Çocuğunuzun gözlerinde bir farklılık gözlemliyor musunuz? Özellikle de bir gözü aşağı bir gözü ise daha farklı bir noktaya bakıyorsa şaşılık söz konusu olabilir. Bu durumda çocuğun gözlerinin düzelme şansının erken teşhise bağlı olduğunu vurgulayan Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, şaşılıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Şaşılık NedirDoğumsal olarak görülebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilen şaşılık, özellikle ergenlik döneminde oldukça can sıkıcı bir durum olabiliyor. Gözün içe, dışa, aşağıya ya da yukarıya doğru anormal pozisyon alma durumu olarak tanımlanan şaşılık, genelde yenidoğan ve erken çocukluk döneminde ailelerin şüphesi üzerine teşhis edilebiliyor. Peki, şaşılık nedir? Şaşılık tedavisi nasıl yapılır?
#Şaşılık Nedir?Olivia, bir sabah yataktan şiddetli bir kusma nöbeti ile uyandı. Bir gün önce sıcakta fazla kaldığı için annesi kusmasının nedenini buna bağladı ancak hiç de sandığı gibi değildi. Aylar sonra küçük kıza ölümcül bir beyin kanseri teşhisi kondu. Annesi hastalığın erekn belirtileri konusunda tüm aileleri uyarıyor.
#SağlıkOlivia, sıcak bir bahar gününde şiddetli bir kusma nöbeti geçirdi. Annesi, kızının bir önceki gün çok sıcakta kaldığı için kustuğunu düşünmüştü ancak aylar sonra küçük kıza ölümcül bir beyin kanseri teşhisi kondu. Anne Holly Brown, hastalığın ilk belirtilerini kaçırdığını belirtiyor, bu nedenle aynı şeyi yaşayan ailelere hastalığın uyarı işaretleri konusunda bilgi vermek istiyor.
#Beyin TümörüBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıHilal ve Gökhan Muştu çiftinin üç çocukları var. Birbirinden sevimli bu üç çocuğun da sağlık sorunları bulunuyor. Sosyal medyada ‘Çikolatacı Anne’ olarak tanınan Hilal hanım bugünlerde çikolata satışlarından elde ettiği geliri gözleri ileri derecede şaşı olan kızı Eylül Naz’ın ameliyatı için biriktiriyor.
#Çikolatacı AnneABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan ikiz kardeşler Ella ve Eve henüz bir kaç aylıkken peş peşe kanser teşhisi aldı. Anne Maryann ve baba Nathan çocuklarını tedavi ettirmek için ellerinden gelen her şeyi yaptı ancak talihsizlikler ailenin peşinin bir türlü bırakmadı...
#Göz Kanseri3 yaşındaki kızının gözünde sıra dışı bir parıltı gören anne başta hiç endişelenmese de, kızının aldığı 'retinoblastom' teşhisi ile şoke oldu. Nadir görülen göz kanseri nedeni ile çocuğun anne babasına iki yıkıcı seçenek sunuldu...
#RetinoblastomMiyop, uzağı net görememe durumuna verilen isimdir. Gözlerimizin pek çok nedenle, belirli mesafeleri görememesi bir hastalık değil “kusur” olarak tanımlanır. Göz, ışığı kırarak görüntüyü oluşturduğu için bu kusura, “kırma kusuru” ismi de verilir. Uzağı görememe veya bulanık görme hastalığı nedir sizler için derledik.
Şaşılık olarak da bilinen göz kayması, gözlerin farklı yönlere bakması ve aynı derecede hizada olmaması anlamına gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Göz hareketlerinde bulunan paralellik bozulduğu durumda şaşılık ya da göz kayması meydana gelebilir. Bebeklik döneminin ilk 3 ayına kadar olan göz kaymaları normal olarak kabul edilir. Dördüncü aydan sonraki süreçte ise şaşılık meydana geliyorsa bu durum ilerleyen zamanlarda daha kötü bir hale gelmemesi için dikkate alınması gerekir. Peki, göz kayması nedir ve neden oluşur? Tedavileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Göz Kayması Tedavisi Nedirotoks çok güçlü bir zehirdir ama doğru dozda kullanıldığında oldukça güvenlidir. Botoks ilk olarak 1970’lerde blefarospazm denilen göz kapağı hareket bozukluğunda kullanıldı. Günümüzde kozmetik kullanımının yanı sıra mesane sorunlarında, aşırı terleme, aşırı tükürük salınımında, bazı ses ve konuşma bozukluklarında, bruksizmde, migren ve bazı baş ağrılarında da uygulanıyor. Op. Dr. Mustafa Korkmaz anlatıyor.
#BotoksBotoks, genellikle kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Ancak diş sıkma ve eklem rahatsızlıkları gibi önemli rahatsızların tedavisinde de tercih edilen bir yöntemdir. Periodontoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, diş hekimliğinde botoks kullanımı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
#BotoksKalp sağlığından, ruh haline kadar vücut için en özel elementlerden biri olan iyot, eksikliğini fazlasıyla hissettiriyor. Yokluğuyla birçok hastalığa zemin hazırlayan iyot, özellikle de uzun süre diyet yapan ve vegan beslenen kişilerde görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, iyot eksikliğinin zararlarına dikkat çekerken, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#HamileSerebral Palsi tablosu; doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğum sonrası erken dönemde oluşan beyin lezyonlarında görülür. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu; Serebral Palsi hakkında bilgi verdi, Serebral Palsi'de görülebilecek sorunları sıraladı.
#Serebral Palsi NedirBazı besinler, bazı insanlarda olumsuz etkilere neden olabilir. Fakat her türlü olumsuz belirtiyi alerji olarak adlandırmak yanlıştır. Alerjinin ne olduğunu, belirtilerini, önlemlerini bilmekte fayda vardır. İşte her yönüyle besin kaynaklı alerjiler…
#Besin AlerjisiEskişehir'de, 'kedi miyavlaması sendromu' ile dünyaya gelen 5 aylık Zeynep bebeğin ailesi, tedavisi bilinmeyen hastalık karşısında çaresizce çocuklarını büyütüyor. Anne Erdoğan, "Şu an beslenmesi için harcadıklarımız bile bizi zorlarken büyüdükçe daha fazla sıkıntı yaşayacağız. Devletimizden istediğimiz tek şey tıpkı Down sendromu gibi bu hastalığı da tanıması ve bu yönde rapor vermesi" dedi.
#EskişehirTamamlayıcı tedavi yöntemi olan Temprana Refleks Terapi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, “Temel olarak yüz üzerine uygulanan, beyin, sinir sistemi ve hormonal sistem üzerinde etkili, kişiye özel planlanan ve uzmanlık gerektiren bir tedavi metodudur” dedi.