Paylaş
Sevgili okurlar bu hafta konumuz refleks tedavi olarak bilinen ancak literatürde Temprana Refleks Terapi olarak geçen yeni dönem tamamlayıcı bir tedavi tekniği. Bu yöntem aslında oldukça eski bir yöntem. Genellikle yüz bölgesinde değişik özel noktalara basınç uygulanarak yapılır. Günümüzde bir çok hastalık için kullanılan bu yöntemi hafta boyunca sizlerden gelen sorular doğrultusunda Yrd. Doç. Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa ile konuşacağız.
Öncelikle Temprana refleks terapi nedir?
Temprana refleks terapi yeni dönem tamamlayıcı tedavilerden biridir. Çinlilere ait enerji meridyenleri ve akapunktur noktaları, Vietnam ve yerlilere ait vücut haritaları, nöroanatomi (vücut sinir haritasındaki noktalar) ile kombine edilmiştir. Bu bölgeler üzerine elle çeşitli manevralar uygulananarak yapılan bir yöntemdir. Yani vücudumuzu yöneten organ olan beyne bu basınç noktaları ile uyarı sinyalleri yollanmakta ve bu sinyallerle ulaşmak istenilen bölgede iyileşme sağlanmaktadır. Dolayısıyla aslında kişinin rahatsızlığına bağlı olarak bölge ve uygulanan terapi farklılık göstermektedir.
Refleks terapinin içeriğinde neler vardır?
Bu tedavi 10 farklı tekniğin harmanlanıp bir araya toplanması ile ortaya çıkan yoğunlaştırılmış bir protokoldür. Yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip olan teknikler, ilk olarak mısırlı bir doktor olan Anknahor de Saggara tarafından yazılı bir kaynak haline dönüştürülmüştür. Manuel refleks terapi, akapunkturdan çok daha önce geliştirilmiş ve yerli kabileler tarafından koruyucu bir tedavi olarak çocuk ve kadınlara düzenli uygulanmıştır. Dr. Alfonso Cornelius ciddi bir enfeksiyon durumunda, yüzdeki bazı nokta ve bölgeleri uyararak kendisini iyileştirmiş ve yüz refleks terapi ile alakalı ilk makaleyi yazmıştır.
UZMANLIK GEREKTİRİYOR
Bu tedavinin son dönemde sıklıkla duyduğumuz refleksoloji ile bir bağlantısı var mıdır?
Refleksoloji özel uzmanlık gerektirmeyen, 2 günlük kurs alan herkes tarafından kolaylıkla uygulanan, daha çok iç organlarda ve gevşeme amaçlı kullanılan bir masaj yöntemidir. Refleks terapi ise temel olarak yüz üzerine uygulanan, beyin, sinir sistemi ve hormonal sistem üzerinde etkili, kişiye özel planlanan ve uzmanlık gerektiren bir tedavi metodudur.
Tedavinin uygulama bölgeleri ve uygulama sıklığı nedir?
Tedavi başlıca yüz olmak üzere el, ayak bölgelerine uygulanabilir. Hastanın durumuna göre bölgeler belirlenir. Haftada en 2 seans uygulanması etkinlik için gereklidir.
Refleks terapi hangi hastalıklarda uygulanır?
Stres ve uyku bozuklukları, depresyon, MS, parkinson, serebral paralizi, migren, görme problemleri (göz tembelliği, şaşılık, optik atrofi, miyop), kas ve nörolojik genetik hastalıklar, duyma, işitme bozuklukları, hemipleji, mental retardasyon, öğrenme güçlüğü, prematüre çocukta büyümenin sağlanması, hamilelik sonrası depresyonu da içine alan birçok hastalıkta uygulanabilmektedir.
GAMZE ŞENBURSA KİMDİR
2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi’ni bitirmiştir. 2002-2003 yılları arasında İmece Tıp Merkezi’nde çalışmış ve Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Sporcu Sağlığı bölümünde yüksek lisans yapmaya başlamıştır. 2004 yılında Indianapolis-USA’da Methodist Sports Medicine Center Thomas A.Brady Clinic’de yaz döneminde Observer olarak çalışmıştır. 2005 yılında bilim uzmanlığı, ardından doktora derecesini almıştır. 2009 yılında Anima Rapha Manuel Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurmuştur. 2010- 2012 yılları arasında İspanya’da Refleks Terapi ve Refleksoloji Enstitüsü’nde eğitimini tamamlamış ve Refleks Terapist ünvanını almıştır. 2014 yılında Okan Üniversitesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi’nde Yrd. Doçent olarak görevine başlamıştır. Halen Anima Rapha Manuel Terapi ve Refleksoloji Merkezi’nde yönetici ve manuel terapist olarak görevine devam etmektedir.
UZMANI YANITLADI
Yazılarınızı her zaman büyük bir ilgiyle okuyorum. Refleks terapiyle ilgili olarak migren, saç dökülmesi ve tansiyon yükselmesi ile ilgili neler yapılabileceğini sormak istiyorum. Mine Galip
Refleks terapi özellikle beyin ve merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklarda çok etkin bir yöntemdir. Migrende yapılan 4 farklı tedavi vardır, çünkü migrenin tipi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Genellikle ilk seanstan itibaren atakların şiddeti ve sıklığı azalır, ortalama 10 seansta tatmin edici sonuçlara ulaşılır. Tansiyon ve saç dökülmesinde ise sebepleri sorgulamak gerekir çünkü refleks terapi insanı ve hastalığı bir bütün olarak değerlendirir. Sağlıklı günler dilerim.
Paylaş