguluyoruz, o yüzden domatesimiz dünyadan talep görüyor. Rusya başta olmak üzere, Romanya'dan Bulgaristan'a, Almanya'dan İsviçre'ye kadar domateslerimiz gidiyor. Rusya'dan sonra en büyük pazarımız AB ülkeleri içinde Almanya. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşların özellikle bizim ürünlerimizi tercih ediyor olması orada ürüne olan talebi de artırıyor. Türk domatesine çok ciddi talep var aslında ve dünya, Türk domatesinden vazgeçemiyor" açıklamasında bulundu.
#Türk DomatesiHazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati "Üretimin artırılması noktasında seralara çok ciddi teşvikler verdik. Teşvikler neticesinde hem mevcut seraların iyileştirilmesi ve yeni teknolojilerle donatılması hem de yeni alanlar oluşturularak bu alanlarda seracılığın geliştirilmesi yönünde adımlar attık" dedi.
#Nureddin NebatiSERA-BİR Başkanı Müslüm Yanmaz: "Kasım ayının ortalarından nisan ayına kadar domates Türkiye dışında neredeyse dünyanın hiçbir yerinde yok. O yüzden bugün itibarıyla ihracattan ümitliyiz. Şu anda piyasalarda domates fiyatlarında bir düşüş yaşanıyor. İç piyasadan salkım domates 3,5 liradan alıcı buluyor. Bu durum tüketiciler açısından sevindirici bir durum.12 bin dekarlık seralardan yaklaşık 200 milyon dolarlık bir ihracat hedefliyoruz. Ayrıca diğer üreticilerden de 100 milyon dolar geleceğini düşünürsek toplam kışlık domates üretiminden yaklaşık 300 milyon dolarlık ihracat bekliyoruz." açıklamalarında devam etti.
#Müslüm Yanmaz:SERA-BİR Başkanı Yanmaz: "Kısa bir süre önce Rusya'dan bağımsız bir heyet Türkiye'ye geldi ve SERA-BİR olarak bizimle görüştü. Özel bir izinle kasım ve mayıs döneminde ilk olarak 10, sonrasında 50 ve son olarak 300 bin ton domates alacaklarını söylediler" açıklamasında bulundu.
#SERA-BİRSera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, "Domates zararlı değildir, tekniğine uygun yetiştirilen domates ömrü uzatır. Topraksız kültürde üretim yapan işletmeler olarak seralarımızda hiçbir şekilde hormon, ilaç veya insan sağlığına zararlı katkı maddeleri kullanılmamaktadır" ifadesini kullandı. Yanmaz, Prof. Dr. Karatay hakkında dava açmaya hazırlandıklarını kaydetti.
#Sera Yatırımcıları Ve Üreticileri BirliğiSon dönemde artan fiyatıyla adından söz ettiren nisan ayının zam şampiyonu domatesin fiyatının baharlık ürünlerin piyasaya çıkmasıyla düşmesi bekleniyor. Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Akbaş yaptığı açıklamada "Sezon arası dediğimiz geçiş dönemlerinde bu tür olaylar olabiliyor ama 10 gün içinde yeni ürünlerin yetişmesiyle domates fiyatlarının normal bandına inmesini ve 1,5-2 TL arasından satılmasını öngörüyoruz" dedi.
#DomatesBusiness to Consumer (İşletmeden Tüketiciye) e-ticaret hızla büyüyor. Bu yeni ve geleceğin satış kanalı, KOBİ’ler ve mikro ölçekli işletmeler sınıfındaki esnaf için adeta can simidi olmuş durumda. Peki henüz bu alana uzak duran işletmeler nasıl bir yol izlemeli. İşte size yol haritası.