Sars haberleri sayfasında Sars hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1813 Sars haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İçinde bulunduğumuz pandemi kabusu henüz bitmemişken Tayland’da koronavirüse çok benzeyen yeni bir virüs keşfedildi. Araştırmacılar, “RacCS203” olarak adlandırdıkları virüsün SARS-CoV-2’ye genetik olarak çok benzediğine dikkat çekti, bu benzerlik ise insanları korkutan o soruyu akıllara getirdi: Yeni bir salgın gelir mi? Biyoteknoloji ve Viroloji Uzmanı Dr. Semih Tareen, Hurriyet.com.tr için değerlendirdi
#SARS1976’da Ebola'yı keşfeden doktor, dünyanın koronavirüs kadar hızlı yayılan ve Ebola virüsü kadar ölümcül olan 'Hastalık X' tarafından etkilenebileceği konusunda uyardı. Bilim insanları zoonotik (insanlardan hayvanlara bulaşan) hastalıkların önümüzdeki yüzyılda insanlığın üstesinden gelmesi gereken temel problem olduğunu söylüyor. Uzmanlar ayrıca canlı hayvan pazarlarındaki risklere vurgu yaptı ve 'birçok farlı türden hayvanın bir arada bulunması, yeni ve çok daha ölümcül virüslerin ortaya çıkmasına yol açabilir' dedi.
#Bulaşıcı HastalıklarıSars virüsü yeniden gündeme gelmesi dolayısıyla araştırılan konular arasında yer alıyor. Çin'de yeniden ortaya çıkmasının ardından panik ortamı oluşturan Sars virüsü, belirtileri ve tedavisi ile gündemde yer alıyor. Peki, sadece Çin'i değil tüm dünyayı tehdit eden Sars virüsü belirtileri nelerdir? İşte, Sars virüsü tedavisi ve belirtileri hakkında detaylı bilgiler
#SarsŞiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) akut viral bir solunum yolu enfeksiyonudur, etkeni Coronavirus (CoV) cinsine dahil bir virüs olup SARS-CoV olarak adlandırılmaktadır. Son günlerde gündemi meşgul eden koronavirüs salgını nedeni ile SARS'la ilgili araştırmalar da hız kazandı. Peki, Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü nedir ve nasıl bulaşır?
#SARS Virüsü NedirTürkiye'de koronavirüsün atık sulardaki varlığının araştırılması için devam eden çalışmalarda, önemli sonuçlar elde edildi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, "Dünyada ilk kez, çamur örneklerinden SARS-CoV2 taraması yapan ülke olarak literatürde yerimizi aldık. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Bu analizler bize gösterdi ki çamur örneklerinde SARS-CoV2 daha yoğun olarak bulunuyor. Giriş sularından çok, çamur örneklerinde takip ile devam edebilme ihtimali ortaya çıktı. Bu konuyu değerlendiriyoruz." dedi.
#KoronavirusABD’li bilim insanları, SARS virüsüyle genetik benzerlik gösteren koronavirüsün mutasyona uğradığını açıkladı. Uzmanlar COVID-19’daki değişimin SARS virüsünde 2003’te meydana gelen mutasyonu yansıttığını ve bu durumun ‘koronavirüsün zayıflıyor olabileceğini gösterdiğini’ bildirdi.
#GazetehaberleriDünya genelinde 1 milyon 800 bin kişiye bulaşan Corona Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini geçti. Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve küresel tehdit haline gelen koronavirüs (Kovid-19) hakkında bilinenler bir araya getirildi.
#KoronavirusSARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Kovid-19 hastalığının insanlara nasıl bulaştığına dair yapılan çalışmada Çin’e hayvan kaçakçılığı yoluyla getirilen ve gümrük yetkililerinin el koyduğu sunda pangolinlerinde yeni koronavirüsün iki kuzeni tespit edildi.
#KoronavirüsÇin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında bir günde 58 kişinin yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı sayısı 362’ye çıktı. Böylelikle salgında can kaybı sayısı Çin’de 2002-2003 yıllarında şiddetli akut solunum yolu sendromunun (SARS) neden olduğu ölüm sayısını geçti. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, koronavirüsle ilgili son bilgileri paylaştı.
#GazetehaberiTürkiye'nin Pekin Büyükelçiliği, Çin'de ortaya çıkan ve şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) ile benzerliği bulunan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) hakkında Türk vatandaşlarına uyarılarda bulundu.
#Pekin BüyükelçiliğiÇin'de ortaya çıkan yeni virüsten etkilenenlerin sayısının resmi rakamların çok ötesinde olduğu belirtiliyor. Virüsten etkilendiği teyit edilenlerin sayısı resmi rakamlara göre 50 civarında. İngiliz bilim insanları virüsten etkilenenlerin sayısının 1700'e yakın olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
#VirüsABD ve Fransa'dan bilim insanları tarafından, milyonlarca genetik kod parçası kullanılarak yapılan yeni bir araştırma, Covid-19 salgınının bir laboratuvar sızıntısından ziyade pazarda satılan enfekte hayvanlarla ortaya çıktığını öne sürüyor.
#KoronavirüsGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#CovidFLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19Almanya'da yaşayan 62 yaşındaki bir adam, kendi isteği ile 217 doz Covid aşısı oldu. Bilim dünyasını da şaşkına çeviren bu hiper-aşılama vakası, adamın gönüllü olarak kan ve tükürük örneklerini vermeyi kabul etmesinin ardından tüm detaylarıyla araştırıldı. İşte ilginç sonuçlar ve uzman yorumları…
#Hiper AşılamaFIP (Feline Infectious Peritonitis), kedilerde görülen ve genellikle ölümcül olan bir viral hastalıktır. FIP virüsü, Coronaviridae ailesine ait olan Feline Coronavirus (FCoV) tarafından neden olur. Bu virüs, iki farklı formda bulunabilir: FECV (Feline Enteric Coronavirus), genellikle hafif veya hiç semptom göstermeyen bağırsak enfeksiyonlarına neden olan form ve FIPV (Feline Infectious Peritonitis Virus), FIP hastalığına yol açan mutasyona uğramış formdur.
#FıpGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıÇinli bilim insanlarının 'GX_P2V' adı verilen mutant bir COVID-19 türü üzerinde yaptığı çalışma bilim dünyasını ayağa kaldırdı. Araştırmanın sonucunda enfekte olan farelerin 8 gün gibi kısa bir süre içinde öldüğü, ölmeden önce korkunç belirtiler gösterdiği açıklanırken, bilim insanları böyle bir çalışmanın çok kötü sonuçları olabileceğini belirterek 'Bu çılgınlık çok geç olmadan durdurulmalı' dedi.
#KoronavirüsÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınKalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us, “COVID-19 aşısı olanların yüzde 20’sinin yaşamını yitireceğini” iddia eden Dr. Alan Shoemaker’ın tüm iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Uz, bahse konu araştırmaların hiç yapılmadığını açıkladı.
#Prof. Dr. Melih UsNobel Tıp Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Bu sene ödül Drew Weissman ve Katalin Karikó'ya verildi. Bu gelişmeyle beraber Drew Weissman hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman hakkında bilgiler...
#Drew WeissmanEris varyantı ile ilgili detaylar gündemde öne çıkan başlıklardan biri. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü bazı ülkelerde görüldü. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği bildirildi. Yeni varyantın Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da açıklama geldi. Peki Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır. <br><br>En yaygın görülen belirtiler şunlardır:<br><br>Ateş,<br><br>Öksürük,<br><br>Boğaz ağrısı,<br><br>Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,<br><br>Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,<br><br>Baş ağrısı,<br><br>Yorgunluk,<br><br>Burun akıntısı veya tıkanıklığı,<br><br>Tat veya koku kaybı,<br><br>İshal veya mide rahatsızlığı.
#Eris VaryantıDünya genelinde de yaygın hale gelen Eris varyantı ve Pirolo varyantı vaka sayılarını hızla arttırıyor. Kafalarda ise aynı soru dönüp duruyor: Yeni bir pandemi mi geliyor? Kısıtlamalar ve kapanmalar olur mu? Tüm merak edilenleri uzman isimlere sordum
#ErisAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirterek, "Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Alpay AzapAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirterek, "Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de 9 kişide Eris varyantı görüldüğünü açıklaması üzerine Covid-19 yeniden konuşulmaya başlandı. Dünya genelinde de yaygın hale gelen Eris varyantı ve Pirolo varyantı vaka sayılarını hızla arttırıyor. Kafalarda ise aynı soru dönüp duruyor: Yeni bir pandemi mi geliyor? Kısıtlamalar ve kapanmalar olur mu? Tüm merak edilenleri uzman isimlere sorduk, şimdilik derin nefes almamızı sağlayacak çok önemli bilgiler aldık.
#Covid-19Eris varyantı belirtileri, dünyada yayılmaya devam ederken öne çıkan konulardan oldu. Koronavirüs varyantlarıyla neredeyse aynı belirtileri taşıyan Eris virüsü ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü duyurdu. Covid-19 nedeni olan SARS-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantı olan Eris, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı gibi semptomlarla kendisini gösteriyor. EG.5 diğer adıyla Eris dünya çapında dolaşan Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü olup virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Eris varyantı (Eris virüsü) Türkiye'de kaç kişide görüldü? İşte, belirtileri ve virüs hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Eris Varyantı BelirtileriEris varyantı ile ilgili detaylar gündemde öne çıkan başlıklardan biri. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü bazı ülkelerde görüldü. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği bildirildi. Yeni varyantın Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da açıklama geldi. Peki Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır. <br><br>En yaygın görülen belirtiler şunlardır:<br><br>Ateş,<br><br>Öksürük,<br><br>Boğaz ağrısı,<br><br>Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,<br><br>Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,<br><br>Baş ağrısı,<br><br>Yorgunluk,<br><br>Burun akıntısı veya tıkanıklığı,<br><br>Tat veya koku kaybı,<br><br>İshal veya mide rahatsızlığı.
#Eris VaryantıEris virüsü belirtileri ve etkileri ile merak ediliyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıEris virüsü Covid-19 yayılımında yeni bir varyant olarak dikkat çekiyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıCovid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'nin ardından ABD'de görüldü. Dünya Sağlık Örgütü eris varyantı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. Bu durum akıllara maske zorunluluğu geri mi geliyor? sorusunu getirdi. Peki, Yeni koronavirüs varyantı Eris virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Eris varyantı hangi ülkelerde var? İşte eris varyantı son gelişmeler...
#Eris VirüsüEris virüsü Covid-19 yayılımında yeni bir varyant olarak dikkat çekiyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıDünyayı etkisi altına alan Covid-19'dan sonra şimdi de yeni varyant Eris virüsü gündemde yer alıyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris Varyantı