Yalnızca bir cilt hastalığı olarak bilinen sedef hastalığına (psoriasis), eklem tutulumu, obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, damar sertliği, kalp krizi, Crohn ve Ülseratif Kolit gibi iltihabi barsak hastalıkları eşlik edebilir. 29 Ekim Dünya Psoriasis Günü vesilesiyle Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Didem Didar Balcı önemli bilgiler paylaştı.
#SedefOnları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
#El SağlığıTırnaklarımızdaki çizgiler mide asidi eksikliğine işaret ediyor olabilir, saçlarımız dökülüyorsa troit bezi sorunlarına dikkat etmeliyiz. Ciltteki bir benin renk değiştirmesi tümörün habercisi sayılabilir. Uzmanlara vücudumuzdaki değişimleri nasıl yorumlayacağımızı sorduk.
#Vücudumuzdaki Değişimlerİngiltere’de bir doktor, TikTok’ta, tırnaklarımızın sağlığımız hakkında bize bazı ipuçları verdiğini anlatan bir video paylaştı. Video çok kısa sürede 8 milyon kişi tarafından izlendi, 760 bin beğeni aldı ve yüzlerce yorum yağdı. Peki, kaçımız bunun farkındayız ve tırnaklarımızdaki değişimleri önemsiyoruz?
#Tırnak SağlığıGenellikle eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklıkla belirti veren artrit hakkında önemli bilgiler aktaran Romatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, “Artrit, eklem iltihabı demektir. Eklemlerde iltihap mikroplarla gelişebileceği gibi, romatizmal hastalıklarda mikrop olmadan da gelişebilir" dedi.
#Artritİnsan vücudu kapalı bir kutu. İç organlarımızda neler olup bittiğiyle ilgili bilgiyi bazen vücudumuzun en uç organı olan tırnaklar dile gelip anlatıyor. Biz doktorlar sadece tırnaklarınıza bakarak akciğer, karaciğer hastalıklarına tanı koyabiliyor, bazense vücutta oluşabilecek bir sedef hastalığının hatta saç dökülmeleri ve saçkıranları erken dönemde tırnak bulgularıyla yakalayabiliyoruz. Bu nedenle tırnaklarınızdaki basit gibi görünen değişiklikler karmaşık bir hastalığın habercisi olabileceği için mutlaka uzman bir doktora başvurun.
#TırnakRomatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, eklem iltihabı olan artritin hayatı kabusa çevirebildiğine dikkat çekerek, “Artrit, iltihaplı romatizmaların önemli bulgularından biridir. Daha hastalığın başında iken romatizmal hastalığın tanınması hem gereksiz tedavilerin alınmasını hem de hastalığın ilerlemesini engelleyecektir” dedi.
#Artritİltihaplı bel romatizmasında ağrıların dinlendikçe daha da arttığına dikkat çeken Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Gürler, "En az yarım saat süren bir ağrınız varsa bu iltihaplı romatizma hastalığının belirtisi olabilir. Bu ağrılar genellikle istirahate geçildikten sonra ve uzun istirahat dönemlerinde ortaya çıkar" dedi.
#Bel AğrısıEvli ya da bekar, genç ya da yaşlı pek çok kişi cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda hem çok bilgisiz hem de çok cesurlar. “Bana bir şey olmaz”, “Bir kereden bir şey olmaz”, “Korunmama ne gerek var” gibi düşüncelerle birçok kişi partnerleri ile güvensiz bir şekilde cinsel ilişkiye giriyorlar.Oysaki cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) insanlık tarihi kadar eski olup gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi. Aile ve Evlilik Terapisti, Psikoterapist Dr. Obengül Ejder, cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.
#CYBHVajinal kaşıntı, rahatsız edici maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeniyle sıklıkla ortaya çıkan rahatsız edici ve bazen ağrılı bir semptomdur. Birçok kadının başına gelen bu sorunu, nedenlerini ve tedavisini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özay Oral anlattı.
#Vajinal KaşıntıKış mevsiminin egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarını alevlendirdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, "Enfeksiyonun ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir. Doktora danışmadan kullanılan nemlendiriciler hastalara faydadan çok zarar getirecektir" dedi.
#EgzamaKış mevsiminin egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarını alevlendirdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, "Enfeksiyonun ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir. Doktora danışmadan kullanılan nemlendiriciler hastalara faydadan çok zarar getirecektir" dedi.
#EgzamaSedef, tüm dünyada yaygın görülen, genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Deride kırmızı, keskin sınırlı, üzerinde sedef rengi kepeklenmeler (pullar) gösteren yamalar ile tanınır. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür ve genellikle 15-30 yaş arasında başlar. Peki, sedef hastalığı bulaşıcı mı?
#Sedef HastalığıKış mevsiminde kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçiriyoruz. Ayrıca terleme azalıyor, içilen sıvı miktarı da önemli ölçüde düşüyor. Güneş ışığından da daha az yararlanıyoruz. Bu durum hem cildimizi hem de duygularımızı etkiliyor. Dermatoloji Uzmanı Deniz Yardımcı, kış mevsiminin tetiklediği cilt problemleri hakkında bilgi verdi. İşte kışın artan cilt hastalıkları...
#Cilt HastalıklarıGenetik bir hastalık olarak tanımlanan ve dünya nüfusunun yüzde 3’ünü etkileyen sedef hastalığı, ülkemizde de görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Vatandaşlar özellikle, sedef hastalığının belirtilerini ve neden olduğuna dair internette araştırma yapıyor? Peki Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı kimlerde görülür? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir? Sedef hastalığı nasıl tedavi edilir?
#Sedef Hastalığı BelirtileriZerdeçal, birçok köriye sert ve misk kokulu lezzetini veren parlak altın-turuncu renkli baharatın kaynağıdır. Bu baharat, büyük ve görkemli yapraklara sahip çok yıllık bir bitki olan ve zencefille aynı aileden gelen zerdeçalın yumrulu kök ve köksaplarından elde edilir. Peki Zerdeçal başka nelere iyi gelir ve faydaları nelerdir?
#Zerdeçal