Güncelleme Tarihi:
TARIM sektörü temsilcilerini ‘Ortak Akıl Buluşması’ temasıyla buluşturan, üretimin 25 yıllık geleceğinin konuşulduğu 3’üncü Tarım Orman Şurası, 3 gün süren komisyon çalışmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıyla sona erdi. Şura’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başkanlığında yapılan ilk oturumuna katılan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ve Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan kapanış oturumuna da katılarak bölgenin durumu ve sektörün talepleriyle ilgili bilgi verdi.
TAKİP MERKEZLERİ KURULMALI
Tarım Şurası’nı daha önce yapılanlara kıyasla daha kapsamlı olarak değerlendiren Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, “Modern tarıma yönelik doğru adımların atılması için sektördeki tüm aktörlerin görüşü alınıyor. Bu çok önemli. Ama bununla birlikte alınan kararların masada kalmaması gerekir. Her sektörle ilgili icra kurulu oluşturduk. Tarımsal çalışmaların sahada ne ölçüde uygulamaya geçirildiğinin takibi yapılmalı. Şura’da alınan kararların uygulanmasıyla ilgili bir koordinasyon kurulu oluşmalı. Takip merkezleri kurulmalı. Sonuçları değerlendirme toplantısına uygulayıcılar ve sivil toplum kuruluşları mutlaka katılmalı.
DEVLET ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ
Şura’da gündeme gelen ve tartışma konusu olan tarımda şirketleşme konusuna da değinen Yanmaz, “21’inci yüzyılda devletin tarıma müdahale etmesi ve milli tarım politikaları oluşturması zorunlu hale geldi. Ancak şirketleşme modelinin, devletin özel firmalarla iş birliğine yönelik kapsamlı düzenlemeler içermesi gerekiyor. Bu şirketlerin özel firmalarla ve çiftçilerle birlikte hareket etmeli. Avrupa’nın en yüksek tarım ürünleri potansiyeli olan ve üretimde birinci sırada olan ülkeyiz. Bu potansiyel iyi değerlendirilmeli” diye konuştu.
KÜÇÜK ÜRETİCİYE DESTEK
Tarımın stratejik bir sektör olduğunun bir kez daha anlaşıldığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise şöyle konuştu: "Gelinen noktada tarımın stratejik bir sektör olduğu ve asla gözden çıkarmamız gerektiğini anladık. En son 2004 yılında düzenlenen Tarım Şurası’ndan 15 yıl sonra yapılan Tarım Şurası’nı önemsiyoruz. Tarımın 25 yıllık geleceğinin konuşulduğu Tarım Şurası, sadece sektörü ilgilendirmiyor, tüketici de dahil toplumun tüm kesimlerini doğrudan ilgilendiriyor. Alınan kararların Türk tarımı için hayırlı olmasını diliyorum. Kırsaldaki yaşamın devam etmesi için tarımın desteklenmesi şart. Yapılan bölge toplantılarında tarımla ilgili görüşlerimizi dile getirmiştik. Şura’da, aile işletmeciliğinin sürdürülmesi için kadın ve gençlerin desteklenmesi, arazi toplulaştırma, hayvancılıkta yerli ırkların ıslahı, toprak ve suyun korunması gibi mutlaka uygulanması gereken kararların alındığını görüyoruz. Bunların kağıt üzerinde kalmamasını bekliyoruz. Şura’da alınan kararların takipçisi olacağımızı vurgulamak istiyorum."
ÜRETİM PLANLAMASI ŞART
Ziraat Mühendisleri Odası olarak önerilerini içeren raporları Şura’ya sunduklarını aktaran Antalya Şube Başkanı Vural Şahin ise şu konu başlıklarının öncelikli olduğunu ifade etti:
“Çiftçinin teşvik verilen belli ürünlerin ekimine aynı anda yönelmesi, bu ürünleri zaman içinde para etmez hale getiriyor. Bunu önlemek için sektörün yola güçlü devam edebilmesi için üretim planlaması şart. Bunun yanında ihracat pazarının genişletilmesi, tarım arazilerinin korunarak imara açılmaması, üreticilerin ve üretime destek olan tarım paydaşlarının tamamının devlet bankaları tarafından uzun ve düşük faizli kredilerle desteklenmesi gerekiyor. Buna yönelik adımlara öncelik verilmesini istiyoruz. Şura’da gündeme gelen şirketleşmeye sıcak bakmıyoruz. Tarım tekelleşemez, şirketleşemez.”