Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Diyanet bilgileri

Güncelleme Tarihi:

Sakız çiğnemek orucu bozar mı Diyanet bilgileri
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2023 16:29

Orucu bozan durumlar arasında sakız çiğneme konusunun olup olmadığını merak eden vatandaşlar, konuyla ilgili detayları araştırmaya başladı. Çoğu zaman ağız kokusunu engelleme amacıyla çiğnenen sakız, Ramazan ayında sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Diyanet'in verdiği cevaba göre sakız çiğnemek orucu bozar mı? İşte, birçok kişinin merakla sorguladığı konular arasında sakız çiğnemek orucu bozar mı sorusunun cevabı

Haberin Devamı

Diyanet'in yayımladığı orucu bozan durumlar fetvaları arasında yer alan sakız çiğnemek orucu bozar mı konusu, birçok vatandaş için büyük önem arz ediyor. Binlerce kişinin merakla araştırdığı konu olan sakız çiğnemek orucu bozar mı sorusu, Diyanet bilgileri ile netlik kazanmış oldu. Peki, sakız çiğnemek orucu bozar mı? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre; ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Haberin Devamı

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumdaysa onu gören kişi oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 238).