"Gripken uçağa binmeyin"

Güncelleme Tarihi:

Gripken uçağa binmeyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 11:40

İZMİR Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Cem Miman, grip, nezle ve kronik sinüzit rahatsızlıkları olan hastaların zorunlu haller dışında uçağa binmemeleri gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Burun ve kulak yönünden sağlıklı olarak uçak yolculuklarının yapılmasını öneren Prof. Dr. Murat Cem Miman, "Özellikle kronik sinüzit, grip, nezle gibi durumlarda kulaklar risk altındadır. Hamilelerde yoğun su tutulumu, östakinin açılması ve orta kulak basıncının dengelenmesinde olumsuzluklar yaşatabilir. Bu nedenle hamileler daha dikkatli olmalıdır. Bebek ve çocuklardaki anatomik olarak östakinin tam gelişmemesi, geniz eti varlığı, daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor olmaları da onların daha çok sorun yaşamasına neden olur. Çocukların üçte ikisi, erişkinlerinse yarısı uçuşlarda mutlaka, hafif de olsa, en az bir kez kulak rahatsızlığı yaşamaktadır. Uçak yolculuğu yapan kişi sayısı arttıkça bu tür problemlerin sıklığında da artış saptanmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Gripken uçağa binmeyin



"İŞİTME KAYBI YAŞANABİLİR"

Prof. Dr. Miman, "Uçak inerken fiziksel kanunlara göre orta kulak boşluğundaki basınç hızla düşmeye başlar. Eğer orta kulaktaki basınç dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı ve kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir. Orta kulakta basınç azalmasına bağlı olarak sırasıyla kulakta tıkanma hissi, hafif ağrı, dolgunluk hissi, çınlama, baş dönmesi, tam sağırlık, kulaktan kan gelmesi görülebilir. Başlangıçta kulak zarının tam fonksiyon görememesine bağlı hafif yakınmalar kendini gösterse de, sonrasında kulak zarı delinmesi, iç kulak sıvısının orta kulağa akması gibi daha ciddi durumlar ortaya çıkabilir" diye konuştu.

"CERRAHİ OPERASYON GEREKEBİLİR"

Orta kulaktaki basıncın dengelenmesi için mutlaka sakız çiğneme ve esneme hareketleri yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Murat Cem Miman, "Sorun iniş sonrasında devam ediyorsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Tedaviniz ilaç tedavisi olabileceği gibi, kulak zarı müdahalelerini de içeren cerrahi yöntemlerle de olabilir. Kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybının geçmesi ise 4 haftayı bulabilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!