Yolunuz Saraybosna’ya düşerse o zaman güne börekle başlamanız şart. Başçarşı’da neredeyse adım başı bir börekçi görebilirsiniz ama ara sokaklara dalıp en iyisini yapan Sac’ı arayın. Sonra Miljacka Nehri’nin kuzey kıyısındaki çarşının labirent gibi sokaklarını keşfedin. Bir ‘aşçinitza’ya yani esnaf lokantasına uğrayıp yöresel lezzetleri tatmayı da ihmal etmeyin.
#GastronomiVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganKaplumbağalar, Dünya gezegenindeki en sevimli yaratıklardır. Hayvanları seven kalplerimize yavaş ve istikrarlı bir şekilde sızarlar. Kaplumbağalar, ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, herkes tarafından sevilir. Peki, yeni arkadaşınız için sevimli biri isim mi arıyorsunuz tüm detayları sizler için derledik.
Gerçek bal donar mı sorusu, bal satın almak isteyen pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulan ham balın, pastörize ve filtre edilmediğinden besin içeriğinin tüm doğallığıyla korunduğunu belirtiyor. Peki, sahte bal nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
#Sahte Bal Nasıl AnlaşılırKulaktan dolma bilgiler ve el yordamıyla öğrenilmiş yöntemlerle balın kalitesini anlamak mümkün değil. Üstelik son dönemde renk ve görünüm açısından bala çok benzeyen esmer pirinç şurubu da işin içine girmiş. Konuyla ilgili güzel bir haberse Balparmak firmasından geldi… Laboratuvarlarında bu ince detayları ayırt edebilen bir metot geliştirmiş, hatta patent başvurusunu bile yapmışlar.
#Sahte BalBalmumunun kendine özgü bir özgül ağırlığı, kokusu ve karakteristik bir tadı vardır. Balmumu suda erimez, eter kloroform ve yağlarda tamamen erir. Saf balmumu, arı koyu renkli bal ya da şeker şurubu ile beslense de daima beyaz renklidir. Peki, Balmumu nedir, ne işe yarar? İşte balmumu kullanım alanları...
#Balmumu NedirÇok sıcaklarda bunaldıysanız çözüm dışarıda değil mutfakta... İsterseniz meyveli, isterseniz çikolatalı... Kendi dondurmanızı yapmak aslında çok kolay. Üç ünlü şeften üç pratik tarif aldık, bu serinletici tatlıyı leziz şekilde yapabilmenin ipuçlarını sorduk.
#GazetehaberleriSon yıllarda Türkiye’de de hayranı çoğalan makaron, her ne kadar Fransız lezzeti sanılsa da İtalya’da ortaya çıkmıştır. Fransa'ya ait sanılmasının sebebi ise İtalya’dan gelen tarifin son halini Fransa’da almasıdır. Paris'te, pastanelerin en ünlüleri 150 yıldır makaronlarıyla tanınmıştır. Peki, makaron tam olarak nedir, nasıl yapılır, makaron yapılışı için gerekli malzemeler neler?
#Makaron NedirKonserve gıdalar artık bütün marketlerde kolayca bulunabiliyor ancak birçok kişi evde yapılmış konservenin yerini hiçbir şey tutmuyor. Siz de kıpkırmızı kokulu domateslerden çıtır çıtır taze fasulyelere yazın en güzel lezzetlerini konserve yapıp kışa saklama niyetindeyseniz bu ipuçlarımıza mutlaka bir göz atın. İşte konservenizin lezzetli ve uzun ömürlü olmasını sağlayacak püf noktaları…
#Konserve Nasıl YapılırTürkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları "Hileli Gıdalar" araştırmasına göre, şekerlemelerin içine domuz jelatini, tekstil boyası ve hayvan yemi katıldığını, kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutulmadan önce mazota batırıldığını bildirdi.
#İbrahim YetkinMHP, 2 yıl önce gıda güvenliği konusunu TBMM'ye taşıdı. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ve 22 MHP'li vekil, gıda güvenliği konusunda Meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Önerge Meclis gündemine geldi. Sırada ise oylama var. Önergedeki iddialar ise çok ciddi: Ekmeği beyazlatmak için kimyasal madde kullanıyor...Beyaz peynirde kireç var; küflü kaşarlar eritme peynire çevriliyor.. Sabun yapımına ayrılan yağlar, işlemden geçirilip zeytinyağı diye satılıyor... Peynir alt suyundan, süt üretiliyor...
Gazi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, balda taklit ve tağşişin belirlenmesi amacıyla daha önce kullanılan ve zaman alan yöntemlerden farklı olarak oldukça düşük maliyetli ve çok kısa sürede analiz gerçekleştiren bir cihaz geliştirdi.