Güncelleme Tarihi:
SERA KALİTESİ REKABETE YANSIYOR
Rusya Ekonomi Bakanı Maksim Oreşkin’in, Özbekistan’da üretilen domates, sebze ve meyvelerin Türkiye’den alınan tarım ürünlerinin yerini alabileceğini söylemesi tarım sektöründe tartışma yarattı. Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, seraları modernize etmeden kaliteli ürün almanın ve rekabet etmenin zor olduğunu söylerken, Antalyalı sektör temsilcileri ise Özbek ürünlerin Türkiye’den gidenle göre daha sağlıklı olduğu eleştirisine tepki gösterdi.
MODERNLEŞMELİYİZ
Modern seralarda arılı sistemle, biyolojik mücadeleyle, sağlıklı ve çevreye duyarlı ürünler yetiştirildiğini belirten SERA – BİR Başkanı Yanmaz, “Ancak teknolojik seralar Türkiye’deki seraların yüzde 2’sini oluşturuyor. Bunu yüzde 30’a çıkarmak lazım. 1 Aralık’tan 1 Mayıs’a kadar dünya genelinde ürün yok. O dönemde ürün yetiştirebilmek için teknolojik ve jeotermal kaynakları etkin kullanmalıyız. Rusya ve çevresi doğalgazdan elektrik elde edilip ısı ve ışık ihtiyacını karşılayarak yıl boyu üretim yapabiliyorlar. Biz de bilimin ışığında daha verimli üretim yaparsak rekabet edebiliriz” dedi.
SERA BÖLGELERİ OLMALI
Yanmaz, tarımda verimliliği artırmak için devlet katkısıyla yeni bir projenin hazırlandığını belirterek şöyle bilgi verdi: “Tarıma dayalı sera bölgeleri oluşturacağız. Domatesin 40 -50 çeşidini, diğer ürünlerin farklı türlerini yetiştireceğiz. Bunları biner dekarlık seralarda yetiştirilen ürünleri aynı marka altında toplayıp pazarlayacağız. Tarım Bakanlığı 20 dekara kadar alanda üretim yapana devlet desteği veriyor. Eğer teknolojik seraları artırmak istiyorsak bu sınırın 50 dekara çıkarılması şart. Sera A.Ş. kurulması da bu yolda önemli bir adım olacaktır.”
ÜRÜNLERİMİZ SAĞLIKLI
Rusya, Özbekistan, Azerbaycan ve Kazakistan’da yapılan sera yatırımlarının önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, ancak yine de Türkiye üretimi ile kalite farkı olmadığını söyledi. Doğan, “Bu ülkelerde kurulan seralarda şu anda topraksız tarım yapılıyor. Teknolojik seraların daha çok tonaj, daha standart ve yola dayanıklı domates almakta katkısı vardır. Ama modern üretimle sağlıklı domates arasında bir ilişki yok. Türkiye’deki domatesler sağlıksız eleştirisine katılmıyorum. Tüm seralarımız modernize olmalı. Ama bu yapılırken, bu yatırımın çiftçiye ne kadar gelir sağlayacağı da göz önünde bulundurulmalı” dedi.
TANZİM SATIŞ ÇAĞRISI
Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan ise şöyle konuştu: “Bizim domatesimizin kalitesinde sıkıntı yok. Ama üretici yüksek fiyata mal edip düşük fiyata sattığı ürüne gübre veremiyor. Bu nedenle dayanıklılığı azalıyor. Biz talep edilen her kalitede ürünü yetiştiririz. Yeter ki önümüzü açsınlar. Türki Cumhuriyetlerde devlet desteğiyle son teknoloji seralar yapılıyor, çiftçiye doğalgaz bedava veriliyor. Böylece kışın seralarındaki sıcaklık 10 derecenin altına düşmüyor. Biz bu şartlarla nasıl yarışalım? Birkaç sene sonra Azerbaycan bize domates satar. Tüketiciye tanzim satış yapıldı. Şimdi de çiftçiye yapılsın. Üretici gübreyi, tohumu, ilacı ucuza alsın, serasını yenileme fırsatı bulsun.”