Selçuklu Devleti haberleri sayfasında Selçuklu Devleti hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 980 Selçuklu Devleti haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Selçuklu Devleti sultanlarının türbesindeki poşetler içerisine istiflenmiş kemikleri bir araya getirilerek DNA analizleri yapıldı. Sultanların hastalıkları, savaşlardaki aldıkları yaralar ve zehirlenmeleri, kimliklerinin tespitinde belirleyici oldu. Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, "7 yıl boyunca 6 aşamada bu çalışma tamamlanmıştır. Eldeki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu Hanedanı’nın silikon heykelleri oluşturuldu” dedi.
#Selçuklu DevletiSelçuklu Devleti sultanlarının türbesindeki poşetler içerisine istiflenmiş kemikleri bir araya getirilerek DNA analizleri yapıldı. Sultanların hastalıkları, savaşlardaki aldıkları yaralar ve zehirlenmeleri, kimliklerinin tespitinde belirleyici oldu. Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, "7 yıl boyunca 6 aşamada bu çalışma tamamlanmıştır. Eldeki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu Hanedanı’nın silikon heykelleri oluşturuldu” dedi.
#KonyaMalazgirt Zaferi, Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biri. Savaştan sonraki süreçte Anadolu Türk toprağı haline geldi ve ilk Türk beylikleri kurulmaya başladı. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak biliniyor. Peki Malazgirt Savaşı nerede, kimler arasında oldu? Malazgirt Zaferi ne zaman, kaç yılında? İşte Malazgirt Zaferi tarihi hakkında bilgiler...
#Malazgirt ZaferiBüyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşu merak ediliyor. Türk tarihinde ki en büyük devletlerden biri olan Büyük Selçuklu Devleti, tarihin en güçlü devletlerinden biri olmuştur. Peki, Büyük Selçuklu Devleti kurucusu kimdir, ne zaman kuruldu? İşte 1037 yılında kurulmuş olan devlet hakkında bilgiler
#Büyük Selçuklu DevletiErzurum’un Pasinler ilçesinde defineciler tarafından tahrip edilen tarihi kümbette yapılan kazıda, üzerinde ‘Sultan Alaaddin’ yazısı olan sanduka bulundu. Mezardan çıkan ve DNA testine tabi tutulacak insan kemikleri, Konya'da bulunan Selçuklu sultanlarının DNA sonuçlarıyla karşılaştırılarak mezarın Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'a ait olup olmadığı belirlenecek.
#Alaaddin KeykubatKONYA’da Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Alaeddin Camideki türbede, iddiaya göre geçmiş yıllarda yapılan temizlik ve restorasyon sırasında karışan Selçuklu Sultanları 2’nci Kılıçarslan ve 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in kemikleri, belirlenip yeniden İslami usüllere göre defnedildi. İl Müftüsü Ali Akpınar’ın geçen temmuz ayında kıldırdığı cenaze namazına Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Partili 2 milletvekili ve üst düzey bürokratlar da katıldı.
#TürbeAnadolu’ya 300 yıla yakın hükmeden Selçuklular bu coğrafyada hanlar, kervansaraylar, medreseler, hamamlar, kaleler, tersaneler ve camiler gibi sayısız eser inşa etti. Üstelik bunu ‘Moğol İstilası’yla baş etmeye çalışırken yaptılar. Jürimiz, her biri paha biçilemez olan bu mimari şaheserlerden muhakkak görülmesi gerekenleri seçtik. İşte Selçuklu'nun Anadolu'ya bıraktığı en önemli 10 eser...
#SeyahatToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk Yazar“Vefatının Yüzüncü Yılında Ziya Gökalp Sempozyumu”nda konuşan MHP Lideri Bahçeli, ünlü yazarın “Türkler ile Kürtlerin birbirini sevmesi her iki taraf için hem dini hem de siyasi bir farzdır” sözlerini hatırlatarak teröre karşı milli dayanışma çağrısı yaptı.
#Devlet BahçeliKONYA'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayıları her geçen gün artarken, kuraklık nedeniyle derinliği 5 metreyi bulan yüzey yarıkları oluşmaya başladı. Konya Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arif Delikan, “Bölgenin ortasında çökeller kalın, kenarlarındaki genç çökellerin biraz daha ince olmasından kaynaklanan bir durumdur bu. Orta kesimdeki fazla çökme, havza kenarları bunu karşılamadığı zaman havza kenarlarından itibaren yarıklar başlıyor. Maalesef bu kuraklık devam ettiği sürece yüzey deformasyonları Konya Hotamış, Konya merkezde, Zazadın Hanı, Aşağıpınarbaşı, Tuzlukçu bölgesi, Çumra bölgesinde 4-5 metre derinliğe ulaşan yarıklar oluşuyor, oluşmaya devam edecek” dedi.
#KonyaYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTSivas'ta Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nda 44 yıl önce üzeri betonla sıvanan ve 9 yıl süren restorasyon çalışması sonrası gün yüzüne çıkarılan haça benzetilen motifle ilgili Prof. Dr. Erdal Eser, "Kimi zaman bu motifin haç motifi olarak anlatıldığını ve algılandığını görüyorum ancak bunun gerçekle ilgisi yoktur. Burada haç motifi olmaktan daha çok, Hz. Muhammed'i simgeleyen bir mimari öge olan minber ve dolayısıyla Hz Peygamber'in vurgulanması amaçlanmıştır. Her artı işaretini gördüğümüzde bunu haç olarak görüyoruz ama bu doğru değil" dedi.
#SivasSivas'ta Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nda 44 yıl önce üzeri betonla sıvanan ve 9 yıl süren restorasyon çalışması sonrası gün yüzüne çıkarılan haça benzetilen motifle ilgili Prof. Dr. Erdal Eser, "Kimi zaman bu motifin haç motifi olarak anlatıldığını ve algılandığını görüyorum ancak bunun gerçekle ilgisi yoktur. Burada haç motifi olmaktan daha çok, Hz. Muhammed'i simgeleyen bir mimari öge olan minber ve dolayısıyla Hz Peygamber'in vurgulanması amaçlanmıştır. Her artı işaretini gördüğümüzde bunu haç olarak görüyoruz ama bu doğru değil" dedi.
#SivasUNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, 9 yıl süren restorasyonun ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı. Camide 9 yıl sonra ilk öğle namazı kılındı.
#SivasSelçuklu Devleti sultanlarının türbesindeki poşetler içerisine istiflenmiş kemikleri bir araya getirilerek DNA analizleri yapıldı. Sultanların hastalıkları, savaşlardaki aldıkları yaralar ve zehirlenmeleri, kimliklerinin tespitinde belirleyici oldu. Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, "7 yıl boyunca 6 aşamada bu çalışma tamamlanmıştır. Eldeki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu Hanedanı’nın silikon heykelleri oluşturuldu” dedi.
#Selçuklu DevletiSelçuklu Devleti sultanlarının türbesindeki poşetler içerisine istiflenmiş kemikleri bir araya getirilerek DNA analizleri yapıldı. Sultanların hastalıkları, savaşlardaki aldıkları yaralar ve zehirlenmeleri, kimliklerinin tespitinde belirleyici oldu. Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, "7 yıl boyunca 6 aşamada bu çalışma tamamlanmıştır. Eldeki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu Hanedanı’nın silikon heykelleri oluşturuldu” dedi.
#KonyaDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarKuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı, dizinin izleyenleri tarafından dikkat çekti. Germiyanoğlularının Bey'i olan Yakub Bey'i Kuruluş Osman dizisinde, başarılı oyuncu Mirza Bahattin Doğan canlandırıyor. Tarihi bilgilere göre Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir deha olan Yakup Bey, Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip oldu. Üç defa Germiyanoğulları Beyi olan Yakub Bey, gözü kara ve kılıcını cesurca kullanması ile tarihte ön plana çıkıyor. Peki, Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü? İşte, Kuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kuruluş Osman Yakup BeyMalazgirt Zaferi, Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biri. Savaştan sonraki süreçte Anadolu Türk toprağı haline geldi ve ilk Türk beylikleri kurulmaya başladı. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak biliniyor. Peki Malazgirt Savaşı nerede, kimler arasında oldu? Malazgirt Zaferi ne zaman, kaç yılında? İşte Malazgirt Zaferi tarihi hakkında bilgiler...
#Malazgirt ZaferiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ufkumuzun uzandığı her yerde kalplerini ve gözlerini bize çevirmiş kardeşlerimizin derdi ile dertlendiğimiz yardım eli uzattığımız gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail 22 gündür açıkça savaş suçu işliyor. İsrail biz de seni savaş suçlusu diye dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Savaş suçlusu olarak İsrail'i dünyaya tanıtacağız" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ufkumuzun uzandığı her yerde kalplerini ve gözlerini bize çevirmiş kardeşlerimizin derdi ile dertlendiğimiz yardım eli uzattığımız gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail 22 gündür açıkça savaş suçu işliyor. İsrail biz de seni savaş suçlusu diye dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Savaş suçlusu olarak İsrail'i dünyaya tanıtacağız" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAtv ekranlarının sevilen dizisi Kuruluş Osman çarşamba akşamları izleyiciyle buluşuyor. Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? sorusu da bu hafta yayınlanan yeni bölümde yaşanan olaylar sebebiyle merak ediliyor. Yakup Bey, Germiyanoğlularının Bey'idir. Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir dehadır. Gözü karadır, kılıcını cesurca kendinden kalabalık ordulara doğrultur. Peki, Tarihte Germiyanoğulları kimdir? İşte Kuruluş Osman Germiyanoğulları ve Yakup Bey ile ilgili bilgiler!
#Kuruluş Osman Yakup Beyİlk kez Büyük Selçuklu Devleti döneminde kullanılan Engin, öz Türkçe bir kelimedir. ''En'' kelimesinden türetilmiş olan bu kelimenin sözlük anlamı sınırsızdır. Eski Türkçede ''en'' son anlamına gelirken ''gin'' sonuna geldiği eklere olumsuz anlamı katar. Sonsuz, payidar, sınırsız, ezeli ve baki kelimeleri Engin ismiyle eş anlamlıdır. Engin isminin anlamı nedir? Bu isim Kur’an'ı Kerim'de geçiyor mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#EnginHem etkileyici anlamı hem de tarihi ile beraber Selçuk ismi Türkçedeki en güzel adlar arasında yer almaktadır. Ayrıca çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış ve hala kullanılan özel isimlerden biridir. Peki, Selçuk isminin anlamı nedir? Selçuk ne demek? İşte detaylar.
#Selçuk İsminin AnlamıKonya İlimiz gerek tarihi gerekse kültürel mirası bakımından ülkemizin en dikkat çeken illeri arasındadır. Öyle ki Anadolu Selçuklu devleti gibi bir medeniyetin başkentliğini de yapmış bir şehirdir. Kültürel açıdan ise Mevlana gibi dünyaca ünlü bir düşünürün yaşadığı yerdir. Ayrıca Konya bu özelliklerinin yanı sıra Türk mutfağının da önemli bir temsilcisi konumundadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Konya yemekleri merak edilmektedir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Konya yemekleri nelerdir? Konya'da ne yenir ve neyi meşhur? Konya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Konya YemekleriIsparta ilini her yıl birçok kişi ziyaret etmektedir. Bu durumun temelinden biri de oldukça lezzetli yemekleri olmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Isparta yemekleri - Isparta'da ne yenir ve neyi meşhur? Isparta mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Isparta YemekleriMalazgirt Zaferi’nin 952. yıldönümü kutlama programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malazgirt Zaferi’ni yeni bin yılın başında kazanmıştık. Şimdi ikinci bin yılın başında yine aynı heyecanla buradayız. Türkiye Yüzyılı’nı inşa edeceğiz” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#MalazgirtYeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, “1071 Malazgirt Zaferi, Anadolu'yu bizlere vatan olarak kazandırmasının yanında, o güne kadar Anadolu toprakları üzerinde egemen olan, eski Roma Medeniyeti kaynaklı kuvveti üstün tutan zihniyete sahip Bizans hükümranlığının sona ermesini ve onun yerine, hakkı üstün tutan ve millet olarak ruh kökümüzü oluşturan ‘Milli Görüş’ anlayışının bu topraklarda kalıcı olarak vücut bulmasını sağlamıştır” dedi.
#Fatih ErbakanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Milli Park Alanı'nda, Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü kutlama programında açıklamalarda bulundu. "İkinci bin yılın başında aynı heyecanla buradayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün burada gerisinde çok büyük emeklerin, mücadelelerin olduğu vizyondan söz ediyoruz. Eser ve hizmetlerimizle Cumhuriyetimizin kazanımlarını tahkim ettik. Birilerini sürekli karamsarlık yaymaya çalışmasına bakmayın. Türkiye Yüzyılı'nın inşasının önüne geçilemeyecektir" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMalazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü etkinlikleri başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ahlat'ta Malazgirt Zaferi kutlanacak. Türk tarihinde kazanılan en önemli zaferlerden olan Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071’de bugünkü Muş ilinin Malazgirt ilçesi yakınlarında Sultan Alparslan yönetiminde Selçuklu Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu arasında yapıldı. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak biliniyor. Peki, Malazgirt Savaşı ne zaman, kaç yılında oldu? İşte, Malazgirt Zaferi tarihi ve konu hakkında bilgiler.
#Malazgirt Zaferi TarihiSivas'ta Selçuklu Devleti döneminde 2'nci Kılıçarslan'ın oğlu Kutbeddin Melikşah'ın yaptırdığı tarihi Ulu Cami'nin minaresinden zamanla dökülen yazılar, 'bisküvi' olarak tabir edilen alt sıva kalıntılarından yola çıkılarak tespit edildi. Minarenin 3 ayrı kısmında yer alan yazıların tespiti ile minarenin restorasyon süreci için kritik bir nokta tamamlanmış oldu.
#Sivas