Sakız yutmak özellikle çocuklukta çok yaygın bir durum. Bunu önlemek isteyen ebeveynlerin, “Sakın yutma yoksa bağırsaklarını tıkar, midene yapışır kalır” gibi korkutucu uyarıları da hâlâ çoğumuzun aklında. Peki bu söylenenler ne kadar doğru? Yutulan sakızlara ne oluyor? Sakızın sindirilmeden mideye yapışıp 7 yıl boyunca kalması, bağırsakları tıkaması mümkün mü? Sakız yutmaya bağlı gelişebilecek rahatsızlıklar nelerdir? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aladağ ile konuştuk.
#SağlıkOrucu bozan durumlar arasında sakız çiğneme konusunun olup olmadığını merak eden vatandaşlar, konuyla ilgili detayları araştırmaya başladı. Çoğu zaman ağız kokusunu engelleme amacıyla çiğnenen sakız, Ramazan ayında sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Diyanet'in verdiği cevaba göre sakız çiğnemek orucu bozar mı? İşte, birçok kişinin merakla sorguladığı konular arasında sakız çiğnemek orucu bozar mı sorusunun cevabı
#Sakız Çiğnemek Orucu Bozar MıPsikolojinin en temel alanları arasında yer alan dallardan biri olan psikanaliz biliminin kurucusu Sigmund Freud, insanın kişilik gelişimini ise, çocuklukla ilişkilendirir. Sigmund Freud psikoseksüel gelişim kuramı nedir, dönemleri ve evreleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimBotulinum toksini belirli tipteki sinirlerin hareketini büyük ölçüde bloke ederek bir nörotoksin görevi görür. Botoks enjekte edilen kastaki sinir sinyallerini bloke ederek uygulama bölgesinde istenilen sonuç elde edilir. Botoks enjeksiyonundan sonra sinir sinyallerinin kesilmesi nedeniyle etkilenen kaslar geçici olarak felç olur veya donar. Bu sayede yüz bölgesindeki bazı kırışıklıklar yumuşatılabilir, azaltılabilir veya yok edilebilir. Botoks işleminin etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 ila 6 ay arasında kullanılabilir.
#BotoksSiz pandemi nedeniyle yaşadığımız kısıtlamalara yasak mı diyorsunuz! Dünyanın bazı yerlerinde sinemaya aslan götürmek ya da saat 19.00’dan sonra küvetinizde bir eşeğin uyumasına izin vermek yasak. Biz size gerekli bilgiyi vermiş olalım da sonra gittiğiniz yerlerde ceza yiyip “Ama haberim yoktu” demeyin!
#YasakÇene eklemi, boyun omurgasına, dişlere yakın, kafatasına bağlı bir eklemdir. Bu nedenle bu bölgelerdeki rahatsızlıkların çene eklemini de etkileyeceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Çene EklemiYaz aylarının başlamasıyla beraber seyahatlerde artıyor, ancak yolculuktan önce kulaklarda tıkanma varsa uçak yolculuğu çok tehlikeli olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Kulak TıkanmasıAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#DişBir türlü geçmeyen inatçı hıçkırığın nedenlerinin araştırılması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travması, menenjit, göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri; koroner yetersizlik, yemek borusu tümörleri ve reflü geçmeyen hıçkırığın olası nedenleri arasında sayılabilir” dedi.
#HıçkırıkKronik gaz ve şişkinlik şikayeti olan kişilerde çölyak hastalığının akla gelmesi gerektiğini anlatan Gastroenteroloji Uzmanı ve Fitoterapist Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Şişkinlik ve gaz şikayetlerine gece uykudan uyandıran karın ağrısı, kilo kaybı, kanama, uzun süren ishal, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ve kusma eşlik ediyor ise ciddi bir hastalık habercisi olabilir" dedi.
#ŞişkinlikDenizli’de iki grup arasında çıkan kavgada Gemlik Kaymakamı Kemal İnan’ın oğlunun öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. İddianameye göre 14 ve 15 yaşındaki iki çocuk arasındaki ‘Kız meselesi’ yüzünden başlayan kavgaya iki taraftan toplam 15 kişi karıştı. Kavgada Safa İnan’ı öldüren ve ağabeyini bıçaklayan çocukların Safa’yı hiç tanımadıkları ortaya çıktı. Saldıran çocukların birinin elinde hem neşter hem de bıçak olduğu da iddianamedeki ifadelerde yer aldı.
#DenizliMizofoni hastalığı, pek çok kişinin yaşadığı ancak farkında olmadığı bir problemdir. Mizofoni hastalığı yaşayan kişilerde yoğun kaygı ve kaçınma davranışı gelişebilir, sosyalliğin azalmasına yol açabilir. Bazıları da gördüğü görsel veya işitsel davranışları taklit etme zorunluluğu hissedebilir. Peki, mizofoni hastalığı tam olarak nedir?
#MizofoniBURSA'nın Gemlik Kaymakamı Kemal İnan'ın Denizli'de yaşayan ve karıştığı kavgada bıçaklanarak, öldürülen oğlu Safa Akif İnan'ın (14) son anlarının yer aldığı güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıktı. Görüntülerde İnan'ın, kavga sırasında ağabeylerinin yanına koştuğu, karnından bıçaklandıktan sonra yaralı halde döndüğü anlar yer aldı.
#HaberDenizli Pamukkale’de, Bursa’nın Gemlik İlçesi Kaymakamı Kemal İnan’ın 3 oğlundan Safa Akif İnan’ın (15) yaşamını yitirdiği, ikisinin de yaralandığı bıçaklı kavgaya karıştığı iddiasıyla gözaltına alınan, yaşları 18’den küçük 8 şüpheliden 5’i tutuklandı. Diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kavganın detaylarına ise Hürriyet ulaştı. İfadelere göre ‘kız meselesi’ yüzünden karşı karşıya gelen iki tarafı ölen Safa Akif İnan’ın abisi uzlaştırırken ‘sakız çiğneme’ tartışmasıyla bıçaklar çekildi ve hem Safa hem de abisi Ahmet Burak İnan bıçaklandı.
#GazetehaberleriDiyanet'in yayımladığı orucu bozan durumlar fetvaları arasında yer alan sakız çiğnemek orucu bozar mı konusu, birçok vatandaş için büyük önem arz ediyor. Binlerce kişinin merakla araştırdığı konu olan sakız çiğnemek orucu bozar mı sorusu, Diyanet bilgileri ile netlik kazanmış oldu. Peki, sakız çiğnemek orucu bozar mı? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#RamazanNereye ne kadar süre yolculuk yapıldığı önemli olmaksızın yolcuğu etkileyen en önemli faktörlerden biri yemek problemidir. Gerek yolculuk öncesinde gerekse de yolculuk esnasında tüketilen besinler konusunda oldukça dikkatli olunması gerekir. Yolculuk hazır gıdaların fazlaca bulunduğu, birçok insan tarafından sağlıklı beslenmeye ara verilebilen küçük kaçamaklar olarak değerlendirilir. Ancak beslenme tercihlerinde yapılan birtakım hatalar; kötü bir yolculuk geçirmeye, mide problemlerine ve baş dönmesi gibi fiziksel zorluklar yaşamanıza neden olabilir. Dolayısıyla bu gibi zorlukları yaşamadan keyifli bir yolculuk geçirebilmek için yolculuk esnasında ve öncesinde bazı yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
#Yolculukta Tüketilmemesi Gereken Gıdalar