21 Ocak günü her yıl Dünya Sarılma Günü olarak kutlanıyor. Sarılma konusunda son yıllarda çok fazla araştırma yapılıyor ve sonuçlar ise bir hayli şaşırtıyor! Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, sarılmanın insan üzerindeki psikolojik etkilerini anlatıyor.
#Sarılmanın EtkileriZor zamanlarında arkadaşımızın elinden tutmak, canı yandığında çocuğumuza sarılmak, karşımızdakine destek verdiğimizi ve her zaman yanında olduğumuzu göstermek için omzuna vurmak… İnsanlar arası iletişimde en etkili yöntemlerden biri belki de dokunmak… Gerçekten de araştırmalar tensel temasın stres seviyesini düşürdüğünü, kalp sağlığını koruduğunu, acı hissini hatta ölüm riskini azalttığını gösteriyor.
#TemasSarılmanın bizi iyi hissettirdiğine şüphe yok. Ancak bunun dışında sarılmanın özellikle çocuk gelişimi söz konusu olduğunda, birçok faydası da var. Dünya Sarılma Günü dolayısıyla bugün çocuklarınıza sıkı sıkı sarılın. Sadece bugün değil, her gün sarılın. Sarılmak sevgi göstermenin en güzel hali.
#21 Ocak Dünya Sarılma GünüSarılmak kadar rahatlatan, huzur veren bir şey yoktur. Sarılmak sadece partneriniz ile tensel temas etmenizi sağlamaz aynı zamanda samimiyeti arttırır ve ilişkinizi güçlendirir. Çiftlerin en sevdiği sarılma şekillerinden biri ise 'kaşık pozisyonu'. Peki kaşık pozisyonunda sarılmanın ilişkiniz yanı sıra sağlığınıza da faydalı olduğunu biliyor musunuz?
#Kaşık PozisyonuDüştüğünde acıyan yeri şefkatle tutulan bir çocuk, aşkla tutulan sıcacık bir el, sevgiyle sıvazlanan bir omuz, yürekten gelen kocaman bir sarılma bizi iyileştiriyor. Özgüvenimiz artıyor, acı ve ağrılarımız azalıyor, kin, öfke, nefret duyguları yerini sevgiye bırakıyor, aklın yanı sıra yürek algılaması artıyor ve her şey çok daha güzel, çok daha yaşanası oluyor. Yaşam Koçu Nil Gün dokunmanın iyileştirici gücünü anlattı.
#Nil GünTürkiye’de 2000’li yıllara girerken 2-3 milyar doları geçmeyen yıllık ilaç harcaması, ilaç savurganlığı, yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı ile 15 yılda beşe katlandı. Yanlış kullandığımız, gereksiz yere yuttuğumuz ya da çöpe attığımız yüzlerce kutu ilaç var. Bu yazıda özellikle üç ilaç grubuna dikkatinizi çekmeye çalışacağım...