Türkiye ve dünyanın önde gelen basın meslek örgütleri, 2017 yılına cezaevinde girecek 146 gazetecinin durumuna dikkat çekmek amacıyla yarın Twitter’da, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde ise Silivri Cezaevi önünde protesto düzenliyor.
#Basın Özgürlüğü150'den fazla ülkede binlerce gazetecinin üye olduğu dünyanın önde gelen 14 basın meslek örgütü, Kadri Gürsel ve Murat Sabuncu başta olmak üzere gözaltına alınan çok sayıda meslektaşlarının serbest bırakılması çağrısı yaparak Ankara'dan "acil toplantı" talebinde bulundu.
#GazetecilerUluslararası gazetecilik örgütleri, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile görüşme taleplerinin Adalet Bakanlığı tarafından reddedildiğini belirterek cezaevi önünde açıklama yaptı.
#Silivri“İnsan hakları odaklı editoryal yaklaşımı ve Türk vatandaşlarının haklarına kendisini adaması” gerekçesiyle 2013 SEEMO İnsan Hakları Ödülü’ne layık görülen Hürriyet Gazetesi Web Koordinatörü Bülent Mumay, dün ödülünü SEEMO Genel Sekreteri Oliver Vujovic’ten aldı.
#Bülent MumayUluslararası Basın Enstitüsü'ne (IPI) bağlı Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), 2013 SEEMO İnsan Hakları Ödülü'ne Hürriyet Gazetesi Web Koordinatörü Bülent Mumay'ı layık gördü. Ödüle gerekçe olarak Mumay'ın "Yetkililerin baskısının yoğunlaştığı dönemde, insan hakları odaklı editoryal yaklaşımı" gösterildi. O görüntüler CNN Türk ekranlarında böyle yayınlandı.
#Cnn TürkUluslararası Basın Enstitüsü'ne (IPI) bağlı Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), 2013 SEEMO İnsan Hakları Ödülü'ne Hürriyet Gazetesi Web Koordinatörü Bülent Mumay'ı layık gördü. Ödüle gerekçe olarak Mumay'ın "Yetkililerin baskısının yoğunlaştığı dönemde, insan hakları odaklı editoryal yaklaşımı" gösterildi.
#Bülent MumayUluslararası Basın Enstitüsü’ne (IPI) bağlı Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), 2013 SEEMO İnsan Hakları Ödülü’ne Hürriyet Gazetesi Web Koordinatörü Bülent Mumay’ı layık gördü. Ödüle gerekçe olarak Mumay’ın “Yetkililerin baskısının yoğunlaştığı dönemde, insan hakları odaklı editoryal yaklaşımı” gösterildi.
#Hürriyet DünyasıViyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), Gezi Parkı bağlantılı protestolarda görevli gazetecilere kötü muamelede bulunan polislerin ve diğer şahısların belirlenerek yasalar önünde sorumlu tutulması çağrısı yaptı.
#Polis ŞiddetiMerkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve ona bağlı Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), "Ergenekon davasında yaklaşık iki düzine gazetecinin, beş yıl ile ömür boyu hapis arasında cezalara çarptırılmasından endişe duyduğunu" açıkladı.
#BasınViyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü’ne (IPI) bağlı Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), ‘2012 SEEMO İnsan Hakları Ödülü’nü kameraman Cüneyt Ünal ve Filistin asıllı muhabir arkadaşı Beşar Fehmi Kadumi’ye verdi. Ödül töreninde Kadumi’nin eşi Arzu Kadumi gözyaşlarına hakim olamadı.
Araştırmacı gazetecilik günümüz medyasının girdiği dönüşüm sürecinde magazine karşı mevzi kaybediyor gibi görünse de, yakın gelecekte ana akım medyanın can simidi haline gelebilir. “Veri gazeteciliği” ve “haber-oyunlar” gibi yeni kavramlar giderek yaygınlaşırken, ‘iyi hacker’ların yardımına ihtiyaç duyan Romanyalı bir araştırmacı gazeteci onları geçen ay İstanbul’da toplamış da, haberimiz bile olmamış…
Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 2010’da IPI Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı seçilen gazeteci Nedim Şener’in gözaltına alınmasının 1. yıldönümünde kınama bildirisi yayınladı. Gazeteciler, bildiriye destek vererek Şener’in bırakılması çağrısı yaptı.
TÜRKİYE’-deki gazetecilik meslek örgütlerinin demokratik ülkelerde eşine zor rastlanacak bir girişimi var: Gazetecilere Özgürlük Platformu. Bir yıl kadar önce oluşturulan bu platformu destekleyen meslek örgütü sayısı başlangıçta 18’di, şimdi bu rakam 93’e yükseldi.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), 862 milyon liralık vergi cezasıyla ilgili yayınladığı bildiride, "Doğan Medya Grubu’nu susturmak amacıyla çaba sarfedildiği yolundaki endişeler bu kararla birlikte arttı" ifadesini kullandı.
DEMOKRASİ ve Medya konulu bir toplantı için Sofya’dayım. Güneydoğu Avrupa Medya Orgütü SEEMO’nun düzenlediği toplantıda Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanişev’i dinledik. Bir saat ülkesindeki basın özgürlüğüyle ilgili sorguya çekildi desem yeridir. Demokrasi için basın özgürlüğüne inandığını söylüyor ve görevinin basın özgürlüğüne gölge düşmesini engellemek olduğunu düşünüyor.