“Çok görecek bir şey yok, birkaç saatinizi ayırsanız yeter” diye hakkında konuşulan şehirler vardır ya, onlardan biri Selanik… Bir tanıdığınızla konuşursunuz ve daha önce Selanik’e gitmiştir ve ısrarla size orası için kısa bir süre ayırmanızı, şehrin “İzmir’den hallice” olduğunu söyler durur ve bütün hevesinizi kaçırır. Siz o arkadaşınıza fazla dikkate almayın. Gezilecek ve görülecek çok şey var. İşte size Selanik gezi rehberi…
#SelanikYunanistan’ın ikinci büyük kenti, Ege adalarının kartpostal manzaraları ve Atina’nın antik hazinelerinin gölgesinde kaldı uzun yıllar. Oysa Selanik, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Roma, Bizans ve Osmanlı’dan kalma tarihi dokusuyla özel bir şehir. Yüzyıllar boyunca Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler bir arada yaşamış. Bu zenginlik 1920’lerde Müslümanların Mübadele’yle Anadolu’ya, Yahudilerin 1940’ta Nazi toplama kamplarına gönderilmesiyle zedelense de kent çok- kültürlülüğün izlerini hâlâ taşıyor. Selanik, anıtları, iddialı restoranları, çok sayıdaki kafe ve barıyla hafta sonu kaçamağı için ideal.
#SelanikYunanistan'ın ikinci büyük şehri olan, ister uçakla ister kendi arabanızla ulaşım sağlayabileceğiniz yanı başımızdaki bir şehir Selanik… Bu güzel şehir bize kendimizi yıllardır bu mavi beyaz sahil şeridinde yaşıyormuşuz gibi hissettirdi. Atatürk'ün doğduğu, adını Büyük İskender'in kardeşi Thessalonike'den almış, eski Osmanlı şehrine gidiyoruz. İşte size Selanik gezi rehberi…
#Selanik GezisiAyasofya Müzesi Başkanı, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Dr. Haluk Dursun tam 25 yıldır dünyayı geziyor, ülkelerin kültürlerini, mimarisini inceliyor. Üçüncü gezi kitabı "Osmanlı Coğrafyasına Yolculuk" geçen ay yayımlandı. Dursun, Kuzey Afrika’da Osmanlı izini taşıyan ve Fas, Cezayir, Mısır’ın aksine yerel özelliklerini korumayı başaran Trablusgarp’ı anlattı. "Ülke hızla dışa açılıyor, kitle turizmiyle beraber özelliklerini kaybedecek, bozulmadan görün" diyor.