EKONOMİ Gazetecileri Derneği’nin (EGD) ev sahipliğinde, iklim değişikliği ve ekonomi ilişkisinin medya bakış açısıyla ele alındığı, basın mensuplarına yönelik İklim ve Ekonomi Konferansı 16-17 Aralık tarihlerinde Sakarya’da gerçekleştirildi.
#EKONOMİ Gazetecileri DerneğiBorsa İstanbul’da işlem gören bankacılık harici ilk 30 şirketin iklim karneleri incelendi. Şirketlerin iklim krizi ile mücadele yolunda attıkları adımların halen gerekli seviyeye ulaşmadığı görüldü. Uzmanlar, kolay verilen karbonsuzlaşma, net sıfır ve enerji dönüşümü sözlerini hatırlatıp, “Söz vermek yetmez. Uzun vadeli sözler yerine ara hedefler açıklanmalı. Bunlar pratikte de hızla uygulamaya konmalı” dedi.
#Borsa İstanbulTürkiye’nin, 2053’te net sıfır hedefine ulaşabilmesi için, 2020 yılına kıyasla 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedeflemesi gerekiyor. İklim uzmanlarına göre bu yolda atılacak adımlar ekonomik iyileşmeleri de beraberinde getirecek.
#Karbon SalınımlarıSürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından hazırlanan değerlendirme raporuna göre, iklim değişikliğiyle mücadele yolunda son zamanlarda önemli bir araç olarak lanse edilen küçük nükleer reaktörlerin güvenilir ve düşük maliyetli bir çözüm olmadığı ortaya koyuluyor.
#SefiaIsı pompaları, rekor sıcaklıklarla birlikte yeniden gündemde. Hem temiz enerji kaynağı olması hem de maliyet avantajı nedeniyle çoğu klimanın yerini ısı pompaları almaya başladı. Isıtma, soğutma ve sıcak su temin etmek amacıyla kullanılan ısı pompaları, Türkiye için de büyük bir öneme sahip. Uzmanlar, ısı pompalarının yaygınlaştırılması için özellikle yeniden inşa sürecindeki deprem bölgesinde teşviklerin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#Isı PompalarıBirleşmiş Milletler, temmuz ayının ilk haftasını bugüne kadar görülen en sıcak hafta ilan ederken; sıcaklığın maliyetinin de ağır olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, yangın, tarımsal kuraklık ve sıcak hava dalgaları nedeniyle Türkiye’nin de ağır bir faturayla karşılaşacağı konusunda uyarıyor. Bu süreçte kamu ve özel sektör için yeşil dönüşüm ise “kaçırılmaması gereken bir fırsat” olarak görülüyor.
#Yeşil DönüşümArka arkaya yaşanan sel felaketi ve kuraklık, iklim krizine yeterince hazırlıklı olmadığımızı gösterdi. Uzmanlar, iklim etkileri nedeniyle büyümenin yüzde 2’sinin kaybedilebileceğini hatırlatarak, “Sanayi, ticaret ve Ar-Ge’de, iklim politikaları özelinde yeni bir ekonomik kalkınma stratejisi kurgulanmalı. Önlemlerin maliyeti, krizin sonuçlarıyla mücadele etmekten daha düşük” uyarısında bulunuyor.
#İklim KriziGeçtiğimiz pazar günü başlayan COP27’de, 18 Kasım’a kadar iklim değişikliği etkilerinin yanı sıra jeopolitik çatışmalarla birlikte karşılaşılan enerji, gıda, su ve yaşam maliyeti alanındaki krizler ele alınacak. Bu yıl ilk kez konferansta gıda sektörü için de ayrı bir başlık açılırken; öne çıkan gündem maddelerinden biri de ülkelerin emisyon azaltım hedeflerini güncellemesi gerekliliği olacak.
#Gıda SektörüDaha İyi Yargı Derneği, adli yılın başlangıcı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Siyaseten tarafsız düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği; hukukçular, emekli hâkimler, öğretim üyeleri, avukatlar, işinsanları ve hukuk alanında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşan 160 üyesiyle, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler geliştirmek, politik, ekonomik ve toplumsal taraflar arasında mutabakat sağlamak ve daha demokratik ve kalkınmaya hizmet edecek ilke, yasa ve yöntemlerin hayata geçirilmesi için çalışıyor ve şu önerilerde bulunuyor:
#Daha İyi Yargı DerneğiTürkiye’de 2053 net-sıfır hedeflerinin gerçekleştirebilmesi için kömürlü termik santrallerin emekli edilmesi yani artık bu santrallerden elektrik üretilmemesi gerekiyor. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nin (SEFiA) hazırladığı araştırmaya göre, özelleştirilen santrallerin neredeyse tamamı 2030’ların ikinci yarısına kalmadan özelleştirme bedellerini ödeyerek emekli edilebilir duruma geliyor.
#Sefia