Bugün yakın tarihimizin en büyük kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıldönümü. “Atamızın hayata gözlerini yumduğu günü/dönemi değil, bir güneş gibi hayata ‘merhaba’ dediği Selanik’te doğduğu evi anlatmak istiyorum. Biz Türkler için, ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerin başında geliyor. Çeşitli restorasyonlar geçirmiş ve beyaza boyanmış bu tarihi ev, günümüzde ‘Selanik Atatürk Evi Müzesi’ olarak hizmet veriyor.”
#AtatürkSelanik, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan bir ildir. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik, 20. YY'da Yunanistan hakimiyetine geçmiştir. Peki, harita üzerinde Selanik nerede yer alıyor? İşte, Atatürk evi hakkında merak edilen bilgiler ve Selanik hakkında bazı detaylar
#Selanik Nerede“Çok görecek bir şey yok, birkaç saatinizi ayırsanız yeter” diye hakkında konuşulan şehirler vardır ya, onlardan biri Selanik… Bir tanıdığınızla konuşursunuz ve daha önce Selanik’e gitmiştir ve ısrarla size orası için kısa bir süre ayırmanızı, şehrin “İzmir’den hallice” olduğunu söyler durur ve bütün hevesinizi kaçırır. Siz o arkadaşınıza fazla dikkate almayın. Gezilecek ve görülecek çok şey var. İşte size Selanik gezi rehberi…
#SelanikYENİ bir ülke yaratmak, geçmişin değerlerini bir kenarda tutup yepyeni bir ideoloji ile genç bir Cumhuriyet oluşturmak muazzam bir olaydır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları geçen yüzyılın ilk çeyreğinde bunu başardılar. İmparatorluk bakiyesi topraklarda Türk kimliği üzerinden, üstün moral değerler oluşturma sürecinde, “fakir ama onurlu” mottosuyla, birbirine kaynaşmış, sınıfsız bir toplum olduğumuza inandırıldık. Eğitim politikalarından medyaya biçimlendirmeler, hep bir ulusun gururunu yüceltme amacı taşıyordu. Arada periyodik yaşanan askeri darbelerde volüm daha da yükseltiliyor ve derinlerimizde değerlerimize laf gelmesine asla tahammül edilemeyen bireyler haline dönüştürülüyorduk.
#1CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Hatay’ı ziyaretinde, “Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutunu daha iyisini, güzelini güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz” demiş, bu söz deprem bölgesindeki insanları çok etkilemiş...
#HatayGeçen ay Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını sevinçle kutladık. Ben de önce Anıtkabir ve Ankara ziyareti yaptım, sonra da hemen ardından gelen ölüm yıldönümünde Atamızın doğduğu şehre, Selanik’e gittim. Bu kenti böyle anlamlı bir zamanda gezmek beni çok etkiledi. Ege’nin en güzel yarımadalarından Halkidiki’nin kuzeyindeki Selanik çok tanıdık, ‘bizden bir şehir’; hele İzmirliyseniz…
#Saffet Emre TonguçİSTANBUL, (DHA)- Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD), 10 Kasım’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret etti. TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, öncesinde Selanik Başkonsolosu Serkan Gedik’i makamında ziyaret etti.
#TÜGİAD29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926'da Atatürk Orman Çiftliği Projesi hazırlanırken kendi parasıyla yaptırdığı ve hasır koltukta elinde kahvesiyle fotoğrafının çekildiği koliba (kulübe), içindeki kişisel eşyalarıyla birlikte yıllardır özenle korunuyor. Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki Saklı Bahçe arazisinde yer alan ve eşyaların zarar görmemesi için ziyarete kapalı olan 'Söğütözü Atatürk Evi'ne (Atatürk Kolibası) pencereden bakılabiliyor. Kulübe için söğüt ağaçlarının sökülmesine razı gelmeyen Atatürk, tek şartla yapımına izin vermiş.
#Mustafa Kemal AtatürkTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926'da Atatürk Orman Çiftliği Projesi hazırlanırken kendi parasıyla yaptırdığı ve hasır koltukta elinde kahvesiyle fotoğrafının çekildiği koliba (kulübe), içindeki kişisel eşyalarıyla birlikte yıllardır özenle korunuyor. Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki Saklı Bahçe arazisinde yer alan ve eşyaların zarar görmemesi için ziyarete kapalı olan 'Söğütözü Atatürk Evi'ne (Atatürk Kolibası) pencereden bakılabiliyor. Kulübe için söğüt ağaçlarının sökülmesine razı gelmeyen Atatürk, tek şartla yapımına izin vermiş.
#AnkaraEdirne'de yaşayan Mukaddes Kokeralp Çırak (84), Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgisi nedeniyle yaptırdığı Atatürk heykeli ve fotoğraflarıyla evini adete müzeye çevirdi. Evindeki bütün saatler 09.05'i gösteren Çırak, "Atatürk'ü çok severim. Şu anda evim müze gibi. İleride bunları bırakmayı düşünüyorum ama kime güveneyim? Ben öldükten sonra bu eserlerin müzede sergilenmesini istiyorum" dedi.
#Edirne