'Avrasya-Avrupa Koşusu' adıyla ilki 1 Nisan 1979'da atletizme gönül verenlerin gayretiyle gerçekleştirilen ve "1 Nisan şakası" olarak algılanan İstanbul Maratonu, zaman içinde dünyanın en iyi maratonları arasındaki yerini aldı
#İstanbul Maratonuİki kız kardeş, dünya çapında şöhrete sahip bir ailenin üyeleri... Üstelik bu aile, son bir yıldır gündemin ilk sıralarındaki yerini kimseye kaptırmıyor. Aralarında sadece bir yaş fark olan iki kardeş daha birer bebek oldukları dönemden bu yana da kameralar karşısında. Zaman zaman kapalı kapılar ardında bazı gerilimler yaşasalar da bunu asla dışarıya yansıtmıyorlar. Üstelik "skandallar kralı" babaları yüzünden zor dönemler de yaşadılar. Ama hiçbir şey onların arasındaki uyumu bozamadı.
#Prenses EugeniePandemi ile başladı. Ardından konteyner krizi yetmedi çip krizi geldi. Sıfır araç bulma sorunu aradan geçen üç yılın ardından devam ediyor. Bahanelerin ardı arkası kesilmiyor. Sorun; Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’in sert karantina önlemleri ve küresel enflasyondaki artış gibi etkenlerden dolayı sürekli yeni nedenlerle kar topu gibi büyüyerek içinden çıkılamayan bir hal aldı. Gelin önce yaşanan sürecin bir fotoğrafını çekelim.
#OtomotivBorsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi devam ediyor. Gelen satışların çıkış trend destek seviyelerinin üzerinde karşılanması önemli görülürken teknik analistlerin “yatırımcının en iyi dostu” olarak gördüğü trend korunmuş oldu. İlk destek 5.400’de. Sonraki destekler 5.300-5.260 seviyelerinde. İlk direnç ise 5.600 noktasında. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. Borsa İstanbul’u zirveye taşıyan olumlu gerekçeler fiyatlanmakla birlikte 2023 yılına devretmiş görülüyor.
#BorsaUkrayna savaşında Kiev yönetimini destekleyen Avrupa’ya karşı enerji kozunu kullanmaya devam eden Rusya, dün enerji silahından iki kurşun daha sıktı. Rus Gazprom şirketi aynı anda hem Almanya hem de Fransa’nın doğalgaz vanasını kapatma kararı aldı. Rusya, Almanya’ya enerji kısıtlamasında “Kuzey Akım” boru hattında yapılacak 3 günlük bakımı ileri sürerken, Fransa’ya temmuz ayı gaz borcunu ödememesini gerekçe gösterdi.
#RusyaÇin’in Tayvan’a kum ambargosu uygulaması tedarik zincirinde yeni tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Çünkü, üretim üssü Tayvan’ın çip üretmek için kuma, dünyanın ise çip tedariki için Tayvan’a ihtiyacı var. Dünyadaki üretimin yüzde 63’ünü tek başına karşılayan Tayvan’daki çip üretiminde olası bir aksaklık, tüketici elektroniğinden otomotive kadar birçok sektörde yaşanan krizi derinleştirebilir. Küresel ekonomide yeni bir hammadde sıkıntısı doğurabilir.
#ÇinAlmanya’nın Bavyera eyaletinde salgın önlemleri kapsamında yeni düzenlemelere giden hükümet, karantina süresinin 5 güne düşürülmesine karar verdi. Böylelikle Bavyera, Almanya genelinde 1 Mayıs’tan itibaren planlanan beş günlük karantina süresini ilk uygulayan eyalet oldu.
#Almanya Bavyera Sağlık Bakanı Klaus HoletschekPandeminin gölgesinde geçen bir yılı daha geride bıraktık. 2022, geçen seneyi aratır mı yoksa nihayet rahat bir nefes alacak mıyız? En iyisi, buna öngörülerimi okuduktan sonra siz karar verin. 2022, özellikle depremlerin çokça konuşulduğu bir sene olabilir. Eğitim sistemi ve gençler, kur hareketleri, kripto paraların güvenirliği, önümüzdeki yıllarda insanlığın yeni sosyalleşme alanı olacak metaverse, gündemimizin öne çıkan diğer konuları olacak. Teknolojiyle ilgili yeni gelişmeler de kapıda! Biliyorsunuz, koronayla birlikte kontrollü bir özgürlük içindeyiz. Satürn Kova burcundan çıkmadan, yani Mart 2023’e kadar eski özgür günlerimize tam olarak döneceğimizi düşünmek hata olur. Türkiye’deyse anayasada büyük bir değişikliğe gidilebilir. Gökyüzünde erken seçime dair güçlü işaretler de var! Buyurun 2022’de meydana gelecek önemli gökyüzü pozisyonlarının dünyaya ve Türkiye’ye etkilerine...
#AstrolojiKoronavirüste dördüncü dalganın başlaması ve yeni ortaya çıkan Omicron varyantının da etkisiyle tüm Avrupa ülkeleri geniş çaplı salgın önlemleri almaya başladı. Üst üste kapanma kararı alan ülkeler arasında Hollanda da var. Ülke çapındaki kısmi kapanma bugün başladı.
#KoronavirüsEylül ayından itibaren salgın önlemleri kapsamında devam eden yüz yüze eğitim birçok yeniliği ve soru işaretini beraberinde getirdi. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bu soru işaretlerinden biri de “Okullar kışı nasıl geçirecek?” oldu. Veliler, okullarda kış mevsimine özel olarak yeni önlemler alınıp alınmayacağını merak ediyor. Havaların soğumaya başlamasıyla her yıl olduğu gibi kaloriferler açıldı ancak önceki yıllardan farklı olarak camlar kapanmadı.
#OkullardaUzaktan eğitimle geçen 3 akademik yarı yılın ardından üniversite kampusları yüz yüze eğitimle hareketlendi. Aralarında İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Marmara’nın da olduğu altı üniversite daha dün yüz yüze eğitime başladı. İlk gün kampuslarda ‘yeni normal’e tanık olduk, üniversitelilerle konuştuk. Öğrencilerin tek korkusu yeniden uzaktan eğitime geçilmesi...
#Yüz Yüze EğitimÜniversiteler bu yıl yüz yüze eğitim ağırlıklı olmak üzere yavaş yavaş açılmaya başladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite öğrencilerinin yüzde 65.6’sının çift doz aşısının yapıldığını söyledi, yeni öğretim yılında yüz yüze eğitim ve salgına yönelik alınan önlemleri Hürriyet’e anlattı:
#Yüz Yüze EğitimKoronavirüs salgınının en ağır yaşandığı ülkelerin başında gelen İngiltere’de, önlemler kamu sektörünü de olumsuz etkiledi. Yerel yönetimler salgın önlemleri nedeniyle alışılmışın dışında yöntemlerle servis verirken, topluma doğrudan hizmet ulaştıran belediye Meclisleri normalleşmenin adımı olarak iki yıl aradan sonra ilk toplantılarını gerçekleştirmeye başladı.
#LondraEskiden okul gezilerinin, matematik ödevlerinin tartışıldığı veli WhatsApp gruplarında da gündem koronavirüs. Ebeveyni aşı olmayan çocuklar ise gündemin bir numaralı maddesi. Ancak iş öyle bir yere doğru gidiyor ki çocuklar 'anne-babası aşılı' 'anne-babası aşısız' diye ayrılabiliyor. İşte okullardaki tehlikeli aşı tartışmaları ve uzmanların uyarıları...
#Covid-1918 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen bugün okulun ilk günü için ders başı yaparken, öğrenci ve velilerin aklına takılan soruları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sorduk. Bakan Özer okullardaki önlemleri anlattı, velilere “Yüz yüze eğitime katılım zorunlu” dedi.
#MEBGelişmenin yolu eğitimden geçiyor. Bilişim ve yazılımda, teknolojide, gıda, tarım ve hayvancılık, endüstri ve sanayide, sağlık, tıp, eczacılık, veterinerlik, yol, köprü, baraj, inşaat, medya, ulaşım ve haberleşme alanlarında ilerleme isteniyorsa, bunların da yolu eğitimden geçiyor.
#Bursa18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen bugün okulun ilk günü için ders başı yaparken, öğrenci ve velilerin aklına takılan soruları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sorduk. Bakan Özer okullardaki önlemleri anlattı, velilere “Yüz yüze eğitime katılım zorunlu” dedi.
#MEBABD'de Kovid-19 önlemleri karşıtı en büyük mitinglerin organizatörü 30 yaşındaki Caleb Wallace Kovid-19'dan öldü. Bir başka aşı karşıtı şarkıcı Marcus Birks de virüsü kaparak hayata veda etti. Marcus Birks, haftada 5 gün egzersiz yaptığını ve virüse yakalanmayacağını iddia ediyordu.
#Kovid-19