11 Ocak Perşembe günü Regaip Kandili idrak ediliyor. Üç ayların da gelmesi sebebiyle birçok Müslüman oruç tutuyor. Bu değerli günleri fırsat bilip oruç tutmak isteyenler “Kandilde sahur yapmadan oruç tutulur mu?” sorusunun cevabını araştırıyor. Konuyla ilgili Diyanet’in açıklaması bulunuyor. Peki, Niyetsiz ve sahursuz nafile orucu tutulur mu?
#Niyetsiz Oruç Tutulur MuSahursuz oruç tutulur mu sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Ramazan dolayısıyla oruç ibadetini yerine getirecek olan vatandaşların cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri de Sahurda niyet etmeden oruç tutulur mu? sorusu oldu. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın niyet etmeden oruç tutulur mu? sorusuna ne yanıt verdiğini sorguluyor. İşte, merak edilen bu soruların yanıtı...
#Sahursuz OruçOruca nasıl niyet edileceği, Ramazan ayı devam ederken gündeme geldi. Mübarek ramazan ayında sahura kalkmadan oruç tutulup tutulmayacağı da merak konusu oldu.'Sahurda niyet etmeden oruç tutulur mu?' ve 'Sahursuz oruç tutulur mu?' soruları Ramazan ayında en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu soruların yanıtını Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaynaklarından öğrenmek isteyen vatandaşlar, internette araştırma yapıyor. Peki, sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Niyet etmeden oruç tutulur mu?
#SahurRamazanda doğru besinleri, doğru miktarlarda yiyerek oruç tutmayı başarırsanız hem ibadetinizi yapmış hem de vücudunuza sıhhat kazandırmış olursunuz. Sağlıklı oruç tutmayla doğru beslenmenin ipuçlarını beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer ve Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattılar…
#Ramazanda Doğru BeslenmeRamazan ayını yarıladığımız şu günlerde, kimimiz iftar ve sahur menülerine oldukça önem verirken, kimimiz de gerek uyku problemi yaşadığından gerekse pek acıkmadığından sahura kalkmamayı tercih ediyor. Peki mübarek Ramazan ayında sahur yapmadan oruç tutmanın dindeki yeri nedir? İşte, sahursuz oruç tutulur mu sorularına Diyanet’in açıklaması.
#OruçOruca niyet etmenin detayları Ramazan'ın gelmesiyle beraber, vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Oruç ibadetlerini eksiksiz ve tam olarak yerine getirmek isteyenlerin oruca niyet ederken de belirtilen kurallara uyması gerekiyor. Peki, oruca nasıl niyet edilir? Oruca ne zaman niyet etmeli ve sahur yapmadan oruç tutulur mu? İşte, Diyanet'in sahur ve oruç hakkında verdiği bilgiler...
#Oruca NiyetCovid 19 pandemisinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızda sağlıklı beslenmenin kilit rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada çoğumuzun zihnine şu soru takılıyor: Ramazan’da vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein gibi besin öğelerine daha fazla ihtiyacımız var mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan sağlığımız üzerinde yaşamsal öneme sahip olan bu besin öğelerini ramazanda daha fazla almamız gerekmediğini belirterek, “Ancak oruç tutarken öğün sayısı azaldığı için yeterli besin çeşitliliği sağlanamazsa vücutta vitamin ve mineral kayıpları oluşabilir. Bu nedenle sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne ek olarak, iftardan sonra mutlaka 1 ara öğün yapılmalı. Yaklaşık 14-15 saat süren uzun açlık sıvı dengesini de değiştirdiği için bu dönemde yeterli sıvı alımı da çok önemli. Dolayısıyla her gün iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içmek gerekiyor” diyor.
#İftarMübarek Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, oruca cevabı merak edilen sorular ve yanıtları araştırma konusu oldu. Özellikle oruca dair nasıl niyet edileceği ve sahur yapmadan oruç tutulup tutulmayacağı, vatandaşların cevabını araştırdığı konu olarak dikkat çekiyor. Peki, sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Niyet etmeden oruç tutulur mu?
#Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?Oruca nasıl ve ne zaman niyet edilir? sorusu rahmet ve bereket ayı Ramazan'ın gelmesiyle beraber, vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Oruca niyet etme konusunda Diyanet'in yayımladığı bilgilerden faydalanmak isteyen vatandaşlar, oruç ibadetlerini eksiksiz ve tam olarak yerine getirmek istiyor. Sahur yapmadan orucun kabul olup olmadığı da yoğunlaşılan bir diğer başlıklardan. Peki, sahurda nasıl niyet ederiz? Oruca ne zaman niyet etmeli ve sahur yapmadan oruç tutulur mu? İşte, Diyanet'in sahur ve oruç hakkında verdiği bilgiler...
#DiyanetFarklı ülkelerde, farklı merkezlerde yapılan pek çok bilimsel araştırma bize net ve açık olarak şunu gösterdi: Besin tüketimimiz azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor. Özellikle 50’li yaşları takiben daha az ve öz yemek, günde 2 öğüne geçmek sadece hayat kalitemizi yükseltmekle kalmıyor, hastalıkları önlüyor, ömrü uzatıyor.
#YazarFırından yeni çıkmış, taze ve de sıcacık pideyi gereğinden fazla tüketmek… Şerbetli tatlıları iftar sofrasından eksik etmemek… Uzun saatler süren açlıktan sonra iftar sonrasında aniden mideye yüklenmek ve ideal porsiyon miktarını fazlasıyla aşmak…Ramazanda oruç tutarken değişen beslenme alışkanlıkları, iftarda gereğinden fazla ve hızlıca yemek yemek, iftar ile sahur arasında dengeli bir öğün düzeni oluşturamamak gibi etkenler vücudumuzu zorlayabiliyor.
#Ramazanda Sağlıklı Olmak İçin Neler YapılmalıYaklaşık 15 yıldır sizlere bazı sağlık önerilerinde bulunuyor, “yapın” veya “yapmayın” şeklinde tavsiyeler veriyorum. Bu tavsiyelerden biri var ki hiç değişmiyor. O da şu: Bana “Oruç tutabilir miyim hocam?” diye soranlara, eğer önemli bir sağlık sorunu yoksa “evet” diyorum.
#Osman MüftüoğluRamazan ayı kronik hastalıkları olan kişilerin hastalıklarının nüksetmemesi için çok daha dikkatli davranmaları gereken bir dönem… Özellikle uzun süreli açlık ve susuzlukla tetiklenen migrenle savaşanların çok daha dikkatli olması gerekiyor. Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, migren hastalarının Ramazan ayı boyunca dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
#RamazanBu yıl Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi, havanın sıcak olması ve sahur-iftar arasındaki sürenin oldukça uzun olması bu ayı sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılan önerilerin diğer yıllara göre biraz daha farklı olmasına yol açıyor. Elektrolit dengesini sağlamak için daha çok ayran ve taze sıkılmış meyve suları için...
#RamazanBu yıl Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi, havanın sıcak olması ve sahur-iftar arasındaki sürenin oldukça uzun olması bu ayı sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılan önerilerin diğer yıllara göre biraz daha farklı olmasına yol açıyor. Peki bu yıl, diğer yıllardan farklı olarak ne yapmak gerekiyor?