G20 üyesi olan ülke çocuklarını dünyanın en becerikli ilk 40 ülkesi arasına sokamıyor! O nedenle bizim eğitimi konuşmaya, eğitimde reform ve inovasyona açık olmaya ihtiyacımız var. Hem de acil olarak. Bu bağlamda “proje okullar” etrafında dönen tartışma önemli. İyi bir reform aracının nasıl kötü sonuçlar doğurabileceğine güzel bir örnek. Maalesef!
#Selçuk ŞirinTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Çocuk ve İlk Gençlik Kitapları Forumu her çevreden yazar, yayıncı ve okurun katılımıyla oldukça renkli bir organizasyon oldu. Öncelikle bakanlığın çocuk ve gençlere eğilmiş olması, herkesin düşüncesini rahatça ifade etmesi takdire şayandı. Çocuk Vakfı'nın kurucularından Mustafa Ruhi Şirin'in "Türkiye, çocuklar konusunda tercihini yapmalı" cümlesi toplantının özeti gibiydi.
#Çocuk Ve İlk Gençlik Kitapları ForumuBirleşmiş Milletler’in 41. Öğrenci Konferansı Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu’nda tüm dünyadan 800 gencin katılımıyla 3 Mart Cuma günü New York’ta gerçekleşti. Daha önceki yıllarda eski ABD Başkanı Bill Clinton, BM Genel Sekreterleri Koffi Annan ve Ban Ki-moon, Hillary Clinton, Samantha Powers ve Danny Glover, Harry Belafonte, Vanesa Redgrave gibi tanınmış isimlerin çağrıldığı toplantının bu seneki ana konuşmacısı New York Üniversitesinde Javits Kürsü Profesörü olan Dr. Selçuk Şirin oldu. Hürriyet’te Pazartesi günleri köşe yazıları da yazan Şirin BM Genel Kurul salonunda yaptığı 1 saatlik konuşmasını mülteci çocukların sorunlarına ayırdı.
#Birleşmiş MilletlerRakamların dilini Türkçeye en iyi çeviren kişilerden biri o. Herhangi bir yazısını okuduğunuzda “Bugün de bir şey öğrendim” diyebileceğiniz biri. Eğitim ve psikoloji alanında 100’e yakın bilimsel yayına imza attı. Yaptığı araştırmalarla dünyadaki en büyük eğitim araştırmaları derneği AERA gibi kurumlardan ödüller aldı. 2015’te ABD Bilimler Akademisi Komisyonu’na seçildi. Hürriyet’te haftalık köşe yazıları kaleme alan, New York Üniversitesi’nde (NYU) davranışbilim ve istatistik dersleri veren, eğitimden siyasete geniş bir alanda bilimsel çalışmalar yöneten Prof. Selçuk Şirin’le ‘Bir Türkiye Hayali’ isimli yeni kitabını konuştuk.
#Selçuk ŞirinNew York Üniversitesi’nde eğitim ve psikoloji profesörü Selçuk R. Şirin uyarıyor: “Eskiden hammadde, coğrafya, kaynaklar vs. önemliydi. Son yıllarda kalkınmanın anahtarı ‘becerikli insan’. Yeni ekonomide, beceri sahibi bireyleri yetiştirebilen ülkeler sivriliyor...”
#GazetehaberleriBir ülkede bir yurttaşa kaç soruşturma düşer? Basın özgürlüğünün inovasyonla ilgisi ne? Yaşar Kemal için yas tutmayı neden beceremedik? Bu sorulara istatistikle cevap verilebilir mi? New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Şirin veriyor. İstatistiklerle Türkiye’nin hemen her meselesine ışık tuttuğu yeni kitabı ‘Yol Ayrımındaki Türkiye’yi vesile edip, memleketin sayısal bir fotoğrafını çektik. Hükümet kim olursa olsun, gelecek haftaki seçimden sonra, göreceği fotoğraf bu olacak.
#Terörİnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.