Şehzade Camii diğer bir ismiyle Şehzade Mehmet Camisidir bu cami, Mimar Sinan tarafından İstanbul’da yapılmıştır. Bu cami, Şehzade Mehmet’in 22 yaşında vefat etmesi üzerine inşa edilmiştir. 5 yılda yapılan bu cami İstanbul’un en önemli eserleri arasındadır. İşte, tüm detaylar.
#Şehzade CamiOsmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, eserlerini çıraklık, kalfalık ve ustalık olarak nitelendiriyordu. İstanbul’daki Şehzade Camii için ‘çıraklık eserim’ diyen Mimar Sinan’ın ustalık eseri ise Edirne sınırlarındadır. Peki, Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği cami hangisidir?
#Mimar Sinan'ın 90 Yaşında Yaptığı Camiİstanbul'un bazı ilçelerinde planlı elektrik kesintileri yaşanıyor. İstanbul'un Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki bazı ilçelere arıza onarım bakım ve yatırım tesislerinin devreye alınması için yapılan ‘Planlı Bakım ve İyileştirme Çalışmaları Elektrik Kesintisi Programı’ kapsamında enerji verilemiyor. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? İşte, 26 Haziran BEDAŞ ve AYEDAŞ kesinti programı...
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?24 Ocak, Türk edebiyatında modernleşmenin temsilcisi, şair ve romancı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 57’nci ölüm yıldönümüydü. İstanbul araştırmacısı Cengiz Özdemir, bu vesileyle yazarın ‘Huzur’ romanı rehberliğinde İstanbul turuna çıkarıyor bizi. Siz de romanı elinize alıp rotaları izleyerek büyük bir aşka ve onun şahidi olan İstanbul’a yolculuk yapabilirsiniz.
#Ahmet Hamdi TanpınarVefa, hepimize çok yakın olduğu halde birçoğumuzun gitmediği, güzelliklerini bilmediği bir yer. Baharın sıcaklığının hafif hafif de olsa hissettirmeye başladığı şu günlerde fotoğraf makinenizi de yanınıza alarak her yeri tarih kokan bu yeri gezmeye ne dersiniz? Vefa, Osmanlı'yı yeniden yaşamak, güzelliklerini görmek için harika bir hafta sonu adresi… İşte size Vefa gezi rehberi…
#Vefa‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserFatih Vezneciler'de meydana gelen patlama, Şehzadebaşı Camisi'nde hasara yol açtı.Vezneciler'de çevik kuvvet aracına yönelik düzenlenen bombalı saldırı,çevredeki çok sayıda dükkanda hasara yol açtı. Çevre dükkanlarda meydanagelen hasar patlamanın şiddetini gözler önüne serdi.Patlama nedeniyle tarihi Şehzadebaşı Camisi'nde de hasar oluştu.Saldırının şiddetiyle caminin camlarının kırıldığı ve alçıların düştüğügörüldü.
#BombalıMuhteşem Yüzyıl Kösem’in bu akşam ekrana gelecek olan bölümünde Hümaşah Sultan geliyor. Diziye yeni dahil olacak olan Hümaşah Sultan’ı Vildan Atasever canlandıracak. Hümaşah Sultan Muhteşem Yüzyıl Kösem’de büyük ses getirecek. Adı gibi asaletli olan Hümaşah Sultan kimdir? Hümaşah isminin anlamı nedir? Detaylar haberimizde…
#Hümaşah Sultanİstanbullular için yaşadıkları kent artık neredeyse sadece trafik, gürültü, kalabalık ve dizi dizi sıralanan inşaatlardan ibaret... Ama biraz emek gösterip eski semtlerini, arka sokaklarını adımlarsanız İstanbul’a özgün kimliğini kazandıran muazzam tarihi, kültür çeşitliliğini görebilirsiniz.
#ZeyrekhaneArtık imamlar İngilizce konuşacak. Projenin sahibi Fatih Belediyesi. İstanbul Müftülüğü'yle işbirliği yapıldı. Amaç tarihi ilçedeki turistik camilerdeki din görevlilerinin İngilizce öğrenmesini sağlamak. Camilerine gelen turistlerle konuşacak imamların yetiştirilmesi hedefleniyor. Bunun için ilk adım bugün atıldı. İngiliz öğretmenlerin eşliğinde seviye tespit sınavı yapıldı. Yazılı sınav bitince ilk ders yapıldı. Ancak sözlü sınavda imamlar zor anlar yaşadı. Sözlü sınavdaki diyaloglar zaman zaman güldürdü. Beyazıt Camii Müezzini Mahir Sarikaya, bu eğitime ihtiyaçları olduğunu söyleyerek, "Turistler ayağımıza geliyor, iletişim kurmak istiyorsun, hiç bir şey bilmiyorsun" diye konuştu. Şehzade Camii İmamı Şükrü Zengin de ingilizcelerinin yetersiz olduğunu örnekleriyle anlattı. Özgür ALTUNCU - Yaşar KAÇMAZ - DHA
#HtvhaberKayseri merkezinden karayoluyla yarım saat uzaklıktaki Ağırnas hep görmeyi arzuladığım yerdi. Geçenlerde Mimar Sinan’ın 420. Ölüm Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, doğum yeri olan Ağırnas’a gittim. Mimar Sinan’ın doğduğu evde, İstanbul’dan Kayseri’ye, Edirne’den Van’a, Sofya’dan Şam’a farklı kentlerdeki eserlerinin fotoğraflarından oluşan kalıcı bir sergi açılacaktı. Beklentilerim yok denecek kadar azdı, sadece dehasına hayran kaldığım bu ustanın doğduğu yeri merak ediyordum. Gün sonunda "iyi ki gelmişim" diyerek ayrıldım ve mantısının tadını çıkarmak için Kayseri merkezine doğru yola çıktım.
İçinde Hıristiyan ve Müslüman iki din adamının da bulunduğu, mimarlık ve sanat tarihçilerinin yer aldığı jürimiz, Türkiye’nin en estetik 10 camiini seçerken zorlandı. Baha Tanman ve Doğan Kuban başta olmak üzere tümü, "Her dönemin farklı güzellik anlayışı var. Bir Selçuklu camiini seçsek, beyliklerin hatırı kalır, beylik döneminden birini öne çıkarsak Osmanlı’nın gönlü kırılır" dediler. Ve bu sıralamada yer alanların hepsini eşitlediler.